Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-19

Gayrimenkulün kısmi bölünmeye konu edilmesi Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 19.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2011-KVK-19-1-639
KONU : Gayrimenkulün kısmi bölünmeye konu edilmesi Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, akaryakıt, LPG ve benzinlik içi market işleticiliği yaptığınız, 20.03.2009 tarihinde aldığınız ve aktifinizde kayıtlı olan arsayı kısmi bölünme yoluyla yeni kurulacak bir anonim şirkete ayni sermaye olarak koymak ve yeni kurulacak şirketin hisse senetlerini devreden şirket ortaklarına vermek istediğiniz belirtilerek, konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde,

    "Kısmi bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimi temsilcisinin bilançosunda yer akın taşınmazlarile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmi bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur."

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre, kısmi bölünme işlemine taşınmazlar, iştirak hisseleri, üretim veya hizmet işletmeleri konu edilebilmektedir.

Aynı Kanunun 20 maddesinin üçüncü fırkasında ise bu Kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işlemlerden doğan karların hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, kısmi bölünme dolayısıyla yapılacak hisse devirleri ile ilgili olarak 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "19.2.2.3 İştirak hisselerinin ortaklara verilmesi" ve "19.3.1 Alınan hisse senetlerinin durumu" başlıklı bölümlerinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Bu itibarla, şirketinizin aktifinde kayıtlı olan arsanın tam mükellefiyete tabi başka bir sermaye şirketine kayıtlı değeri üzerinden ayni sermaye olarak konulması, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesi hükmü gereğince kısmi bölünme olarak değerlendirilebilecek olup, bu çerçevede yapılacak kısmı bölünme işleminden doğan karlar ise aynı Kanunun 20. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca kurumlar vergisine tabi tutulmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985