Yazı fontu: Boyutu:
 

2015-06-22

Üniversiteden alınan uzaktan eğitim ve sınav hizmetlerinin gider olarak gösterilmesi.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 22.06.2015
SAYI : 67854564-1741-302
KONU : Üniversiteden alınan uzaktan eğitim ve sınav hizmetlerinin gider olarak gösterilmesi.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan eğitim çerçevesinde eczanenizde çalışan 3 personelin uzaktan eğitim yoluyla üniversiteden aldığı eğitim ve sınav hizmetine ilişkin ödediğiniz bedel için fatura düzenlenmediğini belirterek, söz konusu eğitim ve sınav harcamalarını gider olarak gösterebilmeniz için bu kurumdan hangi belgenin talep edileceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

 

  1. GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde; safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, (1) numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükümlerine yer verilmiştir.

    Bir giderin kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olduğunun kabulü için; işin mahiyeti ve genişliği ile uygun olması, giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderlerin keyfi olmaması yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve Vergi Usul Kanununa göre tevsik edici belgelere dayandırılması gerekmektedir.

    Aynı Kanunun 61. maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almış olup 94. maddesinin birinci fıkrasındakimlerin tevkifat yapmakla sorumlu oldukları sayılarak maddenin birinci bendinde hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), Gelir Vergisi Kanununun 103 ve 104. maddelerinegöre tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

    Yukarıda yer alan hükümlere göre, eczanenizde çalışan 3 personelinize ilişkin üniversitenin uzaktan eğitim uygulama ve araştırma merkezine eğitim ve sınav için yapılan ödemenin ücret ödemesi olarak kabul edilerek vergilendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu ödemenin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1. bendine göre ticari kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

     

  2. VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227. maddesinin birinci fıkrasında, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hükmüne yer verilmiş, 229. maddesinde, fatura, "... satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmış, 231. maddesinin 5. bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232. maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunların da fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

Buna göre, satın aldığınız hizmetin;

 

  • Üniversitenin iktisadi işletmesinin oluşması durumunda iktisadi işletme tarafından adınıza düzenlenecek faturayla,

     

  • Üniversitenin iktisadi işletmesinin oluşmamış olması durumunda ise muhasebe birimlerince yapılan her türlü tahsilat karşılığında düzenlenecek "Alındı Belgesi" ile

tevsik edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985