Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-18

Yurtdışında bulunan grup firmalarından temin edilen bilgisayar programları için yapılan ödemeler üzerinden kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 18.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-30-87
KONU : Yurtdışında bulunan grup firmalarından temin edilen bilgisayar programları için yapılan ödemeler üzerinden kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt dışında mukim grup firmalarından temin ve ithal edilen bilgisayar programlarına ait lisansların yurt dışında mukim grup firması tarafından satın alındığını, programların alımına ve kurumuna ilişkin toplam maliyetin ülkelere bölüştürüldüğünü belirterek, kullanma amacıyla grup firmasından satın aldığınız bilgisayar programları ile ilgili yapılan ödemeler üzerinden kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı ve bu ödemelerin sorumlu sıfatıyla katma değer vergisine tabi tutulup tutulmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

  1. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30. maddesinin birinci fikrasının (b) bendinde dar mükellefiyete tabi kurumların serbest meslek kazançları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından % 15 oranında vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında da ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişilerce % 15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

    Maddenin sekizinci fıkrası ile Bakanlar Kuruluna bu maddede belirtilen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı belirleme, sıfıra kadar indirme ve belirtilen oranın iki katına kadar artırma konusunda yetki verilmiştir.

    Bu yetkiye istinaden yayımlanan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinti oranı petrol arama faaliyeti dolayısıyla sağlanacak serbest meslek kazançlarından % 5, diğer serbest meslek kazançlarından % 20, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden de % 20 olarak belirlenmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre;

     

    • Şirketiniz tarafından yurt dışında mukim firmalardan alınan bilgisayar programlarının üzerinde, herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde yurt dışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliği taşıyacağından, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

       

    • Yurt dışında mukim firmalardan işletmenizde kullanmak ve/veya müşterilere/bayilere satışını yapmak üzere özel olarak bir bilgisayar programı hazırlatılması halinde veya daha önce üretilmiş, piyasada bulunan bilgisayar programlarının üzerinde, şirketinize yönelik özel değişikliklerin yapılması halinde yurt dışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç, serbest meslek kazancı niteliği taşıdığından bu kapsamdaki ödemeler üzerinden % 20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.

       

    • "Copyrigt" kapsamında bir bilgisayar programının çoğaltma, değiştirme, topluma dağıtma, gösterme gibi haklarının satın alınması halinde, şirketiniz tarafından bir gayrimaddi hak elde edilecek olup yurt dışında mukim firmaya yapılacak söz konusu gayrimaddi hak bedeli ödemelerinden % 20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.

    Buna göre, yurt dışında mukim grup firmasından temin edilen bilgisayar programları ile ilgili yapılan ödemelerin, programların kullanım, uyarlanma ve hazırlanma durumlarına göre yukarıda yazılı esaslar çerçevesinde değerlendirilerek tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, yurt dışındaki firmaların mukimi olduğu ülke ile ülkemiz arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bulunması ve anlaşmada söz konusu ödemelere ilişkin bir hükmün varlığı durumunda öncelikle bu hükümler dikkate alınacaktır.

    Ayrıca, şirketinizce yurt dışında mukim grup firmasına yapılan ödemelerin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olması halinde ise Kurumlar Vergisi Kanununun transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı tabiidir.

     

  2. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

    Bilindiği üzere, 3065 sayılı KDVK.nun 1/2. maddesinde her türlü mal ve hizmet ithalatının katma değer vergisine tabi olduğu, 6/b maddesinde, hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerektiği, 8/1-b maddesinde, ithalatta mal ve hizmet ithal edenlerin verginin mükellefi olduğu, 9/1 maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı'nın vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği, 10/a maddesinde de mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olayın malın teslimi veya hizmetin yapılması anında meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer alan hükümlere göre, yurt dışında mukim grup firmalarından satın aldığınız bilgisayar programları ile ilgiliyapılan ödemeler katma değer vergisine tabi olup yurt dışındaki grup firmasına ödenen bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin, şirketinizce sorumlu sıfatıyla 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek kanuni süresinde ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, söz konusu bilgisayar programlarının gümrük beyannamesi ile fiili olarak ithal edilmesi halinde ise katma değer vergisinin Gümrük Müdürlüğüne ödeneceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985