Yazı fontu: Boyutu:
 

2010-08-31

ÖTV istisnasından yararlanılarak iktisap edilen aracın veraset yoluyla varislere intikal ettirildikten sonra 3. kişilere satışında ÖTV ve KDV uygulaması Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 31.08.2010
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV.7-338
KONU : ÖTV istisnasından yararlanılarak iktisap edilen aracın veraset yoluyla varislere intikal ettirildikten sonra 3. kişilere satışında ÖTV ve KDV uygulaması Hk.

İLGİ: …

İlgi dilekçenizde, ilk iktisabında istisna uygulanan taşıtın veraset yoluyla tarafınıza intikal ettiği belirtilerek, söz konusu taşıtın üçüncü kişilere satışında KDV ve ÖTV'nin hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

KDV Kanununun verginin konusunu teşkil eden işlemler başlıklı 1/1. maddesinde;

 

    "Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin",

1/3-d maddesinde de;

 

    "Müzayede mahallerinde yapılan satışların KDV'ye tabi olduğu"

Hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede, veraset yolu ile intikal eden özel mülkiyete konu aracın varisler tarafından satışı, Kanunun 1/1. maddesigereğince KDV'ye tabi değildir Ancak bu araç müzayede yoluyla satıldığı taktirde Kanunun 1/3-d maddesine göre KDV'ye tabi olacaktır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. maddesinde;

 

    "Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan, 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden istisna olduğu"

Hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 15/2-a maddesine göre, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacaktır. AncakKanunun 7. maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.

Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.2.) bölümünde;

 

    "Kanunun 7. maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında ÖTV uygulanmayacağı"

Belirtilmiştir.

Buna göre, 4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/2. maddesi kapsamında ilk iktisabında istisna uygulanan ve ÖTV uygulanmaksızın veraset yoluyla varislere intikal etmiş olan aracın varisler tarafından üçüncü kişilere satışının ÖTV uygulanmaksızın yapılabilmesi için, aracın murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmış olması gerekmektedir. Söz konusu şartın gerçekleşmemiş olması durumunda 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirtilen esaslara göre ÖTV beyan edilip ödeneceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985