2011-06-23
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Yapılacak Enerji Desteği Ödemelerinde Damga Vergisi Kesintisi Yapılıp Yapılmayacağı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
23.06.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-256 |
KONU |
: |
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Yapılacak Enerji Desteği Ödemelerinde Damga Vergisi Kesintisi Yapılıp Yapılmayacağı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eki yazının incelenmesinden; Bakanlığınızdan Turizm Yatırım veya Turizm İşletme Belgesi almış yatırım veya işletmelerin tükettikleri elektrik enerjisi bedellerinin bir kısmının illerde Defterdarlıklar aracılığıyla İl Müdürlüğünüzce karşılanacağı belirtilerek, enerji desteğine hak kazananan firmalara yapılacak bu ödemelerden damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanun da yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı belirtilmiştir.
Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan 29.06.2010 tarih ve 27626 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2010/478 sayılı "Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar"ın 1. maddesinde, kararın amacının, Kültür ve Turizm Bakanlığından Turizm Yatırım Belgesi veya Turizm İşletme Belgesi almış yatırım veya işletmelerin tükettikleri elektrik enerjisi bedellerinin bir kısmının bütçeden karşılanmasının temin edilmesi olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu kararın elektrik enerjisi desteğine ilişkin uygulama ve esasların düzenlendiği 4. maddesinin 4. fıkrasında, dağıtım şirketlerince, il müdürlüklerinden gelen bilgiler doğrultusunda o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile bu abonelere uygulanan tarife arasındaki farkın, tamamı fatura döneminde peşin olarak ödenmiş faturalarda yer alan aktif enerji bedeli üzerinden fon, pay ve tüm vergiler hariç olmak üzere hesaplanarak yararlanılacak destek miktarının aylık olarak tespit edileceği ve bu destekten yararlanacak firmalara ilişkin listede yer alan tabloya uygun olarak il müdürlüklerine iletileceği, il müdürlükleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde ödemeye hak kazanan firmaların tespit edileceği; söz konusu maddenin 7. fıkrasında da, yapılan nihai değerlendirme sonucunda enerji desteğine hak kazanmış firmaların ödemelerinin Bakanlıkça işletmelerin banka hesaplarına aktarılacağı hususları düzenlenmiştir.
Yukarıda açıklanan teşvik uygulamasının incelenmesinden, herhangi bir mal veya hizmet alımının söz konusu olmadığı sadece tüketilen elektrik enerjisi bedellerinin bir kısmının bütçeden karşılanmasından ibaret olduğu anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, 2010/478 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında il müdürlüğünüzce enerji desteğine hak kazanmış firmalara yapılacak ödemelerin resmi dairelerce mal ve hizmet alımına ilişkin olarak kişilere yapılan ödemeler kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, söz konusu ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.