TARİH |
: |
19.10.2018 |
SAYI |
: |
90792880-155.13.04.01[5141]-410358 |
KONU |
: |
Tam bölünme halinde vergilendirme hk. |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizin tam bölünme yoluyla infisah ederek,
Ticaret A.Ş. ile
Ticaret A.Ş. unvanlı iki yeni şirket kurulacağı, kuruluş için düzenlenen ana sözleşmenin noterlikte tasdiki esnasında harç ve damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
A. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinde, "Tam bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin tasfiyesiz olarak infisah etmek suretiyle bütün mal varlığını, alacaklarını ve borçlarını kayıtlı değerleri üzerinden mevcut veya yeni kurulacak iki veya daha fazla tam mükellef sermaye şirketine devretmesi ve karşılığında devredilen sermaye şirketinin ortaklarına devralan sermaye şirketinin sermayesini temsil eden iştirak hisseleri verilmesi, bu Kanunun uygulanmasında tam bölünme hükmündedir. Devredilen şirketin ortaklarına verilecek iştirak hisselerinin itibarî değerinin % 10'una kadarlık kısmının nakit olarak ödenmesi, işlemin bölünme sayılmasına engel değildir." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 20. maddesinin ikinci fıkrasında ise, Kanunun 19'uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendine göre gerçekleştirilen bölünmelerde, maddede yer alan şartlara uyulduğu takdirde bölünme suretiyle münfesih kurumun sadece bölünme tarihine kadar elde ettiği kazançların vergilendirileceği, bölünmeden doğan karların ise hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, şirketiniz tarafından yapılan bölünme işleminin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20. maddeleri çerçevesinde yapılması halinde, sadece bölünme tarihine kadar elde edilen kazançlar vergilendirilecek olup, bölünmeden doğan karlar hesaplanmayacak ve vergilendirilmeyecektir.
B. DAMGA VERGİSİ KANUNU VE HARÇLAR KANUNU YÖNÜNDEN:
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği hükmü yer almaktadır.
Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun, "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (17) numaralı fıkrasında, Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edileceği hükmüne yer verilmiştir.
492 sayılı Harçlar Kanununun 38. maddesinin birinci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında ise; "Anonim, eshamlı komandit, limited şirket ve kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından verilecek kefaletler dâhil) bankalar, finansman şirketleri, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemler (yargı harçları hariç) bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır." denilmiştir.
Bu hükme göre, anonim, eshamlı komandit, limited şirket ve kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlerin 492 sayılı Harçlar Kanununda yazılı harçlardan müstesna tutulması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan kanun hükümlerine istinaden, şirketiniz tarafından yapılan bölünme işleminin Kurumlar Vergisi Kanununda belirtilen şartlar dahilinde yapılması halinde, bu işlemle ilgili düzenlenen ana sözleşmenin damga vergisinden, söz konusu sözleşmenin noterde tasdik edilmesi işleminin harçlardan müstesna tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.