Damga Vergisi Muafiyeti Hk.
TARİH |
: |
08.11.2017 |
SAYI |
: |
37009108-155-106890 |
KONU |
: |
Damga Vergisi Muafiyeti Hk. |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Müdürlüğünüz personeline yemek hizmeti verdiğiniz ve yemek pişirmek için gerekli olan malzemeleri (et, süt ürünleri, sebze vb.) piyasadan doğrudan temin suretiyle aldığınız belirtilerek, bu malzemeler için düzenlenen faturalara Müdürlüğünüzce bankaya talimat verilerek ödeme yapılırken damga vergisi kesilip kesilmeyeceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tâbi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmî dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmî daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadî işletmelerin resmî daire sayılmayacağı; 19. maddesinde, genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin, bu ödemelerin yapılması, avans suretiyle ödemelerde avansın itası sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle tahsil edileceği; 23. maddesinde, genel bütçeli daireler dışında kalan ve istihkaktan kesinti yapmak durumunda bulunan daire ve müesseseler tarafından bir ay içinde kesilen damga vergisinin, ertesi ayın yirminci (371 sıra no.lu VUK Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve yirmi altıncı günü akşamına kadar yatırılacağı hüküm altına alınmıştır.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Buna göre, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetveldeki genel bütçe kapsamındaki idareler arasında yer alan ve Damga Vergisi Kanununun 8. maddesi kapsamında resmi daire olan kurumunuzdan ayrı bir tüzel kişiliği bulunmadığı anlaşılan yemekhaneniz de damga vergisi uygulaması bakımından resmi daire olarak değerlendirilecek olup, yemekhaneniz için alınan malzemeler nedeniyle düzenlenen fatura bedellerinin banka kanalıyla ödenmesine ilişkin düzenlenen kağıtların, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması ve verginin ödemenin yapılması sırasında tevkif suretiyle ödenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.