Yazı fontu: Boyutu:
 

2016-10-27

TÜBİTAK projesi kapsamında yüksek öğrenim kurumunda Ar-Ge aktivitelerini başlatan ve katılan kişinin 6676 sayılı Kanun teşviklerinden yararlanıp yararlanamayacağı.


 

TARİH : 27.10.2016
SAYI : 62030549-120[94-2016/210]-184293
KONU : TÜBİTAK projesi kapsamında yüksek öğrenim kurumunda Ar-Ge aktivitelerini başlatan ve katılan kişinin 6676 sayılı Kanun teşviklerinden yararlanıp yararlanamayacağı.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İtalyan Nükleer Fizik Enstitüsünde uzun yıllardır araştırmacı/bilim insanı olarak çalışmakta olduğunuz, 2015 yılı içerisinde TÜBİTAK 2236 (Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı) programını kazanarak 01.03.2016 tarihinden itibaren … Üniversitesinde 24 aylığına başvuru projelerinin öngördüğü araştırma ve geliştirme aktivitelerine katılmak ve bazılarını da başlatmak üzere Türkiye'ye gelmiş olduğunuz, TÜBİTAK'ın bu programının amacının yurt dışında bulunan Türk ya da yabancı uyruklu deneyimli bilim insanlarını projelerini gerçekleştirmek üzere Türk üniversitesi, Ar-Ge şirketleri veya araştırma kurumunda görev yapmak şekli ile gerçekleştirmelerine imkan sağladığı belirtilerek söz konusu program kapsamında … Üniversitesi tarafından yapılan ücret ödemelerinde 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanununun 3. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında öngörülen ve 6676 sayılı Kanun ile değiştirilen gelir vergisi stopaj teşviki ve sigorta primi desteklerinden faydalanılıp faydalanılmayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

26.02.2016 tarih ve 29636 sayılı Resme Gazete'de yayımlanan ve yayımını takip eden ay başından itibaren yürürlüğe giren 6676 sayılı Kanunla değişik 5746 sayılı Kanunun 2. maddesinde "a) Araştırma ve geliştirme faaliyeti (Ar-Ge): Araştırma ve geliştirme, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmaları, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetleri ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetleri," aynı madde de, "f) Ar-Ge personeli: Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı ve teknisyenleri, g) Araştırmacı: Ar-Ge faaliyetleri ile yenilik tanımı kapsamındaki projelerde, yeni bilgi, ürün, süreç, yöntem ve sistemlerin tasarım veya oluşturulması ve ilgili projelerin yönetilmesi süreçlerinde yer alan en az lisans mezunu uzmanları,....h) Destek personeli: Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, teknik eleman, laborant, sekreter, işçi ve benzeri personeli," hükümleri yer almaktadır.

Anılan Kanunun "İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları" başlıklı 3. maddesinin ikinci fıkrasında, "Gelir vergisi stopajı teşviki: Kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde ve rekabet öncesi işbirliği projelerinde çalışan (6676 sayılı Kanunun 28. maddesinin b bendi ile eklenen parantez içi hüküm Yürürlük; 01.03.2016) Ar-Ge ve destek personeli ile bu Kanun kapsamında yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen tasarım projelerinde ve tasarım merkezlerinde çalışan tasarım ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar ile temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksan beşi, yüksek lisanslı olanlar ile temel bilimler alanlarından birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksanı ve diğerleri için yüzde sekseni gelir vergisinden müstesnadır.

(6676 sayılı Kanunun 28. maddesinin b bendi ile eklenen paragraf Yürürlük; 01.03.2016) Hak kazanılmış hafta tatili ve yıllık ücretli izin süreleri ile 17.03.1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerine isabet eden ücretler de bu istisna kapsamındadır. Haftalık kırk beş saatin üzerindeki ve ek çalışma sürelerine ilişkin ücretler bu istisnadan faydalanamaz. Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan Ar-Ge veya tasarım personelinin bu merkezlerde yürüttüğü projelerle doğrudan ilgili olmak şartıyla, proje kapsamındaki faaliyetlerin bir kısmının Ar-Ge veya tasarım merkezi dışında yürütülmesinin zorunlu olduğu durumlarda, Ar-Ge veya tasarım merkezi yönetiminin onayının alınması ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bilgilendirilmesi kaydıyla, merkez dışındaki bu faaliyetlere ilişkin ücretlerin yüzde yüzünü aşmamak şartıyla Bakanlar Kurulunca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmı ile Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde en az bir yıl süreyle çalışan Ar-Ge veya tasarım personelinin yüksek lisans yapanlar için bir buçuk yılı, doktora yapanlar için iki yılı geçmemek üzere merkez dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin yüzde yüzünü aşmamak şartıyla Bakanlar Kurulunca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmı gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir."

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 75'inci maddesinde, "31.12.2023 tarihine kadar, 28.02.2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisinin; doktoralı olanlar ile 5746 sayılı Kanun kapsamındaki temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 95'i, yüksek lisanslı olanlar ile temel bilimler alanlarından birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 90'ı ve diğerleri için yüzde 80'i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu süre içerisinde, anılan maddenin bu maddeye aykırı olan hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; TÜBİTAK 2236 programını kazanarak program kapsamında 01.03.2016 tarihinden itibaren … Üniversitesinde, "projelerin öngördüğü araştırma ve geliştirme aktivitelerine katılmak ve bazılarını da başlatmak" faaliyetiniz kapsamında ödenecek ücretler, 5746 sayılı Kanunun 3. maddesinin ikinci fıkrasında sayılan Ar-Ge ve yenilik projelerinde, Ar-Ge ve destek personeli olarak fiilen çalışılması karşılığı olması kaydıyla bu çalışmalarınız karşılığında elde edeceğiniz ücretlerinizin gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, sigorta primi desteklerinden faydalanılıp faydalanılmayacağı hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan bilgi alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985