2011-08-22
Kobi birleşmesi istisnasında istihdam şartı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI |
|
|
TARİH |
: |
22.08.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.0.03.49-010.01-15 |
KONU |
: |
Kobi birleşmesi istisnasında istihdam şartı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir şirketle 5520 sayılı Kanunun geçici 5. maddesikapsamında birleştiği belirtilmiş olup söz konusu düzenlemede yer alan aylık istihdam şartının sağlanıp sağlanmadığının ne şekilde belirleneceği ve ilgili dönem itibarıyla işe giren ve çıkan personel ile raporlu olanların bu hesaplamayı etkileyip etkilemeyeceği hususlarında Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 5. maddesinin birinci fıkrasında, madde kapsamındaki birleşme işlemlerinden doğan kazançların kurumlar vergisinden müstesna olacağı hüküm altına alınmıştır. Anılan fıkrada istisnanın uygulanabilmesi için gerekli şartlar sayılmış olup fıkranın (ç) bendinde, birleşme sonrasında üç yıl süreyle aylık ortalama bazda birleşilen kurum ile münfesih kurum tarafından, 01.04.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlanması şartı yer almaktadır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "39. Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmelerde (KOBİ) Birleşme İşlemleri" bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiş ve Tebliğin "39.3.4. İstihdam şartı" başlıklı bölümünde,
"KOBİ birleşmelerinde, birleşme işlemi sonrasında birleşilen kurumda, üç yıl süreyle aylık ortalama bazda, birleşilen kurum ile münfesih kurum tarafından 01.04.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlanması gerekmektedir.
Örnek 2: (A) Ltd. Şti. 2008 Aralık ayında vermiş olduğu sigorta bildirgesine göre 15 işçi çalıştırmaktadır. Söz konusu şirket 01.04.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgesinde ise 8 işçi çalıştırmaktadır. Şirketin KOBİ tanımına ilişkin diğer koşulları sağladığı varsayılmıştır. Şirket, KOBİ niteliğindeki, 01.04.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgesine göre 30 işçi çalıştıran (B) A.Ş.'ye 01.08.2009 tarihinde geçici 5. madde çerçevesinde devrolunmuştur.
Buna göre, birleşilen kurumun, bu tarihten itibaren üç hesap dönemi boyunca (31.12.2011 tarihine kadar) her ay itibarıyla 38 işçi istihdam şartını yerine getirmesi gerekecektir.
Bu süre zarfında herhangi bir ayda bahse konu istihdam şartının sağlanamaması halinde, birleşmeden dolayı istisna ve indirimli oran uygulamasından yararlanılabilmesi mümkün olmayacaktır. İzleyen aylarda istihdam şartı yeniden sağlansa dahi geçici 5. maddede yer alan teşviklerden yararlanılamayacaktır.
Dolayısıyla, istihdam şartı ile birlikte geçici 5. maddenin birinci fıkrasında yer alan diğer şartların da yerine getirilmesi halinde istisna ve indirimli oran uygulamasından yararlanılabilmesi mümkün olup şartların ihlali halinde, zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, genel hükümlere göre birleşilen kurumdan tahsil edilecektir."
açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu çerçevede, söz konusu istisna hükmünden yararlanabilmek için gerekli istihdam şartının sağlanıp sağlanmadığının belirlenmesinde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca, 01.04.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgesi esas alınacaktır. Diğer bir deyişle, söz konusu istisnaya ilişkin gerekli istihdam düzeyinin alt sınırı, birleşecek şirketlerin 01.04.2009 tarihinden önce verdikleri en son sigorta bildirgesi esas alınmak suretiyle, bildirgede yer alan en son aya ilişkin istihdam edilen kişi sayısı olarak dikkate alınacaktır.
Diğer taraftan, dönemsel işe giriş ve çıkışların olması halinde; o ay itibarıyla istihdam edilen personel sayısının tespitinde, o aya ilişkin olarak verilen sigorta bildirgesinde yer alan kişi sayısı esas alınacak ve bu sayının yukarıdaki hesaplama ile bulunacak asgari istihdam seviyesi ile karşılaştırılması sonucunda asgari istihdam seviyesi şartının sağlanıp sağlanmadığı tespit edilecektir.
Ayrıca, rapor almış olan personelin de, istihdam edilen kişilere dahil edilmesi ve hesaplamada dikkate alınması gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.