Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-01-03

Türkiyede satış mağazaları bulunan dar mükellefin elektronik fatura kullanıp kullanamayacağı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 03.01.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-4
KONU : Türkiye'de satış mağazaları bulunan dar mükellefin elektronik fatura kullanıp kullanamayacağı Hk.

İLGİ: …

İlgi dilekçenizde şirketinizin … Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numaralı mükellefi bulunduğu, merkezi İngiltere'de olan ve Türkiye'de … markası altında elektronik perakende mağazacılık ile iştigal eden yüzde yüz yabancı sermayeli dar mükellef olduğu, Türkiye'de çeşitli illerde onaltı satış ve bir web satış mağazanızın bulunduğu belirtilerek elektronik fatura düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı hususu sorulmaktadır.

Bilindiği üzere 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "e-Fatura Uygulanmasından Yararlanma" başlıklı 4. maddesinde;

 

      "e-Fatura Uygulamasının sağlıklı bir biçimde gelişimini sağlamak amacı ile Başkanlık, uygulamanın kademeli bir biçimde yaygınlaştırılmasını planlamaktadır. Bu bakımdan başlangıç olarak, anonim ve limited şirket statüsünü haiz mükelleflerin uygulama kapsamında e-Fatura gönderme ve/veya almasına izin verilmesi uygun görülmüştür. Gerçek kişilerin ise e-Fatura Uygulaması bünyesinde e-Fatura göndermeleri ve almaları (Tebliğin 8. bölümünde yer alan istisna hariç olmak üzere) mümkün bulunmamaktadır.

Uygulamadan yararlanmak isteyen anonim ve limited şirketlerin yerine getirmeleri gereken işlemler sırası ile aşağıda yer almaktadır.

 

      1. http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde yer alan "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi (Tüzel Kişiler İçin)" ile Tebliğin 7. bölümünde ifade edilen düzenlemeler çerçevesinde oluşturulan Mali Mühüre ilişkin "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" doldurularak yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanacaktır.

         

      2. Aşağıda yeralan belgeler ile Başkanlığa yazılı olarak başvuruda bulunulacaktır.

         

        1. "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi (Tüzel Kişiler İçin)"nin imzalı aslı,

           

        2. "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi"nin imzalı aslı,

           

        3. Şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneğinin de eklenmesi gerekmektedir.)

           

        4. Başvuru formuna şirket adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği.

         

      3. Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunanların kullanıcı hesapları tanımlanacaktır. Hesaplarının tanımlandığı bilgisi kendilerine iletilenler Mali Mühürlerinin temini işlemlerini yerine getirecektir.

         

      4. Mali Mühürü kendisine ulaştırılanlar, başvuruda bildirdikleri yetkilileri aracılığı ile mali mühür sertifikalarının aktivasyonunu gerçekleştirecektir.

Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından aktive edilen sertifikalar kullanılarak sistem üzerinde tanımlanan kullanıcı hesabı aracılığı ile e-Fatura gönderme ve/veya alma işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

Gerçek kişi olmayanlar ile anonim ve limited şirket statüsünde bulunmayanlardan e-Fatura göndermek ve/veya almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları yazılı başvuru üzerine Başkanlık tarafından belirlenecektir"

Denilmektedir.

Bu duruma göre; şirketinizce e-fatura kullanılabilmesi için anılan tebliğin 4. bölümünde belirtilen işlemlerin gerçekleştirilerek Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985