TARİH |
: |
21.02.2018 |
SAYI |
: |
16700543-155-11185 |
KONU |
: |
Damga Vergisi İstisnası |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, … Gebze Kocaeli şube adresinde yurtiçi ve yurtdışı firmaların ürünlerini taşımak suretiyle uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunduğunuz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden …/.../2015 tarih ve … sayılı Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Belgesi aldığınız, uluslararası taşımacılık faaliyeti çerçevesinde ihracat, ithalat ve transit ticarete konu ürünler taşındığı, bu ürünlerin taşınması esnasında gümrük idarelerine ibraz edilmek üzere Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği gereğince transit refakat belgesi, özet beyanname ve TR-1 belgesi düzenlendiği belirtilerek söz konusu belgelerin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ek 2. maddesi gereğince damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun (6728 sayılı Kanunla değişmeden önceki hali) ek 2. maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu hükmün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler ” başlıklı bölümünde;
”3.2.11. Uluslararası taşımacılıktan döviz olarak kazanılan navlun bedellerinin yurda getirilmesi kaydıyla kara, deniz veya hava ulaştırma hizmet ve faaliyetleri,
döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.
Mezkur Tebliğin ”4. Uygulamaya İlişkin Esaslar” başlıklı bölümünde de;
”4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş ”Dahilde İşleme İzinBelgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.
Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.
Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.
Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.
düzenlemelerine yer verilmiştir.
İlgide kayıtlı yazınız eki .../…/2015 tarihli ve … sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı tebliğin 6/3-k maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2. maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.11) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, uluslararası taşımacılıktan elde edilen navlun bedellerinin döviz olarak kazanılması ve bu dövizin yurda getirilmesi kaydıyla, şartları taşıyan uluslararası taşımacılık faaliyetleriniz sebebiyle gümrük idarelerine verilmek üzere şirketinizce düzenlenen transit refakat belgesi, özet beyanname ve TR-1 belgelerinin, belgenin geçerlilik süresi içerisinde düzenlenmiş olması ve belgedeki faaliyet değeri ile sınırlı olmak kaydıyla damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.