Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-03-29

Seramik çamurundan çömlek, çini, heykel ve ahşap boyama çalışmaları nedeniyle G.V.K.nın 18. maddesindeki istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 29.03.2013
SAYI : 38418978-120[18-12/47]-291
KONU : Seramik çamurundan çömlek, çini, heykel ve ahşap boyama çalışmaları nedeniyle G.V.K.nın 18. maddesindeki istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ek dilekçenizde; evinizde seramik çamurunu elle şekillendirerek çömlekler, heykeller, biblolar, vazolar, üç boyutlu formlar, hediyelik eşyalar, tabaklar ve tablolar yaptığınızı, bazılarının üzerlerine de çini desenleri çizip, sırçaladığınızı, ayrıca ahşap boyama çalışmalarınız olduğunu belirterek, bu çalışmalarınız nedeniyle GVK.nun 18. maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı GVK.nun 65 ve 66. maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.

Aynı Kanunun 18. maddesinde, "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arizi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, özelge talep formunuzun ekinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün 19.09.2012 tarihli ve 202115 sayılı yazısında; çini, seramik heykel ve ahşap boyama çalışmalarınızın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre eser niteliği taşıdığı belirtilmiştir.

Buna göre; sadece seramik heykel çalışmalarınızdan dolayı elde edeceğiniz hasılata münhasır olmak üzere, GVK.nun 18. maddesindeyer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, söz konusu istisna kapsamında bulunan seramik heykel çalışmalarınızın GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasına istinaden tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca satın alınması halinde, tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı veaynı Kanunun 86. maddesinin birinci fıkrasının (1/a) bendi gereği bu kazançlar için beyanname verilmemesi, diğer kazançlar için beyanname verilmesi halinde de istisna kapsamındaki bu kazançlarınızın beyannameye dahil edilmemesi gerekmektedir.

Öte yandan; serbest meslek erbabının, 213 sayılı VUK.nun 153. maddesi uyarınca işe başlamayı vergi dairesine bildirme, 172. ve 210. maddeleri uyarınca serbest meslek kazanç defteri tutma, 236. maddesi uyarınca da mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatları için serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır.

224 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de münhasıran GVK.nun 18. maddesinde belirtilen türden faaliyetlerde bulunan ve eserlerini sadece aynı Kanunun 94. maddesinde belirtilen kişi veya kurumlara teslim eden serbest meslek erbabından isteyenlerin, defter tasdik ettirme ve tutma ile belge düzenleme zorunluluklarının hasılat tutarına bağlı olmaksızın kaldırıldığı açıklanmıştır.

Buna göre, istisna kapsamındaki eserlerinizin GVK.nun 94. maddesinde sayılanlar dışındakilere de satılması halinde, işe başlama bildiriminde bulunma, serbest meslek kazanç defteri tutma ve serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyetinde bulunduğunuz tabiidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünün söz konusu yazısında, çini, seramik heykel ve ahşap boyama çalışmalarınızın da 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre Güzel Sanat Eseri olarak değerlendirilmiş olmakla birlikte, çini, ahşap ve seramik çalışmalarınız (bu maddeler kullanılarak GVK.nun 18. maddesinde sayılan eserlerden üretilen eserler hariç olmak üzere) GVK.nun 18. maddesinde sayılan eser grupları içerisinde yer almadığından, bu çalışmalarınızdan dolayı anılan maddede belirtilen istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985