Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-12-30

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ile ilgili yurtdışında düzenlenen kağıtların Türkçe tercümelerinin resmi dairelere ibrazı sırasında damga vergisinin ödenip ödenmeyeceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 30.12.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-2416
KONU : Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ile ilgili yurtdışında düzenlenen kağıtların Türkçe tercümelerinin resmi dairelere ibrazı sırasında damga vergisinin ödenip ödenmeyeceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Türkiye'de uygulanan mevzuat uyarınca, yurt dışına işçi, makina ve teçhizatın götürülebilmesi için Bayındırlık Bakanlığı'ndan yurt dışı müteahhitlik belgesi yerine geçen geçici belgenin alınmasının gerektiği, bu belgenin alınabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti'nin yabancı ülke temsilcilikleri tarafından tasdikli, yürürlükteki mevzuata uygun iş alındı belgesi, iş deneyim belgesi, sözleşme, ilk ve son hakediş raporlarının aslı, bu belgelerin Türkçe tercümelerinin aslı ile birer fotokopilerinin anılan Bakanlığa verilmelerinin gerektiği, söz konusu uygulama nedeniyle gerek yurt dışı temsilciliklerine gerekse Türkiye'deki resmi dairelere ibraz edilen söz konusu sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulacağı; 3. maddesinin son fıkrasında yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisinin, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükmünden faydalananların ödeyeceği; 5. maddesinde ise, birden fazla nüsha olarak düzenlenen kağıtların, her nüshasının ayrı ayrı vergiye tabi olacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yurtdışında düzenlenen sözleşmelerin gerek tercüme asılları ve Rusça fotokopilerinin gerekse söz konusu sözleşmeye ilişkin iş alındı belgesi vb. kağıtların resmi daire olan ilgili Bakanlığa ibraz edildiği dikkate alındığında, Türkiye'de hükmünden yararlanılan bu sözleşmelerin nüsha sayısı itibarıyla Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası gereği damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985