2019-01-17
Damga Vergisi Muafiyeti
TARİH |
: |
17.01.2019 |
SAYI |
: |
19174029-010.01-E.2141 |
KONU |
: |
Damga Vergisi Muafiyeti. |
İlgide kayıtlı yazınız eki özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Kurumunuza 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sürekli işçi kadrosunda personel atandığı ve bu personeller için Müdürlüğünüz tarafından verilecek prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/e fıkrasında, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinin maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun 6552 sayılı Kanunun 38. maddesi ile değişik "Muafiyetler" başlıklı 36 ncı maddesinde, "Kurum, faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler yönünden ilgili kanunlarında yer almamış olsa dahi 02.07.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre alınan harçlardan, elektrik ve havagazı tüketim vergisi ve yangın sigortası vergisi hariç olmak üzere 26.05.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, düzenleyeceği kağıtlar nedeniyle damga vergisinden, sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden, satın alınan ve satılan taşınmazlar ile ilgili olarak tapu ve kadastro döner sermaye bedellerinden ve her türlü dava ve icra işlemlerinde teminat yatırma mükellefiyetinden muaftır." hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, 5502 sayılı Kanuna göre düzenleyeceği kağıtlar nedeniyle damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı İl Müdürlüğünüz tarafından verilecek aylık sigorta prim bildirgelerinden damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini arz ederim.