Pratik Bilgiler
  • 2025 İş Kanunu İdari Para Cezaları
  • 2025 SGK İdari Para Cezaları
  • Amortisman Sınırı
  • Arızi Kazançlara İlişkin İstisna
  • Asgari Geçim İndirimi
  • Asgari Ücret Maliyeti
  • Asgari Ücret Tutarları
  • Beyanname Verme ve Ödeme Süreleri
  • Bilanço Esasında Defter Tutma
  • Damga Vergisine Tabi Kağıtlar-DV Oranları
  • Dava Açma Süreleri
  • Değer Artış Kazançları İstisnası
  • Dernek Kanunda Uygulanan Cezalar
  • Emlak Vergisi Değeri Yıllık Artış
  • Emlak Vergisi Oranları
  • Emzirme ve Cenaze Ödeneği
  • Engelli İndirimi Tutarları
  • Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma
  • Fatura Kullanma Mecburiyeti
  • Gecikme Zammı Oranları
  • Geçici Vergi Oranları
  • Gelir Vergisi Tarifesi
  • Genel Bildirim ve Süreler
  • İhbar Önel Süreleri
  • İŞ KANUNU İLE İLGİLİ TÜM YÖNETMELİKLER
  • İşsizlik Sigortası Primleri
  • Kapıcı Özet Maaş Hesabı
  • Kıdem Tazminatı Tavanı
  • Kira Stopaj Oranı
  • Mesken Kira Gelirlerinde İstisna Tutarı
  • Ödeme Emrine İtiraz
  • Özel Sağlık ve Emeklilik Katkı Payı
  • Reeskont ve Avans Uygulanan Faizi Oranları
  • SGK Eksik Gün Nedenleri
  • SGK İstisna Yemek, Çocuk, Aile Yardımı
  • SGK İşten Çıkış Kodları
  • SGK Primine Tabi Olan ve Olmayan Kazançlar
  • SGK Taban ve Tavan Ücretleri
  • Tahakkuktan Vazgeçme Sınırı
  • Tecil Faiz Oranları
  • Ücretlerde Damga Vergisi
  • Veraset ve İntikal Vergisi Oranları
  • Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
  • VUK da Kanuni ve İdari Süreler
  • Yeniden Değerleme Oranları
  • Yıllar İtibariyle Asgari Ücretler
  • Yıllık Ücretli İzin Süreleri
  • Yurt Dışına Çıkış Yasağı
  • Yurt İçi Gündelikler
  • Yurtdışı Gündelikler

  • BÜLTENİMİZE ABONE OLUN


    Aydınlatma Metnini okudum, e-posta adresimin bülten aboneliği kapsamında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlenmesini ve e-posta almayı kabul ediyorum.

    YATIRIMLARLA İLGİLİ OLARAK İŞVERENLERE YENİ PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ

    Bilindiği gibi, 5510 sayılı SGK yasasının Ek 2 nci maddesine istinaden, Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda istihdam edilen sigortalılar için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primleri; işveren hisselerinin tamamına veya Cumhurbaşkanınca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri dikkate alınmak suretiyle belirlenen illerde işveren hisseleri ile birlikte sigortalı hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.

    Cumhurbaşkanı ayrıca Bakanlıkça karşılanacak tutarın uygulama süresini, karşılama oranını ve kapsamını; yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu illere göre farklılaştırmaya yetkili kılınmıştır.

    Cumhurbaşkanının, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki 9903 sayılı Kararı 30.05.2025 tarihli Resmi Gazetede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin 2025/1 sayılı Tebliği de 21.06.2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

    Buna göre, söz konusu Karar ve Tebliğde de açıklandığı üzere,

    I- Prim teşviki kapsamına giren yatırım cinsleri;

    1) Teşvik belgeleri kapsamında yapılacak yatırım cinsleri komple yeni, tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirme, entegrasyon ve nakilden oluşmaktadır.

    2) Komple yeni, tevsi, modernizasyon ve ürün çeşitlendirme cinslerindeki yatırımların aynı il sınırları içinde olması gerekmektedir.

    3) Yatırımın karakteristiği gereği muhtelif illerde olması gereken yatırım konuları için ikinci fıkra hükmü uygulanmayacaktır.

    4) Teşvik belgesi kapsamı yatırımın bir bölümünün yatırım yeri ya da konusu açısından kalan kısma görece daha yüksek destek oran ve sürelerde desteklenebilecek durumda olması halinde yatırımın tamamı görece daha düşük oran ve süreler dikkate alınarak desteklenecektir.

    II- Cumhurbaşkanı kararına göre yatırım yapılacak iller 6 bölgeye ayrılmış bulunmaktadır.

     

    III- Sigorta primi işveren hissesi desteği bölgeler itibariyle aşağıda belirtilen sürelerde uygulanacaktır:

    Bölgeler

    Uygulama süresi

    1

    -

    2

    1  yıl

    3

    2  yıl

    4

    4  yıl

    5

    8  yıl

    6

    12  yıl

     

    IV-Teşvikten yararlanabilmek için başvuru yapılması;

    Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ile kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri kullanıcı aracılığıyla Bakanlık internet sitesi vasıtasıyla elektronik ortamda teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilecektir.

    Teşvik belgesi düzenlenmesi talep edilen yatırım projelerinin; gerekli şartların uygun bulunması halinde, yatırıma ait teşvik belgesi ile ithal ve yerli makine ve teçhizat listeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce Genel Müdürlükçe onaylanması gerekmektedir.

    V- Sigorta primi işveren hissesi desteği;

                 1- Sigorta primi işveren hissesi desteği,

               - Komple yeni yatırımlarda teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımla sağlanan istihdam,

                - Diğer yatırım cinslerinde ise mevcuda ilave edilen istihdam,

     için uygulanacaktır. Komple yeni yatırım dışındaki yatırım cinslerinde, muhtasar prim hizmet beyannamesinde kayıtlı işçi sayısının mevcut istihdamın altında olması halinde ilgili ay için prim desteği uygulanmayacaktır.

    2- Bu Karar kapsamında desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla;

    a) Komple yeni yatırımlarda, teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan,

    b)  Diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını müteakip, yatırıma başlama tarihinden önceki son altı aylık dönemde (mevsimsel özellik taşıyan yatırımlarda bir önceki yıla ait mevsimsel istihdam ortalamaları dikkate alınır) Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen, alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi sayısı da dahil, muhtasar prim hizmet beyannamesinde bildirilen ortalama işçi sayısına teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 6. bölgede gerçekleştirilen yatırımlar için tamamı, diğer bölgelerde gerçekleştirilen yatırımlar içinse %50’si Bakanlık bütçesinden karşılanacaktır.

    3- Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında desteklenen yatırımlar için bu destek 6. bölgede 12 yıl, diğer bölgelerde 8 yıl süreyle uygulanacaktır.

                    4- Sektörel teşvik sistemi kapsamında desteklenen yatırımlar için, yatırımın karakteristiği gereği muhtelif illerde gerçekleştirilecek yatırımlara sigorta primi işveren hissesi desteği ve sigorta primi desteği sağlanmayacaktır.

        5- Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasına, teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılmasının ardından, teşvikten  yararlanacak olan işyerlerine ilişkin bilgilerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik  Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce SGK’ya elektronik ortamda  bildirildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlanacaktır. Uygulamanın ilk başladığı ay esas alınarak teşvik belgesinde kayıtlı süre kadar destekten yararlandırıldıktan sonra uygulamaya son verilecektir.

        6- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürlüğünce, tamamlama vizesi yapılan ve sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanabilecek teşvik belgesi sahibi yatırımcılara ilişkin olarak firma unvanı, teşvik belgesinin tarih ve sayısı, yatırım yeri, Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri sicil numarası, yatırımın cinsi, mevcut istihdam, ilave istihdam, vergi dairesi, vergi numarası, destekten yararlanma oranı ve destekten yararlanma süresi Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilecektir.

          7- İşveren hissesine ait primlerin karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak düzenlenen muhtasar prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde Kuruma vermeleri ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutar ile Bakanlıkça karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın yasal süresi içerisinde ödenmiş olması şarttır. İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Bakanlıktan Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı işverenden tahsil edilecektir.

        Öte yandan, destekten yararlanan işverenlerin kayıt dışı işçi çalıştırmamaları ve fiilen çalışmayan kişileri Kuruma bildirmemeleri gerekmektedir. (Destekten haksız ya da yersiz yararlanan işverenlerden yararlandıkları destek tutarı gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır)

      8- Sigorta primi işveren hissesi desteği veya sigorta primi desteğinin uygulanacağı teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma ait tesiste, işverenin sosyal güvenlik işyeri numarası altında ilgili mevzuatta belirlenen alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi sayısı da dikkate alınabilecektir.

          9- Aynı işyeri sicil numarasına sahip yatırımcıya ait yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamaları belge bazında ayrı ayrı uygulanacak, dolayısıyla birleştirme yapılmayacaktır.

                    10- Bu Karar uyarınca, 6. bölgede teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için, tamamlama vizesi yapılan teşvik belgesinde kayıtlı ilave istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işveren tarafından Kuruma ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip 10 yıl süreyle işveren adına Bakanlık bütçesinden karşılanabilecektir.

    VI- Diğer hususlar;

    1- Yatırımdan yararlanabilmesi için ilgili işverenin; 5510 sayılı Kanun uyarınca Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığının veya tecil ve/veya taksitlendirildiğinin ya da yapılandırıldığının ve yapılandırmanın bozulmadığının,

    Yine, 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı tahsilat dairelerine müracaat tarihinden önceki 15 gün içinde vadesi geçmiş borcunun olmadığının,

    tespit edilmiş olması gerekmektedir.

    2- Yangın, deprem, grev-lokavt vb mücbir nedenler dışında teşvik belgelerinin devredilmesi halinde, taşınmaya konu makine ve teçhizat için sağlanan sigorta primi işveren hissesi desteği ve sigorta primi hissesi desteğinden yararlanılamayacaktır.

    3- Tebliğde, sadece sigorta prim teşvikinden bahsedildiğinden işsizlik sigortası primlerinin işveren hissesi destek kapsamına girmemektedir. Öte yandan, emekli aylığı almakta iken çalışmaya devam edenler (SGDP’liler) ile yurt dışında çalışanlar da destekten yararlandırılamayacaktır.

    4- İşverenlerce muhtasar prim hizmet beyannamelerinin hangi kanun numarası kaydedilerek düzenleneceği belirlenmediğinden, bu hususta Kurum Genel Müdürlüğünce yapılacak açıklamanın beklenilmesinde yarar görülmektedir.

    5-20/6/2012 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2012/1 No’lu Tebliğ ile 15/3/2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki 2018/11201 Sayılı Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

    Ancak, söz konusu Tebliğ ve Kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri ile ilgili uygulamalara devam olunacaktır.

    Hadi EYCE

    SGK Uzm.

     

    Bu Makaleyi arkadaşıma göndereyim


    Kötü Makaleyi Değerlendirin:
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    Çok İyi
    Bu Makalenin yazıcınızdan çıktısını alabilirsiniz. Tıklamanız yeterli.Yazdır


    Bu makale siteye eklendiği 07-07-2025 tarihinden beri 766 kez okunmuştur.

    Bu İçeriği paylaşın



    26 Temmuz 2025, Cumartesi
    2025-07-25 günü 15:30 da açıklanan
    Para BirimiDöviz AlışDöviz SatışEfektif AlışEfektif Satış
    USD40.399040.471840.370840.5325
    EUR47.421747.507247.388647.5784
    GBP54.305854.588954.267854.6708

    > AYLIK DÖVİZ KURLARI TABLOSU
    Site İstatistikleri
       Online : 34    
       Bugün : 2.438    
       Bu Ay : 132.172    
       Bu Yıl : 1.811.867    
       Toplam : 41.290.350    
    Tüm Hakları Saklıdır 2013 GÜLBENK MÜŞAVİRLİK - Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985
    Sitemizde yayınlanan yazılar aktif link vermek kaydı ile yayınlanabilir.
    free stats
    Loading...