2011-11-22
Şirketin ana faaliyet konusu hizmetinin diğer hizmetlerden ayrıştırılarak kısmi bölünme yoluyla yeni kurulacak şirkete aktarılması Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
22.11.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 19-2072 |
KONU |
: |
Şirketin ana faaliyet konusu hizmetinin diğer hizmetlerden ayrıştırılarak kısmi bölünme yoluyla yeni kurulacak şirkete aktarılması Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, "Dış Ticaret Sermaye Şirketi" statüsüne haiz olan şirketiniz bünyesinde, tedarik zinciri yönetimi olarak adlandırılan faaliyet çerçevesinde yurt dışından alınan siparişlerin, yerli ve yabancı firmalara üretimin tüm aşamalarında kontrolünün şirketinizce gerçekleştirilerek üretildiği ve ihraç edildiği; ihracata aracılık faaliyeti çerçevesinde imalatçı veya tedarikçi firmaların üretmiş olduğu ürünlerin ihracatına aracılık yapıldığı; lojistik faaliyetinde ise şirketinize ait depoda ihracatı gerçekleştirilecek ürünlere yönelik ütü, paket, depolama ve dağıtım hizmetinin yapıldığı belirtilerek, ana faaliyet konusu niteliğindeki tedarik zinciri yönetiminin diğer hizmetlerden ayrıştırılarak kısmi bölünme yoluyla yeni kurulacak şirkete aktarılmasının vergilendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmıştır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde,
"Kısmi bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimi temsilcisinin bilançosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmi bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur."
denilmiştir.
Aynı Kanunun 20. maddesinin üçüncü fıkrasında ise bu Kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işlemlerden doğan karların hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği, 19. maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendine göre gerçekleştirilen kısmi bölünme işlemlerinde, bölünen kurumun bölünme tarihine kadar tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarından bölünen kurumun varlıklarını devralan kurumların, devraldıkları varlıkların emsal bedeli ile sınırlı olarak müteselsilen sorumlu olacakları hükme bağlanmıştır.
Dış ticaret sermaye şirketleri, kendi nam ve hesaplarına yurt içinden bizzat satın aldıkları veya tedarik ettikleri malları ihraç edebileceği gibi, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi şirketlerin ürettikleri malları şirketleri üzerinden ihraç etmelerine de aracılık edebilmektedirler.
Bu çerçevede, esas itibariyle dış ticaret sermaye şirketlerinin faaliyet konuları arasında yer alan bahse konu faaliyetlerin ve bu faaliyetlere yönelik depolama, nakliye, dağıtım ve benzeri lojistik faaliyetlerin ayrı ayrı hizmet işletmesi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, şirketiniz bünyesinde gerçekleştirilen, yurt dışından alınan siparişlerin yerli ve yabancı firmalara üretimin tüm aşamalarında kontrolünün şirketinizce gerçekleştirildiği üretim ve ihraç faaliyetlerinin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20. maddeleri kapsamında kısmi bölünme işlemine tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.