Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-30

Dava konusu yapılan iş ortaklığının mükellefiyetinin devam edip etmeyeceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 30.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK-2-859
KONU : Dava konusu yapılan iş ortaklığının mükellefiyetinin devam edip etmeyeceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Kompleksi yapım yönetimi ve inşaat müşavirlik hizmeti verilmesi için … ile şirketiniz tarafından iş ortaklığı kurulduğu, iş ortaklığına konu faaliyetin sona erdiği ve söz konusu iş ortaklığı ile ilgili olarak vergisel yükümlülüklerin yerine getirildiği, ayrıca … tarafından …2010 tarih ve … sayılı yazıda da işin sona erdiğinin belirtildiği, ancak hizmetin ifası ile ilgili olarak … ile şirketiniz arasında anlaşmazlık olduğu ve … tarafından şirketiniz ile … hakkında dava açıldığı belirtilerek açılan davanın sürmesi nedeniyle bahse konu iş ortaklığının mükellefiyetinin sona erdirilip erdirilemeyeceği hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Adi ortaklıklar Borçlar Kanununun 520-541. maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan Kanunun 520. maddesinde adi ortaklık, iki veya daha fazla kişinin, bir sözleşmeye dayanarak, ortak bir amaca ulaşmak için emek ve mallarını birleştirmesi olarak tanımlanmıştır. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir. Adi ortaklıkların ortaya çıkan kar veya zararı, adi ortaklığı oluşturan ortaklar tarafından hisseleri oranında kendi kazançlarına dahil edilerek vergilenmektedir. Ayrıca, aynı Kanunun 538-540. maddelerinde de adi ortakların tasfiyesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılan iş ortaklıkları, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2. maddesinin yedinci fıkrasında;

 

    "Maddede yazılı kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler"

Şeklinde tanımlanmıştır.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "2.5. İş ortaklıkları" başlıklı bölümünde konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup "2.5.2. Unsurları" başlıklı alt bölümünde de;

 

      "…

Belli bir iş için kurulacak olan iş ortaklığında işin bitim tarihi, taahhüt sözleşmesinde belirlenen esaslara göre tayin olunacaktır. Ancak, işin bitimi iş ortaklığının da sona erdiğini göstermez. Bu iş dolayısıyla mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının da yerine getirilmesi (Örneğin, tahakkuk eden vergilerin tamamının ödenmesi) gerekir. Vergisel ödevlerin tamamının ikmal edilmesinden sonra iş ortaklığı sona ermiş sayılır.

Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunundaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır."

Açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz ile … birlikte kurduğu iş ortaklığı tarafından … yapılan işin sona ermesi ve vergisel ödevlerin tamamının yerine getirilmesi durumunda iş ortaklığının mükellefiyetinin sona erdirilmesi mümkündür. Ancak, … ile ortaya çıkan ihtilaf sonucu verilecek mahkeme kararına göre vergisel bir sorumluluğun doğması veya iş ortaklığının biten faaliyeti nedeniyle bir vergi tarhiyatı yapılması gerektiği durumda ise iş ortaklığının ortaklarının müteselsil şekilde sorumlu olacakları tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985