2017-11-10
6428 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen sözleşme damga vergisi
TARİH |
: |
10.11.2017 |
SAYI |
: |
90792880-155.15[2015/3630]-443076 |
KONU |
: |
6428 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen sözleşme damga vergisi |
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı ile
Yatırım A.Ş. arasında kamu özel ortaklığı modeli ile yapılacak olan "
İşi"ne yönelik olarak imzalanan sözleşmenin 3359 ve 6428 sayılı Kanunlar kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna edilip edilemeyeceği hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/l fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
492 sayılı Harçlar Kanununun 38. maddesinin birinci fıkrasında, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu, 40 ıncı maddesinde de, noter harçlarını, harca mevzuu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef olduğu, Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I-1. maddesinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için tarifede belirtilen oranda nispi harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 123. maddesinin ilk fıkrasında ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
03.07.2005 tarih ve 5396 sayılı Kanun 1. maddesi ile 07.05.1987 tarih ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa eklenen ek 7. madde, 21.02.2013 tarih ve 6428 sayılı Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12. maddesiyle yürürlükten kaldırılmış olup, mevzuatta 3359 sayılı Kanunun ek 7. maddesine yapılan atıfların 6428 sayılı Kanuna yapılmış sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.
6428 sayılı Kanunun 1. maddesinde, bu Kanunun amacının ihale ile özel hukuk hükümlerine göre, kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin ön proje, ön fizibilite raporu ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sözleşmede belirtilen sabit yatırım dönemi hariç otuz yılı geçmemek üzere bağımsız ve sürekli nitelikte üst hakkı tesis edilmek suretiyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesinin sağlanması ve bu projeler için alınacak danışmanlık, araştırma-geliştirme hizmetleri ile ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren bazı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğu; 5. maddesinde, bedel ve sözleşme süresinin tespitinde; yatırımın maliyeti ve projenin mahiyeti, ekipman ve tıbbi donanımın yüklenici tarafından sağlanıp sağlanmayacağı, yüklenicinin kârı, yatırım konusu taşınmaz ve tesisteki hizmetlerin ve ticari hizmet alanlarının işletilmesinin yükleniciye verilip verilmeyeceği hususlarının dikkate alınacağı; "İstisnalar" başlıklı 9. maddesinde, "Bu Kanun kapsamında yapılacak yatırımlarla ilgili olarak yatırım dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla, idare ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri arasında yapılacak her türlü iş ve işlemler ile düzenlenecek kağıtların 01.07.1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre alınan damga vergisi ile 02.07.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınan harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
09.05.2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinin (ğğ) alt bendinde, yatırım dönemi, sözleşme imzalanıp yer teslimi yapılmasından itibaren, yüklenici tarafından sözleşme çerçevesinde yapımı ve donanımı tamamlanan ve işletmeye hazır hale getirilen tesislerin tümünün idarece teslim alındığı tarihe kadar geçen süre olarak tanımlanmıştır.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ekinde yer alan ve "
İşi"ne yönelik olarak imzalanan 26.08.2014 tarihli sözleşmenin incelenmesinden, işin yapımına 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 7. maddesi uyarınca yapılmasının gerekli olduğuna Yüksek Planlama Kurulunun 27.08.2010 tarih ve 2009/T-33 sayılı Kararı ile karar verildiği ve İdare tarafından verilen Ön Proje ve Temel Standartlar çerçevesinde ihale edildiği, sözleşmenin "Tanımlar" başlıklı 5.1/a bendinde yatım döneminin "İş bu Sözleşme uyarınca uzatılmadıkça imza tarihinden itibaren başlayıp tamamlama tarihine kadar süren, inşaat öncesi hazırlık ve İnşaat dönemini kapsayan dönem olduğu, inşaat döneminin yer teslimi tarihinden itibaren 24 (yirmidört) ay olduğu açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, noterliğinize örnek tasdiki için ibraz edilen ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Dairesi Başkanlığı ile
Yatırım A.Ş. arasında "
İşi"ne yönelik olarak imzalanan sözleşmenin, 6428 sayılı Kanunun 9. maddesi hükmü gereğince harç ve damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.