BÜLTENİMİZE ABONE OLUN |
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü |
TARİH | : | 22.04.2013 | |
SAYI | : | 11395140-019.01-612 | |
KONU | : | Spor kulübünce kurulan iktisadi işletmenin ilgili kulübe yapacağı bağışlar ile spor malzeme alımının KDV, KV ve VUK yönünden değerlendirilmesi hk. |
… |
İLGİ: …
İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, amatör spor kulübü olarak faaliyet gösterdiğiniz, kira ve reklam gelirleri nedeniyle iktisadi bir işletme kurduğunuz, kurmuş olduğunuz bu iktisadi işletmenin spor kulübünüze yapacağı bağışların ve kulüp adına satın alınan spor malzemelerine ilişkin işlemlerin Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanunu açısından değerlendirilmesi hususunda görüş sorulmaktadır.
01.01.2006 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; 21.05.1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17/06/1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının sözü edilen kanunlar uyarınca tespit edilen amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50'sinin kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirileceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 03.04.2007 tarihinde 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3. Sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde, bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardım konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınacağı; kurumlar tarafından yapılan sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlar, harcamanın veya bağış ve yardımın yapıldığı tarihte kayıtlarda gider olarak dikkate alındığından, söz konusu harcamalar ile bağış ve yardımların kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması ve kurum kazancının yeterli olması halinde, Tebliğin bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahından indirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Aynı Tebliğin, "10.3.1. Sponsorluk harcamaları" başlıklı bölümünde, sponsorluk harcamalarının, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olduğu ve ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olan reklam harcamalarından farklılık arz ettiği belirtilerek, sponsor olan kurumun adının anılması koşuluyla hangi harcamaların sponsorluk harcaması olarak değerlendirileceği açıklanmıştır.
Diğer yandan Tebliğin aynı başlıklı bölümünde, sponsorluk uygulamasına ilişkin usul ve esasların, 16/6/2004 tarih ve 25494 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliğinde; gerçek ve tüzel kişilerin, federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine veya sporculara, spor tesisleri ve faaliyetlerine ilişkin olarak anılan Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde sponsor olabileceği ve Sponsorluk Yönetmeliği kapsamında ayni ya da nakdi olarak yapılan harcamaların, kurumlar vergisi mükelleflerince harcamanın yapıldığı yılda indirim olarak dikkate alınabileceği belirtilmiştir.
Buna göre, derneğinizin faal olması, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince tescilinin yapılması ve 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Tebliğinin (10.3.) bölümünde belirtilen şartları taşıması şartıyla iktisadi işletmenizce, amatör spor kulübünüze yapılacak sponsorluk harcamalarının tamamı kurumlar vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen kurum kazancından indirilebilecektir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
1/1 inci maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin,1/3-g maddesinde; genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara, ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin KDV ye tabi olduğu,
17/2-b maddesinde ise; 17/1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu
hükme bağlanmıştır.
Spor kulüplerinin KDV karşısındaki durumuna ilişkin açıklamalara 55 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A) bölümünde yer verilmiştir.
Spor müesseseleri bulunan derneklere ait veya tabi olan iktisadi işletmelerin işlemleri KDV Kanununun 1/3-g maddesine göre KDV ye tabi bulunmaktadır. Bu çerçevede, Derneğinize ait iktisadi işletmenin spor malzemesi teslimi ve reklam hizmeti vermesi işlemleri KDV ye tabi tutulacaktır.
Öte yandan, Derneğiniz KDV Kanununun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yer almadığından, Derneğinize ait iktisadi işletme tarafından Derneğinize yapılacak ayni bağışlar genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi tutulacaktır. Söz konusu iktisadi işletme tarafından Derneğinize yapılacak nakdi bağışlar ise KDV nin konusuna girmediğinden KDV ye tabi olmayacaktır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 172 inci maddesinde, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlerine tabi oldukları, 177'nci maddesinde, her türlü ticaret şirketleri ile Kurumlar Vergisine tabi olan diğer tüzel kişilerin I'inci sınıf tüccar olarak bilanço esasına göre defter tutacakları hüküm altına alınmış olup, anılan Kanun'un 182'nci maddesinde, Bilanço esasına tabi mükelleflerin tutacakları defterler, 220'nci maddesinde ise, tasdike tabi defterlere ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Diğer taraftan, aynı Kanunun 227 nci maddesinde, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu, 229 uncu maddesinde, faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 231/5 inci maddesinde ise; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer yandan, 5253 sayılı Dernekler Kanununun 11 inci maddesinde; "Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.
Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin şekli, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar yönetmelikte düzenlenir...." hükmüne yer verilmiş, 14 üncü maddesinde "Gençlik ve Spor Kulüpleri"ne ilişkin düzenlenme yer almıştır.
Ayrıca, 5253 sayılı Dernekler Kanunu nun 14 üncü maddesi ile 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 20 nci maddesine dayanılarak hazırlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde; gençlik ve spor kulüplerinin dernek statüsünde kurulması öngörülmüş, 39 uncu maddesinde ise bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 22/11/2001 tarihli ve4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu ile 31/3/2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Dernekler Yönetmeliği hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Dernekler Yönetmeliğinde ve bu Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan Tebliğlerde de dernekler tarafından düzenlenmesi gereken gelir ve gider belgelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, derneğinizin faal olması ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince tescilinin yapılmış olması şartıyla, ... Derneği İktisadi İşletmesinin derneğinize sponsor olarak yaptığı nakdi bağış ve yardımların derneğiniz adına açılmış bir banka hesabına yatırılması ve banka dekont veya makbuzunda paranın sponsorluk amacıyla yatırıldığının belirtilmiş olması halinde bankalar tarafından verilecek makbuz veya dekontun yapılan bağışın tevsik edici belgesi olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Söz konusu nakdi desteğin, derneğinize nakden elden teslim edilmiş olması halinde ise derneğinizce düzenlenecek alındı makbuzunun bağışa ilişkin tevsik edici belge olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Ayrıca, derneğinize iktisadi işletme tarafından ayni bağış yapılması durumunda ise, iktisadi işletme tarafından yedi gün içinde fatura düzenlenmesi; faturada, teslimin sponsorluk maksatlı olduğuna, teslimi yapılan değerlerin cinsi, nev'i ve miktarına ilişkin olarak tereddüde mahal bırakmayacak bilgilere yer verilmesi; faturanın hizmeti alanlar adına düzenlenmiş olunması; faturanın arka yüzünün de hizmeti alan kişilere veya kanuni temsilcilerine imzalatılmış olunması gerekmektedir.
Ayni değerlerin, ... Derneği İktisadi İşletmesi tarafından dışarıdan temin edilerek sponsorluk hizmeti alan derneğinize bağışlanmış olması durumunda ise derneğinizce teslim alınacak bu değerler için alındı makbuzunun düzenlenmesi ve makbuzda, bağışlanan kıymetlerin değerlerinin, cinsinin, miktarlarının, adedinin v.b. hususların tereddüde mahal bırakmayacak şekilde yer alması şarttır.
Öte yandan, bağışlanan değerlere ilişkin olarak iktisadi işletmeniz adına düzenlenen faturaların arka yüzünün de yukarıda yapılan açıklamalar dâhilinde derneğinizin kanuni temsilcilerine imzalatılmış olması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
|
Yazdır |
Para Birimi | Döviz Alış | Döviz Satış | Efektif Alış | Efektif Satış |
USD | 35.0619 | 35.1251 | 35.0374 | 35.1778 |
EUR | 36.4162 | 36.4818 | 36.3907 | 36.5365 |
GBP | 43.7733 | 44.0015 | 43.7426 | 44.0675 |
Online | : | 19 | |
Bugün | : | 9.786 | |
Bu Ay | : | 277.209 | |
Bu Yıl | : | 4.542.858 | |
Toplam | : | 39.360.919 |