2011-08-24
Yıllara sari inşaat ve onarım işinin sözleşmede belirtilen tarihten önce bitirilmesi halinde stopaj yapılıp yapılmayacağı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
24.08.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 42-1391 |
KONU |
: |
Yıllara sari inşaat ve onarım işinin sözleşmede belirtilen tarihten önce bitirilmesi halinde stopaj yapılıp yapılmayacağı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunu, 06.10.2010 tarihinde " … pencere doğramalarının PVC'ye dönüştürülmesi, çevre emniyeti fens teli yapılması ile kalorifer borularının değiştirilmesi" işi ile ilgili olarak … ile sözleşme imzaladığını, 07.10.2010 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başladığını ve bahse konu işin bitim tarihinin 04.01.2011 tarihi olduğunu belirterek, anılan işin 15.12.2010 tarihinde bitirilip geçici kabulün yapılması ve idare tarafından onaylanıp 16.12.2010 tarihinde de hak edişlerin düzenlenmesi halinde yapılacak hak edişlerden stopaj yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşleri sorulmaktadır.
193 sayılı GVK.nun 42. maddesinde;
"Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işyeri de inşaat işi sayılır.) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir."
hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanun'un 44. maddesinde de, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderlerin ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Bir işin GVK.nun 42. maddesi kapsamına giren inşaat ve onarma işlerinden olması için; yapılan işin inşaat ve onarma işi olması, birden fazla takvim yılına sirayet etmesi ve taahhüde bağlı olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri ile ilgili geçici kabul tutanağının düzenlendiği tarihin işin bitim tarihi olarak kabul edileceği ve bu tarih itibarıyla çıkarılan kar veya zararın ilgili yıl geliri olarak beyan edileceği açıktır.
Bununla beraber, 5520 sayılı KVK.nun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmış olup söz konusu tevkifat oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile % 3 olarak belirlenmiştir.
Bu hükümlere göre, 06.10.2010 tarihinde " … pencere doğramalarının PVC'ye dönüştürülmesi, çevre emniyeti fens teli yapılması ile kalorifer borularının değiştirilmesi" işi ile ilgili olarak … ile imzalanan sözleşme gereğince 07.10.2010 tarihi itibarıyla yer teslimi yapılarak başlanılan işin bitim tarihinin 04.01.2011 olarak öngörülmesine rağmen, söz konusu işin tamamlanarak geçici kabul tutanağının idarece 15.12.2010 tarihinde onaylanması nedeniyle, işin bu tarihte bittiğinin kabulü ve bu tarihten sonra ödenen hak ediş bedelleri üzerinden herhangi bir tevkifat yapılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.