Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-07

Yıllara sari inşaat işinin fesh edilmesi halinde fesh tarihinden sonra yapılacak ödemelerden tevkifat yapılıp yapılmayacağı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 07.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 15-1483
KONU : Yıllara sari inşaat işinin fesh edilmesi halinde fesh tarihinden sonra yapılacak ödemelerden tevkifat yapılıp yapılmayacağı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, yıllara sari inşaat ve onarım işi kapsamında 2007 takvim yılında müteahhitlik firması ile anlaşarak inşaat işine başladığınız ve müteahhit firma ile şirketiniz arasındaki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle 10.11.2009 tarihinde iş sözleşmenizin karşılıklı olarak fesih sözleşmesi ile sona erdiği belirtilerek, müteahhit firma tarafından şirketinize 17.11.2009 tarihinde yaptığı ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı GVK.nun 42. maddesinde "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir" hükmü yer almış olup, aynı Kanunun "İnşaat ve Onarma İşlerinde İşin Bitimi" başlıklı 44. maddesinde ise; (2361 sayılı Kanunun 31. maddesiyle değişen madde) "İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edileceği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesinin birinci fıkrasında kimlerin tevkifat yapacağı belirtilmiş olup, aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde; GVK.nunda belirtilen esaslara göre istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmış olup, söz konusu tevkifat oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile % 3 olarak belirlenmiştir.

Öte yandan, bir işin GVK.nun 42. madde kapsamına giren inşaat ve onarma işlerinden olması için, yapılan işin inşaat ve onarma işi olması, birden fazla takvim yılına sirayet etmesi ve taahhüde bağlı olarak yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla anılan madde kapsamına girmeyen işler dolayısıyla yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacağı tabiidir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan ve birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işinde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edileceğinden, 2007 takvim yılında başlayıp birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat işinizin 10.11.2009 tarihinde feshedilmesi nedeniyle, sözleşmenin feshedildiği tarih işin bitim tarihi olarak kabul edilecek olup, bu tarihten sonra işveren tarafından söz konusu iş nedeniyle şirketinize yapılacak ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985