2018-02-06
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında damga vergisi uygulaması
|
TARİH |
: |
06.02.2018 |
SAYI |
: |
50426076-155[9-2017/20-513]-9045 |
KONU |
: |
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında damga vergisi uygulaması |
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Yatırım Teşvik Belgesi bulunan
Otomotiv Endüstri A.Ş. ile şirketiniz arasında düzenlenen
işlerine ait sözleşmeye damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı, 9. maddesinde de, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden istisna olduğu, 10. maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alındığı, hükümlerine yer verilmiştir.
Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu; Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV.Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün 6728 sayılı Kanunun 29. maddesi ile eklenen (43) numaralı fıkrasında ise, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kâğıtların, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kâğıtların, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kâğıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kâğıtların damga vergisinden istisna edildiği hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, özelge talep formu ve ekinde yer alan belgelerin tetkikinden, Yatırım Teşvik Belgesi bulunan
Otomotiv Endüstri A. Ş. ile şirketiniz arasında düzenlenen
işlerine ait sözleşmenin
/
/2017 tarihinde yapıldığı, İşveren
Otomotiv Endüstri A. Ş.'nin
/
/2015 tarih ve
sayılı teşvik belgesine kaim olmak üzere
/
/2016 tarih ve
numaralı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiği, Yatırım Teşvik Belgesinin süresinin
/
/2018 tarihinde sona ereceği, teşvik belgesinde makine teçhizat desteği öngörüldüğü anlaşılmıştır.
Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz ile
Otomotiv Endüstri A.Ş. arasında
/
/2017 tarihinde imzalanan "
Montaj Sözleşmesi"nin,
/
/2016 tarihli ve
belge numaralı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan makine ve teçhizatın imalat ve montajına ilişkin düzenlenmiş olması koşulu ile belgedeki değerle sınırlı olmak üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/43 fıkrasına göre damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.