2020-01-24
AMAN DİKKAT! ŞİRKET ORTAĞININ KENDİ İŞYERİNDEN SSK LI BİLDİRİLMESİ PRİM TEŞVİKLERİNİ DE HATALIYA DÜŞÜREBİLİR
İstihdamın artırılması amacıyla çıkartılan teşvik kanunlarının tamamında yeni işe alınan sigortalılardan dolayı prim teşvikinden yararlanılabilmesi için ortalama sigortalı sayısına ilave olma şartı aranılmaktadır.
Örneğin, yeni işe alınan sigortalıdan dolayı;
6111 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanunun geçici 10. maddesine ilave edilen prim teşvikinden yararlanılabilmesi için sigortalının işe alındığı tarihten önceki aydan başlanarak son altı aylık dönemdeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,
6645 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanunun geçici 15. maddesine ve 7103 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesine ilave edilen prim teşviklerinden yararlanılabilmesi için sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılındaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,
687 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanunu geçici 17. maddesine ilave edilen prim teşvikinden yararlanılabilmesi için; sigortalının 2016 yılı Aralık ayındaki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması
şartı aranılmıştır.
Prim teşviklerinden yararlanılan ayda bildirilmiş sigortalının sonradan iptal edilmesi prim teşviklerini hatalıya düşürebilir.
Prim teşviklerinden yararlanıldıktan sonra, prim teşvikinden yararlanılan ayda bildirilmiş sigortalıların sonradan sahte sigortalılık veya BağKur çakışması gibi nedenlerle hizmetlerinin ve kazançlarının iptal edilmesi mümkün olabilmektedir.
Bu gibi durumlarda, prim teşviklerinden yararlanılmış sigortalı sayısı, teşvikli bildirgenin düzenlendiği tarihteki ortalama sigortalı sayısının üzerinde olsa bile sonradan yapılan iptal işlemlerinin ardından ortalama sigortalı sayısının altına düştüğü takdirde, ortalama sigortalı sayısının altına düşen sigortalılar için prim teşviklerinden yersiz yararlanıldığı kabul edilmektedir.
Örneğin 6111 teşvikinden yararlanılmış bir sigortalının ortalama sigortalı sayısının 5 olduğu, teşvikten yararlanılan ayda toplam 6 sigortalının bildirildiği ve bu 6 sigortalıdan birinin sonradan iptal edildiği düşünüldüğünde, cari ayda çalışan sayısı 5’ e düşmüş olacaktır. Haliyle 6111 teşvikinden yararlanılmış sigortalı, ortalama sigortalı sayısına ilave olmaktan çıkacağından prim teşvikinden de haksız yararlanılmış durumuna düşülecektir.
Yaşanan bu durum iptal işlemi sonrası teşvikten yararlanılan sigortalının ortalama sigortalını sayısının altına düştüğü durumlar için geçerli olup, iptal işlemi sonrası teşvikten yararlanılan sigortalı, ortalama sigortalı sayısının altına düşmediği takdirde haksız yararlanma durumu oluşmayacaktır.
Dolayısıyla yukarıda belirtilen örnekteki işveren tarafından cari ayda bildirilen toplam sigortalı sayısının 7 olduğu düşünüldüğünde, sigortalılardan birinin hizmetleri ve kazançları iptal edilse bile, teşvikten yararlanılan sigortalı için ortalama sigortalı sayısının altına düşülmediği için usulüne uygun yararlanılmış kabul edilecektir.
Ortalama sigortalı sayısına ilave olma şartının aranılmadığı prim teşviklerinde, hizmetleri ve kazançları sonradan iptal edilen sigortalılardan dolayı haksız yararlanma durumu oluşmaz.
Beş puanlık prim indirimi (05510), engelli teşviki (04857) veya AR-Ge desteği gibi ortalama sigortalı sayısına ilave olma şartının aranılmadığı prim teşviklerinde, sigortalılardan bir veya bir kaçının hizmetlerinin ve kazançlarının sonradan iptal edilmesi halinde, yalnızca hizmetleri ve kazançları iptal edilen sigortalılardan dolayı yararlanılmış teşvikler geri alınmakta, teşvikten yararlanılmış diğer sigortalıların prim teşviklerinden haksız yararlanma durumuna düşülmemektedir.
İşverenlere tavsiyemiz,
Gerçekte çalışmayan kişilerin kesinlikle SSK kapsamında sigortalı olarak bildirilmemesi, hizmet akdine istinaden çalışırken 1/10/2008 öncesinde çalıştıkları işyerine ortak veya yönetim kurulu üyesi olanlar dışında, işverenlerin, şirket ortaklarının ve yönetim kurulu üyelerinin kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden SSK’lı (4/a’lı) olarak bildirilmemeleri yönünde olacaktır.