2011-06-08
Hasta ve yaşlı refakatçısı eğitim ve istihdam kursları için İş-Kur ile yapılan protokole ilişkin olarak vakfın damga vergisi muafiyeti Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
08.06.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1452-380 |
KONU |
: |
Hasta ve yaşlı refakatçısı eğitim ve istihdam kursları için İş-Kur ile yapılan protokole ilişkin olarak vakfın damga vergisi muafiyeti Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, hasta ve yaşlı refakatçısı eğitim ve istihdam kursları için İş-Kur ile yapılan protokol gereği vakfınıza yapılacak ödemeler nedeniyle damga vergisinden muaf olup olmadığınıza ilişkin görüşümüzün istenildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu;3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu;8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı;9. maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu,24. maddesinin ikinci fıkrasında Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamının kişiler tarafından ödeneceği; "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, "Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar"ın damga vergisine tabi tutulacağı; Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "V-Kurumlarla ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (19) numaralı fıkrasında ise, "Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların kuruluş işlemlerinde düzenlenen her türlü kağıtlarla, Türk Silahlı Kuvvetlerini (Jandarma Genel Komutanlığı dahil) güçlendirmek amacıyla kurulmuş vakıfların her türlü işlemlerinde düzenlenen kağıtlar"ın damga vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan,4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 1. maddesinin 3. fıkrasında, Kurumun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz, idari ve mali bakımdan özerk bir kamu kuruluşu olduğu;23. maddesinin (d) fıkrasında ise, kurumca yapılan bütün işlemler ve bu işlemler için ilgililere verilmesi veya bunlardan alınması gereken yazı ve belgeler ve bunların suretlerinin, ilgili kanunlarda kurumun adı veya kuruluş kanununda yazılı olmasa dahi her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hüküm altına alınmıştır.
Buna göre,Damga Vergisi Kanununun 8. maddesi hükmü uyarınca resmi daire kapsamında olmayan Türkiye İş Kurumu tarafından vakfınıza yapılan ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda sayılan kağıtlardan olmadığından, söz konusu kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması, 4904 sayılı Kanun uyarınca damga vergisi muafiyeti bulunan Türkiye İş Kurumu ile kuruluş işlemlerine yönelik düzenlenen kağıtlar haricinde damga vergisi muafiyeti bulunmayan vakfınız arasında düzenlenen ve 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlara ait damga vergisinin vakfınız tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.