Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-01-04

Döviz kazandırıcı faaliyetlerde (transit ticaret) damga vergisi istisnası


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 04.01.2013
SAYI : 97895701-155[Ek 2-2012/188]-9
KONU : Döviz kazandırıcı faaliyetlerde (transit ticaret) damga vergisi istisnası

 

İLGİ: …

İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz tarafından Irak'ta mukim ... Ltd firmasına 600.000 (metrik) mt. motorinin satışı amacıyla düzenlenen "Motorin Satış Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.1.4) bendi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edilmiş, ilgi (b)'de kayıtlı yazımızla da tarafınıza görüşümüz bildirilmiştir. Bu defa, ilgi (c)'de kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, söz konusu sözleşmeyi tasdik ettirmek istediğiniz noter tarafından, sözleşmenin içerisinde motorinin transit ticarete konu olduğunun ve bu işlemin ihracata ilişkin olduğunun açıkça yazılmamış olması nedeniyle tevsik edici belge olarak kabul edilmeyip istisnanın uygulanmadığı belirtilerek, söz konusu sözleşmede alıcının yurtdışında mukim olması, sözleşme konusu malın teslim yerinin yurtdışı olması, bu nedenle sözleşmenin transit ticaret ve ihracata ilişkin tevsik edici belge olarak kabul edilmesi gerektiğinden bahisle konunun yeniden değerlendirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Mezkur kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğde, döviz kazandırıcı faaliyet tanımının, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsayacağı belirtilmektedir. Bu doğrultuda, ihracat olarak istisnadan yararlanacak işlemler ve Vergi Resim Harç İstisnası Belgesine dayalı olarak istisna kapsamına alınan faaliyetler tebliğde tek tek sayılarak belirlenmiş, sayılanlar dışındaki faaliyetler damga vergisi ve harç istisnası kapsamında değerlendirilmemiştir.

Mezkur Tebliğin "3.1.İhracat İşlemleri" başlıklı bölümünün (3.1.4) bendinde, transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edileceği belirtilmiştir.

Buna göre, Türkiye'de serbest dolaşımda bulunan bir malın doğrudan doğruya yurtdışına satışı ile bir malın yurtdışından, serbest bölgelerde mukim gerçek/tüzel kişilerden ya da antrepolardan satın alınarak Türkiye üzerinden transit olarak yurtdışına satılmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlara re'sen damga vergisi istisnası uygulanmaktadır.

Özelge talep formunuz eki şirketiniz tarafından Irak'ta mukim ...Ltd firmasına yapılacak motorin satışına ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan "Motorin Satış Sözleşmesi"nin, yurtdışında mukim şirket ile şirketiniz arasında düzenlenmekle birlikte satışa konu malın yurtdışından, serbest bölgelerde mukim gerçek/tüzel kişilerden ya da antrepolardan satın alındığına dolayısıyla transit ticaret kapsamında düzenlendiğine dair bir belirleme bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz tarafından Irak'ta mukim firmaya satılacağı anlaşılan motorinin; Türkiye'de serbest dolaşımda bulunan bir mal olması durumunda ihracat kapsamında, yurtdışından veya serbest bölgelerde mukim gerçek/tüzel kişilerden ya da antrepolardan satın alındığı ve Türkiye üzerinden transit olarak yurtdışına satılacağı hususunun akreditif, proforma fatura, anlaşmalar vb. belgelerle tevsiki halinde, transit ticaret kapsamında ihracata ilişkin olarak değerlendirilmesi ve söz konusu "Motorin Satış Sözleşmesi" başlıklı kağıda re'sen damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985