Yazı fontu: Boyutu:
 

2018-09-28

Maliyet artı kâr sözleşmelerinde damga vergisi


TARİH : 28.09.2018
SAYI : 90792880-155.01.01.01[2016/4364]-383630
KONU : Maliyet artı kâr sözleşmelerinde damga vergisi

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, … ile firmanız arasında …/…/2012 tarihinde imzalanan "Anahtar Teslimi İnşaat Sözleşmesi"nin belli bir bedel içermediği, sözleşme bedeli olarak maliyet+kâr ifadesi ile sözleşme düzenlendiği, bu kapsamda işin tamamlanması neticesinde oluşan maliyete sözleşme ile belirlenen kâr oranı ilave edilerek fatura düzenlendiği, bu nedenlerle söz konusu sözleşmenin damga vergisi matrahı olarak işin tamamlanmasındaki bedelin belirlenmesinin imkanı bulunmadığı belirtilerek, söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi olup olmadığı ile işin tamamlanması neticesinde düzenlenen fatura bedelleri üzerinden damga vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 6728 sayılı Kanunla değişmeden önceki 5. maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olduğu; 10. maddesinde de damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas alınacağı hükme bağlanmıştır.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, sözleşmenin düzenlendiği tarihte; belli parayı ihtiva etmesi veya kağıdın eklerinde belli paranın tespitine imkan veren donelerin var olması veyahut atıf yapılan başka bir kağıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, kağıdın (sözleşmenin) bu tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, düzenlendiği anda belli parayı ihtiva etmediğinden damga vergisine konu teşkil etmeyen kâğıtlara ilişkin olarak; kâğıda ait belli parayı gösteren ve ilk kâğıda atıf yapan yeni bir kâğıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kâğıt damga vergisine tabi tutulacaktır.

Diğer taraftan, faturalar 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda sayılan kağıtlar arasında yer almadığından, söz konusu sözleşme hükümlerine istinaden düzenlenecek faturalar damga vergisine tabi değildir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilgide kayıtlı özelge talep formunuz ekinde yer alan … ile imzalamış olduğunuz …/…/2012 tarihli "Anahtar Teslimi İnşaat Sözleşmesi" başlıklı kağıdın incelenmesinden; "İşin Adı, Yapılma Yeri, Niteliği" başlıklı 2. maddesinde, işin, onaylı projeye uygun olarak betonarme karkas kaba inşaatın tamamlanarak teknik şartnamelere ve resmi şartlara göre imalatların yapılıp, iskana hazır hale getirilmesi işi olduğu; "Sözleşmenin Türü ve Bedeli" başlıklı 3. maddesinde taşeronun yukarıdaki imalatların tamamını maliyet artı %5 bedelle yapmayı peşinen kabul ettiği hususlarına yer verildiği anlaşılmıştır.

Buna göre, özelge talep formunuz ekinde yer alan ve hesaplanabilir bir bedel ihtiva etmediği anlaşılan "Anahtar Teslimi İnşaat Sözleşmesi" başlıklı kağıda ilişkin damga vergisinin aranılmaması gerekmektedir. Ancak, sözleşme konusu iş ile ilgili olarak bedelin sözleşme düzenlendikten sonra belirlenerek sözleşmeye şerh konulması ya da kağıda ait belli parayı gösteren ve ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın/şerhin düzenlendiği tarih itibarıyla damga vergisine tabi tutulacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985