2014-04-14
İşveren tarafından sevk irsaliyesi ile teslim edilen dezenfeksiyon malzemesinin, yine işverene ait sözleşmeli kümeslerin işverenin talimatları doğrultusunda dezenfeksiyonun yapılması için nakli sırasında taşıma irsaliyesi...
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
14.04.2014 |
SAYI |
: |
53445970-105[230-2013/27-36]-32 |
KONU |
: |
İşveren tarafından sevk irsaliyesi ile teslim edilen dezenfeksiyon malzemesinin, yine işverene ait sözleşmeli kümeslerin işverenin talimatları doğrultusunda dezenfeksiyonun yapılması için nakli sırasında taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hk. |
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; bir firmanın bölge genelinde (...) üretim yapılan kümeslerinin dezenfeksiyon işlerini yaptığınız, dezenfeksiyon malzemesinin firma tarafından 10-15 gün yetecek miktarda sevk irsaliyesi ile tarafınıza teslim edildiği ve kamyonetinizde şahsınıza ait dezenfeksiyon makinesi ve o gün kullanılabilecek yeteri kadar dezenfeksiyon ilacı bulunduğu, dezenfeksiyon malzemesinin hangi gün, nerede, hangi malzeme ve ne miktarda kullanılacağı bilinmediği için her tür malzemeden kısmen aracınıza alarak ilgili şirket tarafından telefon talimatı ile yönlendirildiğiniz bölgelere giderek kümeslerin dezenfeksiyon işlemlerinin yapıldığı belirtilerek, tarafınızdan ayrıca taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın Şekli" başlıklı 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının 5 inci bendinde"Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)"
hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 240 ıncı maddesinin A Bendinde: "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için, 209 uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." denilmektedir.
Yukarıda yer alan Kanun hükümlerinin tetkikinden de anlaşılacağı üzere; ticari mal hareketinin izlenmesi için mal sevkiyatı yapanların veya yaptıranların sevk irsaliyesi, ücret karşılığında mal taşıyanların ise taşıma irsaliyesi düzenlemeleri gerekmektedir.
Buna göre, ...20. tarihli "Kümes Dezenfeksiyon Sözleşmesi" ile işverene ait kümeslerin dezenfekte edilmesi işini yapmanız ve söz konusu faaliyetinizin ücret karşılığı mal taşıma işi olmaması nedeniyle, işveren tarafından sevk irsaliyesi ile tarafınıza teslim edilen dezenfeksiyon malzemesinin, yine işverene ait sözleşmeli kümeslerin işverenin talimatları doğrultusunda dezenfeksiyonun yapılması için nakli sırasında ayrıca taşıma irsaliyesi düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.