![]() |
BÜLTENİMİZE ABONE OLUN |
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde Yapılan Değişiklikler;
6 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2025-32/72 Numaralı Tebliğ önemli değişiklikler getirmiştir.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ; 28 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 19 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 2022-32/66 numaralı tebliğ ile de menkul satış sözleşmelerinde Türk Lirası ile ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak son yapılan değişiklik ile bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır.
İlgili değişiklik, Tebliğ’in 8. maddesinin 9. fıkrasını ilgilendirmektedir. Değişiklik öncesinde Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde; sözleşme bedeli ve faiz, gecikme tazminatı, cezai şart gibi yükümlülüklerin döviz cinsinden kararlaştırılabilmesi mümkün olsa da ödeme yükümlülüklerinin Türk Lirası cinsinden yerine getirilmesi zorunluydu. Değişiklik sonrasında ise işbu zorunluluk kaldırılmış olup; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde döviz cinsinden kararlaştırılabilen ödeme yükümlülükleri, aynı zamanda döviz cinsinden ödenebilir hale gelmiştir. Dolayısıyla işbu düzenleme ile döviz serbestisi konusunda büyük bir adım atılmıştır.
İlgili değişiklik kapsamında, aşağıdaki sayılan sözleşmeler döviz cinsinden düzenlenebilecektir;
• Taşıt satış sözleşmeleri hariç menkul satış sözleşmeleri,
• Taşıt satış sözleşmeleri hariç menkul kiralama sözleşmeleri,
• Yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış, lisans ve hizmet sözleşmeleri,
• Gemi siciline kayıtlı gemilere ilişkin finansal kiralama sözleşmeleri,
• Sermaye piyasası araçları ve döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymet sözleşmeleri,
• Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışındaki işlerine ilişkin hizmet sözleşmeleri,
• Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde dövize endeksleme yapılabilen hizmet sözleşmeleri,
• Türkiye’de yerleşik kamu kurumları ve bazı özel şirketlerin belirli projeler kapsamında akdedeceği sözleşmeler,
• Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan şube ve ofisleriyle yaptığı iş ve hizmet sözleşmeleri.
Burada bahsedilen menkul satış sözleşmelerinin kapsamına, taşıt satışları dışında kalan her türlü taşınır mal ve eşya satışları girmektedir. Bununla birlikte gayrimenkul sözleşmelerinde, hizmet sözleşmelerinde, danışmanlık, aracılık ve taşımacılık hizmeti sözleşmelerinin döviz cinsinden kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi yasağı devam etmektedir. Bu sözleşmeler, Türk Lirası cinsinden düzenlenmeli ve ödemeler Türk Lirası ile yapılmalıdır.
Bu düzenleme dışında yine 6 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2025-32/73 Numaralı Tebliğ de önemli değişiklikler getirmiştir. Önceki düzenlemeye göre kuyumcu, döviz bürosu gibi tebliğin yetkili müesseseleri için belge ve görüntü saklama yükümlülüğü, kayıt tarihinden itibaren 1 yıl olarak düzenlenmişse de ilgili değişiklik ile belge ve görüntü saklama yükümlülüğünün süresi 2 yıla çıkarılmıştır. Böylelikle bu konuda çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümü ve delillerin saklanabilmesi adına önemli bir adım atılmıştır.
Sonuç olarak Resmi Gazetede yayımlanan bu iki değişiklik ile menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme yasağının kaldırılması uluslararası ticarete olumlu yönde değişim sağlayacaktır. Ancak tarafların istisna sözleşmelerin hangileri olduğu konusunda dikkatli olmaları ve akdedecekleri sözleşmelerin istisna kapsamına girip girmediğini kontrol etmeleri her zaman faydalarına olacaktır. Aynı zamanda belge ve görüntü saklama yükümlülüğü süresinin uzaması da ilgili uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracak olup tarafların haklarını korumak adına önemli bir adım olmuştur.
Gülbenk & Kavlakoğlu Hukuk Bürosu
![]() |
|||
![]() |
Para Birimi | Döviz Alış | Döviz Satış | Efektif Alış | Efektif Satış |
USD | 37.7656 | 37.8337 | 37.7392 | 37.8904 |
EUR | 40.7019 | 40.7753 | 40.6734 | 40.8364 |
GBP | 48.7963 | 49.0507 | 48.7621 | 49.1243 |
![]() |
Online | : | 25 |
![]() ![]() |
Bugün | : | 7.323 |
![]() ![]() ![]() |
Bu Ay | : | 389.304 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu Yıl | : | 1.140.663 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Toplam | : | 40.619.146 |