2019-02-12
Hastane Birliğine verilen yemek hizmetinde uygulanması gereken KDV oranı ve KDV tevkifatı
TARİH |
: |
12.02.2019 |
SAYI |
: |
39044742-130[Özelge]-132900 |
KONU |
: |
Hastane Birliğine verilen yemek hizmetinde uygulanması gereken KDV oranı ve KDV tevkifatı |
İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formu ve ek olarak ibraz edilen ilgi (b)'de kayıtlı dilekçenin tetkikinden, firmanız ile
Kamu
Kurumu arasında imzalanan "24 Ay Süreli Malzeme Dahil Yemek Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Hizmet Alımı" sözleşmesi kapsamında hastane personeli ve hastalarına verilen yemek hizmeti ve işçilik hizmetine uygulanması gereken katma değer vergisi oranı ile tevkifat oranının bildirilmesi istenmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1. maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanununun 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin " I/C-2.1.3. Kısmi Tevkifat Uygulaması" başlıklı;
(2.1.3.1) bölümünde, kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, (2.1.3.2) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmak suretiyle belirlenmiştir.
(2.1.3.2.4.1) bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılanlara karşı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
(2.1.3.2.4.2) bölümünde, yemek servis hizmetleri; Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan idare, kurum ve kuruluşların personel, öğrenci, hasta, müşteri, misafir, yolcu sıfatı taşıyan kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır.
(2.1.3.2.5.1) bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
(2.1.3.2.5.2) bölümünde, Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü, kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.
Bu tür hizmetler, esas itibarıyla, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.
Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanır:
Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.
Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilir.
Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulur, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilir.
"
açıklamalarına yer verilmiştir.
Ayrıca, 63 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.4 Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri" başlıklı bölümünde konuyla ilgili olarak açıklamalara yer verilmiştir.
İşgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırması gibi karineler göz önünde bulundurularak, bu hususların varlığı, taraflar arasındaki sözleşme hükümleri veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki işler dikkate alınarak tespit edilecektir.
Söz konusu özelge talep formu eki,
Kamu
Kurumu ile firmanız arasında imzalanan "24 Ay Süreli Malzeme Dahil Yemek Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Hizmet Alımı" sözleşmesinin incelenmesinden; yemek işinde çalıştırılacak personel alımı ile yemek öğünleri bedellerinin ayrı ayrı olarak belirlenmesine rağmen yapılan işin bir bütün olarak yemek işi olduğu anlaşılmaktadır.
Buna göre,
Kamu
Kurumuna firmanız tarafından verilen söz konusu hizmet "Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri" kapsamında değerlendirilerek (% 8) KDV'ye tabi tabi tutulması ve hizmet bedeli üzerinden (5/10) oranında oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.