Yazı fontu: Boyutu:
 

2015-08-08

Müteahhit tarafından edinilen taşıma ruhsatlı silahın indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 06.08.2015
SAYI : 50426076-130[29-20104.20.1173]-126
KONU : Müteahhit tarafından edinilen taşıma ruhsatlı silahın indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, müteahhitlik işiyle iştigal etmekte olduğunuz ve faaliyetiniz gereği silah satın almış olduğunuzdan bahisle, söz konusu silahı demirbaş olarak kaydedip kaydedemeyeceğiniz ile söz konusu silah için yüklenmiş olduğunuz katma değer vergisini (KDV) indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

 

  1. VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

    213 Sayılı Vergi Usul Kanununun "Amortisman Mevzuu" başlıklı 313. maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, 269. madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin, birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yok edilmesinin amortisman mevzuunu teşkil eder.

    ....

    Değeri (01.01.2015 den itibaren) 880 TL'yi aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri (01.01.2015 den itibaren) 880 TL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir." hükmü bulunmaktadır.

    Bir iktisadi kıymetin amortismana tâbi tutulabilmesi için, işletmenin envanterine kayıtlı olması, kullanıma hazır halde bulunması, işletmede bir yıldan fazla kullanılması, yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması ve değerinin yukarıda belirtilen haddin üzerinde olması gerekmektedir.

    Bu itibarla, kişisel kullanım amacıyla satın alınan silah için amortisman ayrılması mümkün bulunmamaktadır.

     

  2. GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40/1. maddesinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin;40/7. maddesinde ise, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, almış olduğunuz silah demirbaş olarak kaydedilemeyeceği gibi, silah için yapmış olduğunuz harcamaların da Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesine göre ticari kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

     

  3. KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

     

    • 29/1. maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV nin indirilebileceği,

       

    • 30/d maddesinde ise, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla yüklenilen KDV nin indirilemeyeceği,

hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, Gelir Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmeyen söz konusu silahın alımında yüklendiğiniz KDV nin indirimi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985