2011-07-19
İstimlak edilen gayrimenkulden elde edilen kazancın, istisna kapsamına girmeyen kısmının ne hangi tarihte beyan edileceği Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
19.07.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.16.16.01-KV-10-37-142 |
KONU |
: |
İstimlak edilen gayrimenkulden elde edilen kazancın, istisna kapsamına girmeyen kısmının ne hangi tarihte beyan edileceği Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; … Mevkiinde bulunan ve Şirketinizce 1993, 1997 ve 2000 yıllarında satın alınan arazilerin 13.05.2010 tarihinde TOKİ tarafından istimlak edilerek değerinin 26.07.2010 tarihinde bankaya yatırıldığı belirtilerek, istimlak bedelinin istisna kapsamına girmeyen % 25 inin hangi tarihte beyan edileceği ve tahakkuk eden vergisinin hangi tarihte ödeneceği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde;
"Kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı"
Belirtilmiştir.
Anılan Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca; kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı maddede belirtilen şartlar çerçevesinde kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.6.2.4.1. Taşınmazlar ile iştirak hisselerinin para karşılığı olmaksızın devir ve temliki, trampası ve kamulaştırılması" başlıklı bölümünde;
"İstisnanın uygulanabilmesi için taşınmazlar ile iştirak hisselerinin satılması ve bu işlemden bir kazanç elde edilerek, satan kurumun mali yapısında bir iyileşmenin olması gerektiği, bu nedenle, söz konusu aktif kalemlerin para karşılığı olmaksızın devir ve temliki, trampası gibi işlemlerin istisna kapsamına girmediği belirtilmiş ancak, kamulaştırma işlemlerinin kurumların finansman olanaklarını artıracağından istisna uygulaması kapsamında değerlendirilmesi gerektiği"
Belirtilmiştir.
Diğer taraftan, anılan Tebliğin "5.6.2.3.4. Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması" başlıklı bölümünde ise;
"Taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabileceği; taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancının ise istisnaya konu edilmeyeceği"
Hüküm altına alınmıştır.
Bu açıklamalara göre, şirketinizin ana sözleşmesinde ana faaliyet konuları arasında inşaat, taşınmaz alım satımı v.b. taşınmaz ticareti yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunması veya fiilen taşınmaz ticaretinde bulunmanız durumunda anılan istisnadan faydalanmanız mümkün değildir.
Öte yandan, ana sözleşmenizde belirtilen faaliyet konuları arasında taşınmaz ticareti yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmaması ve taşınmaz ticareti yapılmaması halinde ise maddede belirtilen diğer şartlarla istisna hükmünden faydalanmanız mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, söz konusu taşınmazların satışından elde edilen kazancın satışın yapıldığı tarihin içinde bulunduğu geçici vergi döneminde kurum kazancına dahil edileceği ve % 75'inin beyanname üzerinde gösterilmek suretiyle istisnaya konu edilebileceği ise tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.