2011-12-22
Polisevi tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin damga vergisine tabi olup olmadığı Hk.
|
T.C. ORDU VALİLİĞİ (Defterdarlık Gelir Müdürlüğü) … Polisevi Müdürlüğüne |
|
|
TARİH |
: |
22.12.2011 |
SAYI |
: |
B.07.4.DEF.0.52.10.00-006-30 |
KONU |
: |
Polisevi tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin damga vergisine tabi olup olmadığı Hk. |
…
İLGİ: …/…/2010 tarihli özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, müdürlüğünüzün 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. maddesinegöre doğrudan temin usulüyle yapmış olduğu mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı ile damga vergisine tabi olması durumunda damga vergisinin nasıl beyan edileceği hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı;10. maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın esas olduğu, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade ettiği;19. maddesinde, genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin, bu ödemelerin yapılması, avans suretiyle ödemelerde avansın itası sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle tahsil edileceği; 23. maddesinde, genel bütçeli daireler dışında kalan ve istihkaktan kesinti yapmak durumunda bulunan daire ve müesseseler tarafından bir ay içinde kesilen damga vergisinin, ertesi ayın yirminci (371 sıra no.lu VUK Tebliği uyarınca 23 üncü) günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve 26. günü akşamına kadar yatırılacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.
Damga vergisi uygulaması bakımından kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birisine sahip olmayan kuruluşlar resmi daire olarak değerlendirilmektedir.
Buna göre, Müdürlüğünüzün, bağlı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmaması ya da iktisadilik vasfını taşımaması halinde, Damga Vergisi Kanununun 8. maddesine göre "resmi daire" olarak kabul edilerek mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak yapmış olduğu ödemeler (hakediş, avans, vb.) nedeniyle düzenlenen kağıtların Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/I-a fıkrası kapsamında binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Diğer taraftan, müdürlüğünüz tarafından 4734 sayılı Kanuna göre doğrudan temin usulüyle yapılan mal ve hizmet alımına ilişkin hak sahiplerine yapılacak ödemelerin;
- Müdürlüğünüzün bağlı bulunduğu genel bütçeli idare olan Emniyet Genel Müdürlüğüne hizmet veren saymanlık tarafından yapılması durumunda, ödemeye ilişkin kağıda ait damga vergisinin saymanlık tarafından istihkaktan kesinti yoluyla tahsil edilip bütçeye gelir kaydedilmesi,
- Müdürlüğünüz tarafından doğrudan hak sahiplerine yapılması durumunda, kesinti suretiyle tahsil edilen damga vergisinin ertesi ayın 23. günü akşamına kadar mükellefiyetinizin bulunduğu vergi dairesine muhtasar beyanname ile bildirilmesi ve 26. günü akşamına kadar ödenmesi,
gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.