2018-06-11
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından düzenlenen Su Fatura Bildiriminin fatura yerine geçip geçmeyeceği.
TARİH |
: |
11.06.2018 |
SAYI |
: |
95133703-105-E.46592 |
KONU |
: |
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından düzenlenen Su Fatura Bildiriminin fatura yerine geçip geçmeyeceği. |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Genel Müdürlüğünüzün
sayılı
Kanuna tabi bir kamu kurumu olduğu, genel ticari hayatta su faturası olarak bilinen ve Kurumunuzca düzenlenen su ihbarnamesi belgesinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uygulamasında ispat edici vesika (fatura ve fatura benzeri belge) olup olmadığı hakkında görüş talep edilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun;
227. maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.",
229. maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.",
230. maddesinde "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;......."
hükümleri yer almaktadır.
Bunun yanı sıra, 164 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, "... Genel ve Katma Bütçeli idarelere, İl Özel İdarelerine, Belediyeler ve Köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde tanımı yapılan teşebbüs, teşekkül, kuruluş, müessese, bağlı ortaklık, iştirak ve işletmeler tasdik mecburiyetine tabi olmaksızın Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre yukarıda sayılan belgeleri düzenleyeceklerdir. Ancak bu kuruluşlar kullanacakları belgelerin üzerine, "Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir." ibaresini kaşe ile basacaklar veya matbaa baskısı ile belirteceklerdir." denilmektedir.
Bu belgelerin düzenlenmesi sırasında Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara veya 164 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca notere tasdik ettirmeleri şartı aranmamakta ancak, düzenlenen belgede bulunması zorunlu asgari bilgilerin yer alması gerekmektedir. Ayrıca, mezkûr Yönetmeliğin verdiği izin gereği bu tür belgeleri kullanan işletmelerden kurumlar vergisinden muaf olanların, kullanacakları belgelere "Kurumlar Vergisinden Muaftır" şerhi koymaları gerektiği 206 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Bu itibarla, Genel Müdürlüğünüzce abonelerinize yapılan su teslimleri için aboneleriniz adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, söz konusu teslimler için düzenlenen "su ihbarnamesi" olarak adlandırılan belgenin Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura veya fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak düzenlenecek faturalar Vergi Usul Kanunu uyarınca geçerli bir belge olarak kabul edilecek olup, faturalara "Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir." ibaresinin kaşe ile basılması veya matbaa baskısı ile belirtilmesi, ayrıca kurumlar vergisinden muaf olunması halinde "Kurumlar Vergisinden Muaftır" şerhi konulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.