BÜLTENİMİZE ABONE OLUN |
1- ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı veren izin belgesidir. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre, yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce izin alması gerekir.
2- SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?
Çalışma izin başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir işyerinde veya bunların aynı işkolundaki işyerlerinde belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda en çok bir yıl geçerli süreli çalışma izni verilir. Yapılacak çalışma izni uzatma başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilir.
3- SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilir. Ancak, yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya mutlak hak sağlamaz.
4- BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?
Profesyonel meslek mensubu yabancılara, diğer kanunlarda belirtilen özel şartların sağlanması kaydıyla bağımsız çalışma izni verilebilir. Bağımsız çalışma izni başvurularının uluslararası işgücü politikası doğrultusunda değerlendirilmesinde, yabancının; eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi, yabancı şirket ortağı ise sermaye payı ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar dikkate alınır. Bağımsız çalışma izni, süreli olarak düzenlenir.
5- YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ KONUSUNDA GEÇERLİ MEVZUAT NELERDİR?
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 6735 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin (4). Fıkrası uyarınca halen uygulanmakta olan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği, Turkuaz Kart Yönetmeliği, Serbest Bölgelerde Çalışacak Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik, Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Yabancı Uyruklu Personel İstihdamı Hakkında Yönetmeliği, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
6- 6735 SAYILI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR?
28/7/2016 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasalaşan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 13/8/2016 tarih ve 29800 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun 27. maddesinin 7. fıkrası ile 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
7- 6735 SAYILI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNUN AMACI NEDİR?
6735 sayılı Kanunun amacı; uluslararası işgücüne ilişkin politikaların belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi ile yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine dair iş ve işlemlerde izlenecek usul ve esasları, yetki ve sorumlulukları ve uluslararası işgücü alanındaki hak ve yükümlülükleri düzenlemektir.
8- 6735 SAYILI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU KİMLERİ KAPSAMAKTADIR?
6735 sayılı Bu Kanun; Türkiye’de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan, bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya görmekte olan, staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar ile Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan sınır ötesi hizmet sunucusu yabancıları ve yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
9- YABANCILARA ÇALIŞMA İZNİ VEREN KURUMLAR HANGİLERİDİR?
6735 sayılı Kanun ile bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilendirilmiştir. Ancak ilgili teknik alt yapı çalışmaları henüz sonuçlanmadığından üniversitelerde görev yapan akademik personele Yükseköğretim Kurulu, kendi bünyesindeki opera ve tiyatrolarda görev yapacak sanatçılara Kültür ve Turizm Bakanlığı, profesyonel sporculara ise Gençlik ve Spor Bakanlığınca çalışma izni verilmektedir. Söz konusu çalışmalar sonuçlandığında bahsedilen çalışma izinleri de Bakanlıkça verilmeye başlanılacaktır.
10- ÇALIŞMA İZNİ ALMASINA GEREK BULUNMAYAN YABANCILAR KİMLERDİR?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesi çerçevesinde Mavi Kart almış olanlar veya almaya hak kazananlar, Başka bir devlet vatandaşı olmakla birlikte aynı zamanda Türk vatandaşı olanlar (5718 sayılı Kanun md.4)
11- İZİN ALARAK TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARAK MAVİ KART ALMAYA HAK KAZANMIŞ BULUNANLAR ÇALIŞMA İZNİ ALMAK ZORUNDA MIDIR?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesi çerçevesinde Mavi Kart almış olanlar veya almaya hak kazananlar, yapılacak mesleğin icrasına ilişkin olarak ulusal mevzuattaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve özel kanunlarda yer alan hususlar saklı kalmak koşuluyla, 6735 sayılı Kanun hükümleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca bu kapsamda bulunanların çalışma izin talepleri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karşılanmamaktadır.
12- ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ OLAN YABANCILAR KİMLERDİR?
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun Geçici 1. Maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca 6735 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümleri halen yürürlükte bulunan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin “Çalışma İzni Muafiyetleri” başlıklı 55 inci maddesinde belirtilen yabancılar çalışma izni muafiyeti kapsamındadır.
13- İZİNSİZ ÇALIŞTIĞI TESPİT EDİLEN YABANCILAR VE İŞVERENLERİ HAKKINDA HANGİ İŞLEMLER UYGULANIR?
Çalışma izni olmaksızın çalıştığı tespit edilen yabancılar ve işverenleri hakkında idari para cezası uygulanmaktadır. Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekili yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır. İzinsiz çalışmanın tekrarı hâlinde idarî para cezaları bir kat artırılarak uygulanmaktadır. Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirilir. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye’ye girişi, pasaport, vize ve ikamet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanların sınır dışı işlemleri Göç İdaresi makamlarınca yürütülmektedir.
14- TÜRKİYE’DE ÇALIŞMAK İSTEYEN YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ ALMAK ZORUNDA MI?
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca ülkemizde yabancı uyruklu bir şahsı çalıştırabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınması zorunludur. Türkiye’de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye’ye girişi, pasaport, vize ve ikamet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanlar sınır dışı edilmektedirler.
15- İKAMET İZNİNE SAHİP OLMAK YASAL ÇALIŞABİLMEK İÇİN YETERLİ MİDİR?
Hayır. Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
16- ÇALIŞMA İZNİ İKAMET İZNİ SAYILIR MI?
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa göre verilen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti, 6458 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca ikamet izni yerine geçer. Ancak, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi, Şartlı Mülteci ve Geçici Koruma statüsünde bulunan yabancılara düzenlenen çalışma izinleri ikamet izni yerine geçmez.
17- TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA İZNİNE SAHİP OLAN BİR YABANCININ AİLE ÜYELERİNİN İKAMET İZNİ HAKKI VAR MIDIR?
Türkiye’ye çalışmak üzere gelen bir yabancının beraberinde veya daha sonra getirmiş olduğu eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da yabancının kendisi ile birlikte en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları kaydıyla, süreli çalışma izni verilebilir.
18- ÇALIŞMA İZİN BAŞVURULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇLANDIRILMASI NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerekli hallerde ilgili Bakanlık ve mercilerin görüşlerini de almak suretiyle çalışma izni başvurusunu değerlendirir ve sonuçlandırır. Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır. Başvurunun eksik evrak ile yapıldığının Bakanlıkça tespiti halinde, eksik evrakların tamamlanması istemiyle başvuru sahibine bilgi verilir. Bu durumda otuz günlük süre eksik evrakların Bakanlığa intikal ettiği tarih itibariyle başlar. Bakanlık çalışma izin başvurusuna ilişkin (olumlu veya olumsuz) kararını, yurt dışından yapılan başvurularda; başvuruyu yapan yabancıya bildirmek üzere (Dışişleri Bakanlığı kanalıyla) ilgili T.C. dış temsilciliğine de bildirir. Yurtiçinden yapılan başvurularda ise işverene bildirilir.
19- YABANCILAR TÜRKİYE’DE İSTEDİKLERİ İŞ VE MESLEKLERDE ÇALIŞABİLİRLER Mİ?
Çalışma izin başvuruları Türkiye’de iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür koşulları dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, ilgili kanunlarda sadece Türk vatandaşlarına hasredilmiş bulunan meslek ve görevlerde yabancılara çalışma izni verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Türkiye’de yabancıların çalışmasının yasak olduğu meslek ve görevler nelerdir?
- Diş tabipliği, dişçilik, hastabakıcılık. (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca)
-Eczacılık (Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca)
- Veterinerlik (Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun uyarınca)
-Özel hastanelerde sorumlu müdürlük (Hususî Hastaneler Kanunu uyarınca)
-Avukatlık (Avukatlık Kanunu uyarınca)
-Noterlik (Noterlik Kanunu uyarınca)
-Özel güvenlik görevlisi (5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun 10. Md.)
-Kara suları dahilinde balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık vb. (Kabotaj Kanunu uyarınca)
-Gümrük müşavirliği (4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 227. maddesi gereğince)
-Turist rehberliği (6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 3. maddesi gereğince)
20 -SAĞLIK VE EĞİTİM MESLEĞİ MENSUPLARI ÇALIŞMA İZNİNİ HANGİ KURUMDAN ALABİLİRLER?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çalışma izni başvurusu yapabilmek için; sağlık meslek mensupları Sağlık Bakanlığı’ndan, eğitim meslek mensupları ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan ön izin almaları gerekir.
21- DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM ŞARTLARINA UYMAKTAYIZ, 5 TÜRK VATANDAŞI İSTİHDAMI ŞARTI BİZİM İÇİN DE SAĞLANMALI MIDIR?
Özellik arz eden doğrudan yabancı yatırımlar kriterlerini karşılayan işletmelerde kilit personel konumundaki ilk yabancının çalışma izin talebi değerlendirilirken 5 Türk vatandaşı istihdamı aranılmamaktadır.
22- YABANCI UYRUKLU ŞİRKET ORTAKLARI VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ÇALIŞMA İZNİ ALMASI GEREKMEKTE MİDİR?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş olan;
Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü,
Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi,
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı, olan yabancılar çalışma izni alarak çalışabilirler.
6102 sayılı Kanuna göre kurulmuş;
Anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyesi,
Diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortağı, çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir.
23- ULUSLARARASI KORUMA BAŞVURU SAHİPLERİ VE ŞARTLI MÜLTECİ STATÜSÜNDE BULUNAN YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ İÇİN BAŞVURU YAPABİLİRLER Mİ?
Uluslararası koruma başvuru sahibi yabancılar ile şartlı mülteci statüsü alan yabancılar için uluslararası koruma başvurusu tarihinden altı ay sonra (6458 sayılı Kanun md. 89-4/a) bu kişileri çalıştırmak isteyen işverenler tarafından Bakanlığa çalışma izni için başvurusu yapılabilir. Bu kapsamdaki yabancıların ikamet izni aldıkları iller dışındaki çalışma izin talepleri İçişleri Bakanlığınca Olumlu görüş verilmesi halinde sonuçlandırılmaktadır.
24- ÇALIŞMA İZNİ OLAN YABANCI İSTEDİĞİ İŞ VE İŞYERİNDE ÇALIŞABİLİR Mİ?
Türkiye’de yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkan veren bir izin sistemi mevcut değildir.
25- TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA İZNİ İLE ÇALIŞAN YABANCILAR İŞYERLERİNİ DEĞİŞTİREBİLİRLER Mİ?
Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri ve adreste çalışmak üzere verilmekte olup, yabancının bu işyerinden ayrılması halinde izin geçerliliğini yitirmektedir. Bir işverenin yanında çalışma izni bulunan bir yabancının aynı izinle başka bir işyerinde çalışabilmesi mümkün bulunmadığından, yeni işvereninin Bakanlığa çalışma izin başvurusunda bulunarak kendi işyerinde çalıştırmak üzere yeni bir çalışma izni alması gerekmektedir.
26- E-İZİN SİSTEMİ NEDİR? NE ZAMAN UYGULAMAYA ALINMIŞTIR?
Yabancı çalışma izinlerinin e-devlet kapısı üzerinden verilmeye başlanıldığı Ağustos-2010 tarihinden beri kullanılan Yabancılar Otomasyon Sisteminin yerine 26 Şubat 2018 tarihi itibariyle e-izin sistemi uygulamaya alınmıştır.
27- YABANCI KİMLİK NUMARASI NEDİR?
Türkiye’de çalışma izni veya en az altı ay süreli ikamet izni düzenlenen yabancılara elektronik ortamda verilen 99 ile başlayan ve on bir rakamdan oluşan numaradır.
28- ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN FAALİYETLERİ KONUSUNDA NEREDEN BİLGİ ALABİLİRİM?
https://www.csgb.gov.tr/uigm adlı internet sitesinden bilgi alınması mümkündür.
29- YABANCI ÇALIŞMA İZİNLERİ İSTATİSTİKLERİNE NASIL ULAŞABİLİRİM?
Yabancıların çalışma izinlerine ilişkin olarak kamuoyuyla paylaşılmasında sakınca bulunmayan istatistiki verilere https://www.csgb.gov.tr/uigm/istatistikler/ internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
30- ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU REDDEDİLEN YABANCININ İTİRAZ HAKKI VAR MIDIR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma izni verilmesi ya da uzatılması talebinin reddedilmesi, çalışma izninin iptal edilmesi ya da çalışma izninin geçerliliğinin kaybedilmesine ilişkin kararını, yabancıya veya varsa işverenine tebliğ eder. Bakanlıkça verilecek kararlara karşı ilgililer tarafından tebliğ tarihinden itibaren otuz (30) gün içinde itiraz edilebilir. İtirazın reddedilmesi hâlinde idari yargı yoluna başvurulabilir.
31- ÇALIŞMA İZNİ İÇİN HARÇ ÖDENMEKTE MİDİR?
492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince yabancılara verilecek çalışma izinleri ve çalışma izni muafiyetleri harca tabidir. Ayrıca 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca Bakanlığımızca düzenlenmekte olan çalışma izin belgeleri değerli kağıt sayılmış olup, düzenlenecek her bir çalışma izni ve çalışma izni muafiyetinden değerli kağıt bedeli alınmaktadır. Güncel çalışma izni harç tutarlarına ve değerli kağıt bedeli miktarlarına https://www.csgb.gov.tr/uigm/calisma-izni/harc_degerli_kagit_banka_odeme_bilgileri/adlı internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
32- ÇALIŞMA İZİN HARÇLARI VE DEĞERLİ KAĞIT BEDELİNİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?
Yurtiçinden yapılan çalışma izin (süre uzatımları dahil) başvurularında, talebi Bakanlıkça uygun bulunan yabancılar için çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedelinin ayrı ayrı yatırılması zorunludur. Bakanlığımızdan tarafınıza bu miktarları belirtir mesaj gelmeden ödeme yapılmaması gerekmektedir. Harç ve değerli kağıt bedelleri sadece internet sitesinde belirtilen Bankaların şubelerine yatırılabilmektedir. Yapılan ödemeler online sistem üzerinden Bakanlıkça görülmekte olduğundan, ödeme yapıldığında (çok istisnai haller dışında) Bakanlıkça ayrıca makbuz ibrazına gerek bulunulmamaktadır. Yurtdışından yapılan başvurularda çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedeli çalışma vizesi alınırken yabancı şahıs tarafından ilgili dış temsilciliğimize yatırılmaktadır.
33- E-İZİN SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ UYGULAMALAR NELERDİR?
E-izin otomasyon sisteminin sorunsuz çalıştırılabilmesi için browser (tarayıcı) olarak Google Chrome kullanılması gerekmektedir. Elektronik imza işlemlerinde sorun yaşamamak ve sistem uyarılarını görebilmek açısından browser ayarlarından girilerek açılır pencerelere izin ver durumuna getirilmesi gerekmektedir (pop-up engelleyicisinin kapatılması gerekir).
34- ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPABİLMEK İÇİN KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) ADRESİ ALINMASI ZORUNLU MUDUR?
Elektronik Tebligat Yönetmeliği 06.12.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmelik ile bu konuda yetkilendirilen PTT tarafından Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) kurulmuştur. UETS sistemi 01/01/2019 tarihinden itibaren kullanıma açıldığından Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden Tebligat gönderimi kaldırılmıştır. Bu nedenle 01/01/2019 tarihinden itibaren e-izin sistemi üzerinden alınan başvurularda KEP adresi kullanma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.
35- EV HİZMETLERİNDE ESKİ SİSTEMDE İŞVEREN OLAN ANNE BABALARI ADINA ÇOCUKLARI TARAFINDAN DİĞER SEKMESİNDEN YAPILAN BAŞVURULAR YENİ SİSTEMDE YAPILABİLECEK Mİ?
E-izin sisteminde "Diğer" sekmesi yer almamaktadır. Bu kapsamdaki başvurular için işveren kaydı "Ev Hizmetleri" sekmesinden bakımı yapılacak kişinin veya birinci derece yakınının e-imza ve T.C. Kimlik no.su ile yapılabilir.
36- EV HİZMETLERİ BAŞVURUSU SADECE İŞVEREN TARAFINDAN MI YAPILABİLİR? BU BAŞVURUNUN VEKALET VERİLECEK YADA SİSTEM ÜZERİNDEN YETKİLENDİRİLECEK BAŞKA KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
E-izin sisteminde ev hizmetleri işveren kaydı yabancıyı çalıştıracak olan kişinin e-imzası ile oluşturulduktan sonra başvuru yapmak üzere üçüncü şahıslar sistem üzerinden yetkilendirebilmektedir.
37- EV HİZMETLERİNDE HANGİ KOŞULLARDA YABANCI ÇALIŞTIRILMASINA İZİN VERİLİR?
Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak üzere Bakanlığa yapılan çalışma izni başvurularının son zamanlarda giderek artması nedeniyle, konunun istismarının önlenmesi ve izin verilen yabancıların güvenliği açısından aşağıdaki sınırlamaların getirilmesi kararlaştırılmıştır. Yaşlı, hasta ve çocuk bakımı dışında konutlarda yabancı personele çalışma izni verilmemektedir. İşverenin bakım gerektirecek hastalığının bulunduğunun sağlık raporu ile kanıtlanması zorunludur. Ciddi bakım gerektiren ağır haller dışında erkek yabancılara konutlarda çalışma izni verilmemektedir.
38- EV HİZMETLERİNDE BİRİNCİ DERECE YAKINLAR İŞVEREN OLABİLİRLER Mİ?
Ev hizmetlerinde yabancı çalıştıracak kişilerin yaşlı, engelli veya başvuru yapabilecek durumda olmamaları halinde bu kişilerin birinci derece yakınları işveren olabilir. Bu durumda işyeri kaydı birinci derece yakın olan kişinin bilgileri ve elektronik imzası ile açıldıktan sonra, başvuru yapılırken "Yabancının çalışacağı adrese" hasta/ yaşlı bakımının yapılacağı adres girilmelidir. Ayrıca yüklenecek sözleşmeye ek olarak yakınlığı gösteren belge ve bakımı yapılacak kişinin nüfus cüzdanı örneği eklenmelidir.
39- İŞYERİMDE YABANCI ÇALIŞTIRACAĞIM, SİSTEM BANA SSK SİCİL NUMARASI SORUYOR, SSK SİCİL NUMARASINI GİRDİĞİMDE, NUMARANIN 26 HANELİ OLACAĞI ŞEKLİNDE UYARI ALIYORUM, BİZİM SSK SİCİL NUMARAMIZ 23 HANEDEN OLUŞUYOR, NE YAPMALIYIM?
İşyerinin ana işveren durumunda olması halinde son 23 haneyi takip eden son 3 hane 000 olarak girilecektir. Alt işveren durumlarında bu numara ilgili SGK müdürlüğünden öğrenilebilmektedir.
40- YABANCI UYRUKLU DOKTOR VE HEMŞİRELER TÜRKİYE’DE ÇALIŞABİLİR Mİ?
663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yabancı doktor ve hemşirelerin Türkiye’de çalışabilmelerine imkan sağlanmış olup, yabancı uyruklu doktor/hemşire istihdam edecek özel sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı'ndan (İl Sağlık Md.) almış olduğu ön izin (mesleki yeterlilik) belgesi ile birlikte Bakanlığa çalışma izin başvuru yapmakta ve talebi uygun bulunanlara çalışma izni düzenlenmektedir. Çalışma izni istenilen yabancının yurtdışındaki fakültelerden mezun olması halinde diploma denklik belgesi ibrazı zorunludur.
41- TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN İŞYERLERİNDE 5 TÜRK VATANDAŞI İSTİHDAMI ARANIR MI?
Turizm işletmelerinde çalıştırılan yabancı personelin miktarı toplam personelin % 10'unu geçememektedir. Bu oran Kültür ve Turizm Bakanlığınca % 20'ye kadar artırılabilmektedir. Dolayısıyla çalışma izni talep edilen her bir yabancı için en az beş Türk vatandaşının o işyerinde istihdamı zorunludur. (2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu 18. md)
42- TURİSTİK VİZE İLE ÜLKEMİZDE BULUNAN BİR YABANCI İÇİN YURTİÇİNDEN ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU YAPABİLİR MİYİZ?
Turistik vize ile ülkemizde bulunan yabancılar için yurtiçinden başvuru yapılamamaktadır. Toplam süresi en az 6 ay olan ve geçerliliği sona ermemiş ikamet izni bulunan yabancılar için yurtiçi başvuru yapılabilmektedir.
43- ÇALIŞMA İZNİ TALEP EDİLEN YABANCIYA ÖDENECEK EN AZ ÜCRET DÜZEYLERİ NE KADARDIR?
Çalışma izni talep edilen yabancılara yapacakları meslek ve görevlere uygun olarak minimum ücret seviyeleri belirlenmiştir. Söz konusu ücretler Bakanlığımız internet sitesinde yer alan Değerlendirme Kriterlerinin 5. Maddesinde belirtilmektedir. Çalışma izni verilen yabancılara ilişkin sosyal güvenlik prim ödemelerinin de bu miktarın altında olmaması gerekmektedir.
44- ÇALIŞMA İZNİ VERİLİRKEN PASAPORT SÜRESİ DİKKATE ALINMAKTA MIDIR?
6735 sayılı Kanunun 24. maddesi ile 6458 sayılı Kanunun 23. maddesi uyarınca, Bakanlığımızca talebi uygun bulunan yabancılara verilecek çalışma izinleri pasaport bitim tarihinden altmış gün önceki tarihi aşmayacak şekilde düzenlenmektedir. Ayrıca, çalışma izni başvuru tarihi itibariyle altmış günden az süreli pasaport ve pasaport yerine geçen belgeyle yapılan çalışma izin başvuruları işleme alınmamaktadır.
45- İŞYERİ SİCİL NUMARASI GİRİLDİKTEN SONRA "BİLGİLERİ GETİR" BUTONUNA BASILDIĞINDA İŞYERİ BİLGİLERİ GELMİYOR. SEBEBİ NE OLABİLİR?
İş yeri sicil numarası ile sorgulandığında iş yeri bilgileri SGK veri tabanından otomatik olarak çekilmektedir. 26 haneli iş yeri sicil numaranızı doğru olarak girdiğinizden eminseniz, bilgi eksikliği ve yanlışlığı hususlarında SGK ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
46- İŞYERİ SGK E-BİLDİRGE YETKİLİSİ OLMAMA RAĞMEN, SİSTEME GİRDİĞİMDE "İŞYERİ SGK E-BİLDİRGE KULLANICISI OLMADIĞINIZ İÇİN İŞLEM YAPAMAZSINIZ" UYARISI ALIYORUM. NASIL GİRİŞ YAPABİLİRİM?
E-izin sistemi işyeri SGK e-bildirge kullanıcı kayıtlarını Sosyal Güvenlik Kurumu veri tabanından online olarak almaktadır. Bu kayıtların teyidi, kontrolü ve değiştirilmesi talepleriniz için ilgili SGK birimine müracaat edilmesi uygun olacaktır.
47- YENİ AÇILAN İŞYERİMİZ İÇİN HENÜZ SGK SİCİL NUMARASI ALMADIK. VERGİ KİMLİK NUMARASI İLE İŞVEREN KAYDI YAPABİLİR MİYİZ?
Kendi nam ve hesabına çalışanlar vergi kimlik numarası ile işveren kaydı yapabilirler; ancak bu kişiler dışında yeni sisteme kayıtlar yalnızca SGK tescil numarası ile yapılabilmektedir.
48- İŞYERİ ADINA BAŞVURU YAPMAK ÜZERE İŞYERİNİN SGK DA KAYITLI E- BİLDİRGE KULLANICISI TARAFINDAN YETKİLENDİRİLEN KİŞİLER İŞLEMLERİ KENDİ ELEKTRONİK İMZALARI İLE Mİ YOKSA E-BİLDİRGE KULLANICISININ ELEKTRONİK İMZASI İLE Mİ YAPACAKLAR?
E-izin sisteminde yapılan her işlem, sisteme TC kimlik numarası ile girilen kişilerin kendi elektronik imzası ile tamamlanmak zorundadır.
49- SİSTEME YÜKLENEN DOSYALARIN BOYUTU 1MB’TI GEÇMEMESİ GEREKİR, ANCAK ORTALAMA SAYFA BOYUTUNDA BİR SINIRLAMA VAR MIDIR?
Ortalama sayfa boyutunda bir sınırlama yoktur; ancak A4 olması işlemleri kolaylaştıracaktır. PDF küçültücü ile 1 MB'ın üzerindeki dosyalar için küçültme işlemi yapılabilir.
Sistemde çalışanların kayıtlı ikamet adresleri gözükmemektedir.
Çalışma izni almış kişinin 20 gün içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İlçe Müdürlüğüne müracaat ederek ikamet adreslerini bildirmeleri kanuni zorunluluktur. Bu şekilde kütüğe işletilmiş olan ikamet adresleri sistemde görülebilmektedir.
50- ŞAHIS ŞİRKETLERİ ADİ ORTAKLIĞI KURULACAK, ANCAK BİRİ YABANCI İŞVEREN ŞAHIS ŞİRKETİ OLDUĞU İÇİN TİCARET ODASINA KAYDI BULUNMUYOR. ADİ ORTAKLIK İÇİN NE TÜR BİR İŞLEM YAPILABİLİR?
Adi ortaklıklar için Borçlar Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Dolayısıyla Ticaret şirketi sayılmadığı için Ticaret Odasına kayıtlı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
26 Şubat 2018 tarihine kadar kullanılmış olan Yabancıların Çalışma İzni Otomasyonu (eski sistem) üzerinde tamamlanmış ve evrakları teslim edilmiş başvuruların inceleme, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemleri nasıl yapılacaktır.
Eski sistem üzerinden yapılmış olan başvuruların değerlendirme süreci, eski sistem üzerinden devam etmektedir.
51- ESKİ SİSTEMDE OLUŞTURULMUŞ OLAN İŞVEREN KAYITLARI YENİ SİSTEMDE GÖZÜKMÜYOR YENİ SİSTEMDE TEKRAR OLUŞTURULDUĞUNDA ESKİ SİSTEMDEKİ BAŞVURULARI GÖRÜNTÜLEYİP TAKİPLERİNİ YENİ SİSTEME GÖRE YAPABİLECEKLER Mİ ?
Eski ve yeni sistem birbirinden farklı iki izin sistemi olup henüz birbiriyle entegrasyonu yoktur. Bu sebeple her başvuru, yapıldığı sistem üzerinden takip edilmelidir.
52- ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca ülkemizde yabancı uyruklu bir şahsı çalıştırabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınması zorunludur. Türkiye’de çalışmak/çalıştırılmak istenilen yabancıların uyruğunda bulunduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması ve oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi, işvereninin de bu referans numarasını kullanarak Bakanlığa e-devlet kapısı üzerinden çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir. Ancak, Türkiye’de en az altı ay süreli ve geçerliliği devam eden ikamet izni bulunan yabancılar için ilgili işverenlerce yurtiçinden e-devlet kapısı üzerinden çalışma izni başvurusu yapılabilir.
İşveren tarafından internet üzerinden yapılacak başvuru için;
1. Öncelikle bakanlığın internet sitesine girerek yabancı çalıştırabilmek için işyerlerinin sağlaması gereken kriterleri inceleyiniz. Bu kriterleri sağlıyorsanız başvuru yapmaya başlayabilirsiniz.
2. İlk olarak Bakanlığın sistemine işyeri kaydınızı oluşturacak olan SGK e-bildirge kullanıcınızın kendi adına elektronik imzasının olduğunu kontrol ediniz.
3. Başvuruya başlamadan önce çalıştırmayı planladığınız yabancı ile iş sözleşmesi imzalayınız. İş sözleşmesi örnekleri Bakanlığın internet adresinde mevcuttur (Yurtdışı başvurularda bu sözleşmenin önceden taraflarca imzalanarak çalışma vizesi talep edilirken Dış temsilciliğimize sunulmuş olması gerekir.)
4. Çalışma izni başvurusuna geçmeden önce e-bildirge kullanıcınız tarafından www.turkiye.gov.tr üzerinden Bakanlığımızın Yabancı Çalışma İzni uygulamasına girilerek işyeri kaydı oluşturulması gerekmektedir. İşyeri kaydı, gerekli bilgi ve belgelerin girilmesinden sonra açılacak Taahhütnamenin elektronik imza ile imzalanması ile tamamlanacaktır.
5. İşyeri kaydı oluşturulduktan sonra bu işyeri üzerinden e-bildirge kullanıcısı veya onun yetkilendireceği (Bu yetkilendirme sistem üzerinden yapılacaktır.) bir kişi e-imzası ile çalışma izni başvurusu yapabilir.
6. E-izin uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Yap” sekmesine girildikten sonra yabancının statüsü/durumu ile ilgili başvuru seçeneğini seçmeniz ve ilerleyen sekmelerde istenen bilgi ve belgeleri adım adım doldurarak tüm sekmeleri tamamlamanız gerekmektedir. (Sekmede yer alan bilgileri tam olarak doldurduğunuzu sekme başlığının yanında çıkacak olan yeşil onay işaretinden anlayabilirsiniz.
7. Tüm bilgi ve belge girişleri tamamlandıktan sonra en son aşamada başvurunuzu kaydedebilir veya onaylayabilirsiniz. Onayla butonuna tıklayarak açılacak olan dilekçe, başvuru formu ve taahhütnameyi elektronik imza ile imzalamanız halinde başvurunuz tamamlanmış ve değerlendirilmek üzere Bakanlığa ulaşmış olacaktır. Bunun dışında Bakanlığa göndermeniz gereken herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.
8. Başvurunuzun değerlendirilmesi sürecinde gerektiğinde Bakanlık tarafından e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Ayrıca E-izin uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Takip” sekmesine girerek başvurunuzun son durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
9. Başvurunuz Bakanlıkça Olumlu değerlendirildiği takdirde gerekli harçları yatırmanız için e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Yurtdışından yapılan çalışma izin başvurularında gerekli harç, değerli kağıt bedeli ve diğer ücretler yabancı şahıs tarafından ilgili dış temsilciliğimize bizzat yatırılacaktır.
10. Harç ve değerli kağıt bedeli yatırılmış olan çalışma izin başvuruları Bakanlığımızca onaylanarak çalışma iznine dönüşür ve basılan çalışma izin kartları PTT kargo ile işyeri adresinize gönderilir.
11. Yurtiçinden yapılan başvurularda çalışma izni başlangıç tarihini izleyen 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde SGK sigortalı girişinin, en az Bakanlığa beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.
53- E-İZİN SİSTEMİNDE İŞYERİ KAYDI KİM TARAFINDAN OLUŞTURULUR. İŞYERİ ADINA BİRDEN ÇOK KİŞİNİN BAŞVURU YAPABİLMESİ MÜMKÜNMÜDÜR?
Yeni otomasyon sisteminde işveren kaydı ancak işverenin SGK'da kayıtlı İşyeri SGK e-bildirge kullanıcısı tarafından yapılabilmektedir. İşyeri SGK e-bildirge kullanıcısı tarafından işyeri kaydı oluşturulduktan sonra işyeri yetkilendirme menüsünden girilerek istenilen kişilere TC kimlik numarası girilmek suretiyle işyeri adına başvuru yapma yetkisi verilebilmektedir. Bu şekilde yetkilendirilen kişiler sisteme girdiklerinde o işyeri adına başvuru yapabilmektedir.
54- E-İZİN SİSTEMİNE İLK İŞYERİ KAYDINI AÇACAK OLAN E-BİLDİRGE KULLANICISI VE BU KİŞİNİN SİSTEMDEN BAŞVURU YAPMAK ÜZERE YETKİLENDİRECEĞİ VEKİLİN AYRI AYRI ELEKTRONİK İMZA ALMASI ZORUNLUMUDUR?
E-imzayı, sisteme ilk aşamada girecek olan E-bildirge kullanıcısının ve sistemden atanan vekilin ayrı ayrı alması gerekmektedir. E-bildirge kullanıcısı e-imza ile sisteme girerek işyeri kaydını oluşturduktan sonra başvuru yapmak üzere istediği kişiyi TC kimlik numarası ile işyeri adına başvuru yapmak üzere yetkilendirebilir.
55- BAŞVURUMU TAMAMLADIM. BAŞVURU NUMARAMI NEREDEN GÖREBİLİRİM?
Başvuru tamamlanınca başvuru takip numarasını başvuru işlemleri-tamamlanan başvurular- değerlendirmedeki başvurular sekmelerini takip ederek görebilirsiniz.
56- İŞYERİ E-BİLDİRGE KULLANICISI TARAFINDAN İŞVEREN KAYDI AÇILDIKTAN SONRA İŞYERİ ADINA BAŞVURU YAPMAK ÜZERE SİSTEMDEN BİRDEN FAZLA KİŞİYİ YETKİLENDİREBİLİRMİYİZ, SINIR VAR MIDIR?
İşyeri e-bildirge kullanıcısı tarafından işveren kaydı açıldıktan sonra işyeri adına başvuru yapmak üzere kişi yetkilendirilmesinde bir sınır bulunmamaktadır.
57- İŞVEREN YÖNETİM PANELİ-YETKİLENDİRME İŞLEMLERİ BÖLÜMÜNDEN İŞVEREN VEKİLİNİ SİLEBİLİR VEYA DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM? YENİ VEKİL BELİRLEMEDEN İŞVEREN E-BİLDİRGE KULLANICISI OLARAK BAŞVURUYU KENDİM YAPABİLİR MİYİM.
E-Bildirge kullanıcısı, İşveren Yönetim Panelinden yetkilendirilen kişinin yetkisini iptal edebilir. Yeni bir kişi için yetkilendirme işlemi yapılabilir. Ayrıca, hiçbir yetkilendirmeye ihtiyaç duymadan kendisi çalışma izni başvurusu yapabilir.
58- İŞVEREN YÖNETİM PANELİ-İŞYERİ AYRINTILARI BÖLÜMÜNDE İŞVEREN BİLGİLERİNDE İSTEDİĞİM BÜTÜN BİLGİLERİ DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM? HERHANGİ BİR SINIRLAMA VAR MIDIR?
İşyeri SGK e-bildirge kullanıcısı; SGK'dan otomatik olan bilgiler haricinde (bu bilgiler SGK'dan güncellenebilir) diğer bilgileri güncelleme yetkisine sahiptir.
59- KİŞİNİN YAPACAĞI GÖREVİ LİSTEDE BULAMIYORUM. NE YAPMALIYIM?
Yabancının yapacağı görev içinde geçen üç harf sisteme girildiğinde o üç harfin yer aldığı tüm görevleri listelemektedir. Bu listeden ilgili görevi seçebilirsiniz. Ev hizmeti başvurularında bu alanda seçilebilecek standart 5 görev listelenmektedir.
60- FOTOĞRAF YÜKLEMEK İSTİYORUM EBATLARI HANGİ ORANDA OLMALIDIR?
Sistem fotoğraf ebatını ayarlama hususunda yol göstermektedir. Ayrıca yüklenecek fotoğrafın özellikleriyle ilgili açıklama Fotoğraf yükleme sayfasında mevcuttur.
61- BELGELERİMİ YÜKLEDİM ANCAK KAYDET BUTONUNA BASTIĞIMDA SİSTEM İLERLEMİYOR NE YAPABİLİRİM?
Başvuruda yer alan her sekmenin başlığının yanında yeşil onay işaretinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Check işareti bulunmayan sekmede bir eksiklik var demektir. İlgili eksik bilgiler tamamlanarak başvuruya devam edilmelidir. Bütün sekmeler tamam olduğu halde "kaydet" butonuna tıklanıldığında e-imza penceresi açılmıyorsa Tarayıcı ayarlarından pop-up engelleyicisinin kapatıldığına emin olunuz.
62- TAMAMLANMAYAN BAŞVURU NE DEMEKTİR BU BAŞVURULARI NASIL GÖREBİLİRİZ?
E-izin sisteminde bir başvurunun tüm sekmeleri doldurulduktan sonra e-imza ile tamamlandığı takdirde tamamlanmış başvuru olur. Ancak bir başvuru tüm bilgileri girilmiş olsa dahi e-imza ile imzalanmadan kaydedilirse tamamlanmayan başvurular bölümüne kaydedilir. Yapılan başvuruların takibini "Başvuru Takip" menüsü altındaki sekmelerden takip edebilirisiniz.
63- ÇIKTI NASIL ALINACAK ALINMASINA GEREK VAR MIDIR?
Yeni sistemde bütün işlemler online olarak yapılmaktadır; e-imza ile tamamlanan çalışma izin başvurularıyla ilgili olarak Bakanlığa kağıt ortamında bilgi veya belge gönderilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
64- YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUMUZLA İLGİLİ OLARAK EKSİK EVRAK TESPİT EDİLDİĞİNE DAİR BİLDİRİM ALDIK. EKSİK OLAN BELGEYİ NERDEN VE NASIL YÜKLEYEBİLİRİZ?
Sizden istenilen eksik belgeyi PDF formunda hazırladıktan sonra, Başvuru işlemleri menüsü altında "Eksik evrak takip" sekmesinden yükleyebilirsiniz. Belgeyi yükledikten sonra işleminizi mutlaka elektronik imza ile tamamlamanız gerekmektedir.
65- SİGORTALI İŞÇİSİ, SİCİL NUMARASI VE E-BİLDİRGE YETKİLİSİ OLMAYAN "KENDİ NAM VE HESABINA İŞ YERİ AÇACAK YABANCILAR" ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPABİLİR Mİ?
Kendi nam ve hesabına işyeri açacak Geçici Koruma kapsamındaki Suriyeli işverenler için işyeri kayıt menüsü altında "kendi nam ve hesabına iş yeri açacak yabancılar" isimli bir sekme oluşturulmuştur. Başvuru bu sekmeden yapılabilir.
66- YÜKLEDİĞİM BELGELERDE HATA OLDUĞUNU FARK ETTİM SİSTEMDEN SİLEREK YENİ BELGE YÜKLEYEBİLİR MİYİM?
Elektronik imza ile imzalanmadığı sürece sisteme yüklenen belgelerin üstüne yeni belge yüklenebilir.
67- BAŞVURUDA İŞ SÖZLEŞMESİ SİSTEME YÜKLENİRKEN YÜKLEME YAPILAMIYOR VE SİSTEM HATA VERİYOR. SEBEBİ NEDİR?
E-izin siteminde yüklenecek belgelerin boyutu 1 MB olarak sınırlandırılmıştır. Yüklenecek belgelerin istenilen boyutta ve pdf formatında olması gerekmektedir.
68- YURTDIŞI BAŞVURULARDA ÇALIŞMA İZNİ ÇIKTIKTAN SONRA YABANCININ VE İŞVERENİN TAKİP ETMESİ GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?
Çalışma izni verilmesi halinde, yabancının başvuru yaptığı dış temsilciliğimize giderek çalışma ve ikamet izin harçları ile vize harcını ödemesi gerekmektedir. Dış temsilciliğimizce yabancı şahsın pasaportuna vize etiketi yapıştırılması sonrasında şahıs Türkiye’ye giriş yapabilir. Söz konusu harçlar ödenmeksizin yurda giriş yapan yabancıların çalışma izinleri geçerlilik kazanmamaktadır. Bakanlığımızca düzenlenen çalışma izni kartı PTT Kargo ile işveren adresine ulaştırılmaktadır. Konsolosluklardan çalışma vizesi alarak Türkiye’ye gelen yabancılar, giriş tarihinden itibaren en geç 20 gün içinde adres kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Ayrıca, yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde SGK sigortalı girişinin, en az Bakanlığa beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.
69- ÇALIŞMA İZİN BAŞVURULARININ SONUÇLARI NASIL BİLDİRİLMEKTEDİR?
Çalışma izni başvurusu sonuçlanan yabancılara ilişkin Bakanlık kararı (İzin veya ret) ilgili işverene e-posta yoluyla bildirilir. Yurtdışından yapılan başvurularda sonuç, ilgili dış temsilciliğimize de online olarak ayrıca bildirilir. Ayrıca, başvuru hakkındaki gelişmeler e-izin sistemi üzerinden takip edilebilir.
70- ÇALIŞMA İZNİ VERİLEN YABANCILARIN SOSYAL GÜVENLİK GİRİŞ KAYDI KAÇ GÜN İÇERİSİNDE YAPILMALIDIR?
Yurtiçinden yapılan başvurularda çalışma izni başlangıç tarihini izleyen 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde SGK sigortalı girişinin, en az Bakanlığa beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.
71- ÇALIŞMA İZNİ ALINAN YABANCININ İŞE BAŞLAMAMASI VEYA BAŞLADIKTAN SONRA İŞTEN AYRILMASI HALİNDE ÇALIŞMA İZNİ İPTAL/SONLANDIRMA İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?
Bakanlıkça verilmiş bulunan çalışma izinlerinin iptal edilmesine ilişkin işveren başvuruları internetten sistem üzerinden yapılacaktır. İptal talebi işveren veya vekili tarafından imzalanmış dilekçenin (dilekçede ayrılış tarihi ve nedeni mutlaka belirtilecektir) pdf. belgesi olarak sisteme yüklenmesi halinde işleme alınacaktır. İptal Başvuruları e-devlet üzerinden sisteme girilerek ''Başvuru İşlemleri menüsü" Sonuçlanmış Başvurular sekmesinden girilerek, izin sonrası işlemler ekranından "İzin Sonlandırma” butonuna tıklanarak yürütülecektir. Sisteme yüklenen dilekçe ayrıca kağıt ortamında Bakanlığa gönderilmeyecektir.
72- BİR YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İLE BİR İŞTE ÇALIŞMAKTA İKEN HASTALANIRSA VEYA İŞ KAZASI GEÇİRİRSE HAKLARI NELERDİR?
Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile geçerli çalışma izni sahibi olan yabancılar arasında hiçbir fark yoktur. Bu durumda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır
73- BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?
Yabancı çalıştıran işverenler ile süresiz veya bağımsız çalışma izni bulunan yabancılar, çalışma izninin veya çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmanın başlaması ve sona ermesi durumu ile çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin iptalini gerektirecek hâlleri on beş gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.
74- ÇALIŞMA İZNİ VERİLEN YABANCILARIN SOSYAL GÜVENLİK KAYDI NASIL YAPILACAKTIR?
Yurtiçinden yapılan başvurularda başvurunun onaylanmasını müteakip 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde işyerinin bağlı olduğu SGK birimine başvuru ile SGK sigortalı girişinin (En az Bakanlığa beyan edilmiş ücret üzerinden) yapılması zorunludur.
75- ÇALIŞMA İZNİ SÜRESİ NASIL UZATILABİLİR?
Bakanlığa verilmiş bir çalışma izninin süresinin uzatılabilmesi için; mevcut çalışma izninin bittiği tarihten geriye doğru en fazla iki aylık sürede olmak kaydıyla, izin süresi sona ermeden uzatma başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Çalışma izninin süresinin bitiminden sonra yapılan süre uzatım başvuruları işleme alınmaz.
76- ÇALIŞMA İZNİ UZATMA BAŞVURUSUNUN SONUÇLANMASINA KADAR GEÇEN SÜREÇTE YABANCI ŞAHIS ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ?
Çalışma izni uzatma başvurusu bulunan yabancılar, çalışma izin süresinin sona erdiği tarihten itibaren kırkbeş günü geçmemek ve yaptığı işin mahiyeti değişmemek kaydıyla aynı işyeri ve meslekte çalışmaya devam edebilir. Bu süre içerisindeki çalışma kanuni çalışma olarak kabul edilir ve yabancının, ilgili mercilerin ve işverenin yükümlülükleri aynı şekilde devam eder.
77- ÇALIŞMA İZİN TALEPLERİNİN REDDEDİLMESİ HALİNDE İTİRAZ MERCİ NERESİDİR?
Çalışma izni verilmesi ya da uzatılması talebinin reddedilmesi, çalışma izninin iptal edilmesi ya da çalışma izninin geçerliliğinin kaybedilmesine ilişkin Bakanlıkça verilecek kararlara karşı ilgililer tarafından tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir. İtirazlar sistem üzerinden online olarak yapılmakta olup, itiraza ilişkin açıklamalı dilekçe ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İtirazın Bakanlıkça reddedilmesi hallerinde idarî yargı yoluna başvurulabilir.
78- ÇALIŞMA İZİN TALEBİMİZ REDDEDİLDİ, YENİDEN BAŞVURU YAPABİLİR MİYİZ?
Çalışma izin talebi reddedilen yabancılar için, ret işlemine konu olan eksikliğin giderilmesi halinde yeniden çalışma izin başvurusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
79- BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞMA İZNİ BULUNAN BİR YABANCIYI KENDİ ŞİRKETİMİZDE ÇALIŞTIRABİLİR MİYİZ?
Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya konutta çalışmak üzere verilmekte olup, yabancının bu işyerinden ayrılması halinde izin geçerliliğini yitirmektedir. Bir işverenin yanında çalışma izni bulunan bir yabancının aynı izinle başka bir işyerinde çalışabilmesi mümkün bulunmadığından, yeni işvereninin Bakanlığa çalışma izin başvurusunda bulunarak kendi işyerinde çalıştırmak üzere yeni bir çalışma izni alması gerekmektedir. Yeni işverenin bu yabancıya ilişkin çalışma izin talebinin Bakanlığımızca olumlu değerlendirilmesi halinde önceki çalışma izni iptal edilir.
80- ÇALIŞMA İZİN BELGEMİ KAYBETTİM, YENİSİNİ NASIL ÇIKARABİLİRİM?
Geçerliliği devam eden çalışma izin belgenizin kayıp/çalıntı veya kullanılamayacak şekilde tahrip olması durumunda; e-devlet üzerinden sisteme girilerek ''Başvuru İşlemleri menüsü" Sonuçlanmış Başvurular sekmesi/izin sonrası işlemler ekranından "Yeni Kart Talebi” butonuna tıklanarak çalışma izin belgesinin yeniden basılmasını talep edebilirsiniz. Talebinizin uygun görülmesi halinde sizden değerli kağıt bedeli ve çalışma izin harcının yarısı kadar harç yatırmanız e-posta ile talep edilecektir. Belirtilen tutarları yatırmanız halinde yeni çalışma izin belgeniz bastırılarak işyeri adresinize gönderilecektir. E-izin sisteminde kayıtlı bulunmayan çalışma izinleriniz için Bakanlığımıza yazılı dilekçe ile müracaat edebilirsiniz.
81- ÇALIŞMA İZNİM ÇIKTI ANCAK ÇALIŞMA İZNİ BELGEM ELİME ULAŞMADI. BELGEMİN TAKİBİNİ NERDEN VE NASIL YAPABİLİRİM.
Bakanlıkça onaylanan çalışma izinlerine ait çalışma izin belgeleri bastırıldıktan sonra PTT kargo ile işveren adresine gönderilmektedir. Sistemde kayıtlı cep telefonunuza PTT tarafından bu gönderilerin durumu ile ilgili bildirimler gönderilmekle beraber, gönderinizin durumunu e-devlet üzerinden sisteme girerek ''Başvuru İşlemleri menüsü" Sonuçlanmış Başvurular sekmesi/izin sonrası işlemler ekranından "Kart Takip” butonuna tıklayarak da görebilirsiniz.
82- YABANCI UYRUKLU ÇALIŞANLARIN TÜRK VATANDAŞI OLMASI DURUMUNDA ÇALIŞMA İZİN İPTALİ NASIL YAPILACAK? İPTAL İŞLEMİNDEN SONRA SGK ÇIKIŞI YAPILACAK MI? ÇIKIŞ YAPILMADAN KURUMA DİLEKÇE İLE BAŞVURUDA BULUNMAK YETERLİ MİDİR?
Çalışma izni bulunan yabancının Türk vatandaşı olması halinde işvereni sistem üzerinden online olarak çalışma izni iptal talebinde bulunabilir veya bu durumu ıslak imzalı bir dilekçe ile Bakanlığa bildirebilir. Bu aşamada Türk Vatandaşı olduğuna dair kimlik belgesinin ibrazı da gerekmektedir. Eş zamanlı olarak şahsın T.C. kimlik numarası SGK'ya bildirilerek mevcut yabancı kaydının güncellenmesi gerekmektedir.
83- TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA İZNİ İLE ÇALIŞAN YABANCILAR SENDİKA ÜYESİ OLABİLİR Mİ?
Evet. Türkiye’de çalışan yabancı işçilerin sendika üyesi olmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Yararlanabileceğiniz İlgili Kanunlar ve Uygulama Yönetmelikleri
GÜLBENK DANIŞMANLIK
|
|||
Yazdır |
Para Birimi | Döviz Alış | Döviz Satış | Efektif Alış | Efektif Satış |
USD | 34.3128 | 34.3746 | 34.2888 | 34.4262 |
EUR | 36.4642 | 36.5299 | 36.4387 | 36.5847 |
GBP | 43.9178 | 44.1468 | 43.8871 | 44.2130 |
Online | : | 6 | |
Bugün | : | 2.172 | |
Bu Ay | : | 154.956 | |
Bu Yıl | : | 4.038.663 | |
Toplam | : | 38.856.724 |