2011-09-14
Yıllara sari inşaat ve onarma işinde işin başlangıç ve bitim tarihi Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
14.09.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.55.15.01-2011-GVK-ÖZE-231-375 |
KONU |
: |
Yıllara sari inşaat ve onarma işinde işin başlangıç ve bitim tarihi Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Bankası Hizmet Binası Yeni Bina Yapım İşinin yüklenici olarak tarafınızca üstlenildiği, söz konusu işle ilgili sözleşmenin 24.11.2010 tarihinde düzenlendiği, 06.01.2011 tarihinde de fiili yer tesliminin (sigorta başlangıç tarihi) yapıldığı, ancak geçici kabul itibar tarihinin ise belli olmadığı belirtilerek; söz konusu işin yıllara sari iş kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve hakediş ödemeleri üzerinden kesinti yapılıp yapılmayacağı hususlarında görüş talep edilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesinin birinci fıkrasında vergi kesintisi yapmak zorunda olanlarca kurumlara avanslarda dahil olmak üzere nakden veya hesaben yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacağı; aynı fıkranın (a) bendinde de GVK.nunda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleriden vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır. Anılan maddenin verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de bahse konu vergi kesintisi oranı % 3 olarak belirlenmiştir.
193 sayılı GVK.nun 42. maddesinde;
"Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir."
hükmüne yer verilmiştir.
Bir işin GVK.nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;
- Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması,
- İnşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,
- İnşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması şartlarının bir arada aranılması gerekmektedir.
Madde kapsamına giren işlerde işin başlangıç tarihi olarak;
- Yapılan sözleşmede yapılacak işin yer teslim tarihi öngörülmüş ise, yer teslim edildiği tarih,
- Sözleşmede yer teslim tarihi belirtilmemiş ise sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi,
- Sözleşmede bunların hiçbiri belirtilmemiş ise sözleşmenin imzalandığı tarih olarak kabul edilmesi gerekir.
Aynı Kanunun "İnşaat ve onarma işlerinde işin bitimi" başlıklı 44. maddesinde, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği ve bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı belirtilmiştir.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ekinde, … Bankası A.Ş. …Şube ve Özel İşlem Merkezi Lojmanlı Yeni Hizmet Binası Yapım İşine Ait Sözleşmenin 24.11.2010 tarihinde imzalandığı, sözleşmenin "İşe başlama ve bitirme tarihi" başlıklı 9. maddesinde, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (beş) gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacağı, yüklenici ve idare yetkilisi/yetkilileri arasında düzenlenen yer teslim tutanağının imzalanmasıyla yer teslimin yapılmış olacağı, taahhüdün tümünü işyeri teslim tarihinden itibaren 365 gün içinde tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirileceği belirtilmiş olup söz konusu yer teslim tutanağı İhale Makamınca 06.01.2011 tarihinde onaylandığı ve bu tutanakta da işin bitim tarihi 05.01.2012 olarak öngörüldüğü anlaşılmıştır.
Buna göre, taahhüt konusu işin, işyeri teslim tutanağı düzenlenerek işyerinin fiilen teslim edildiği 06.01.2011 tarihinde başlamış olması ve sözleşmeye göre ertesi yılda (365 takvim günü içinde) bitirileceğinin öngörülmesi nedeniyle, GVK.nun 42. maddesi gereğince yıllara sari inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilmesi ve ödenecek istihkak bedelleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15/1-a maddesi uyarınca kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.