2011-03-18
Kooperatifin öğrenci ve öğretmelerin ihtiyacını karşılamak üzere sınırlı sayıda yaptığı yiyecek ve içecek maddeleri satışı nedeniyle kurumlar vergisi ve katma değer vergisine tabi olup olmayacağı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
18.03.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.26.15.01-KVK-49-2-4-11 |
KONU |
: |
Kooperatifin öğrenci ve öğretmelerin ihtiyacını karşılamak üzere sınırlı sayıda yaptığı yiyecek ve içecek maddeleri satışı nedeniyle kurumlar vergisi ve katma değer vergisine tabi olup olmayacağı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, okulunuz öğrenci kulübü tarafından işletilen kooperatifin öğrenci ve öğretmelerin ihtiyacını karşılamak üzere ticari amaç gütmeksizin sınırlı sayıda yaptığı yiyecek ve içecek maddeleri satışı nedeniyle kurumlar vergisi ve katma değer vergisine tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile kooperatifler kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmışlardır. Aynı Kanunun 2. maddesinin ikinci fıkrasında da;
"Kooperatiflerin 24.04.1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa veya özel kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile benzer nitelikteki yabancı kooperatifleri ifade ettiği"
Hükme bağlanmıştır.
Konuya ilişkin açıklamanın yapıldığı 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (2.2.) bölümünde;
"Dernek veya adi şirket mahiyetinde olmakla birlikte kooperatif olarak adlandırılan okul kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasında kooperatif sayılmamaktadır. Okul kooperatiflerinin 1163 sayılı Kanuna göre veya derneğe bağlı iktisadi işletme şeklinde kurulmaları durumunda ise hukuki durumlarının gerektirdiği şekilde kurumlar vergisi mükellefi olarak dikkate alınacağı tabiidir."
Denilmektedir.
Okul kooperatifleri, okulun öğrencileri veya okul idaresi tarafından işletilen ve sadece öğretmen ve öğrencilerin okulda ihtiyaç duydukları sınırlı sayıdaki malların satışının yapıldığı yerlerdir.
Buna göre, okul kooperatifinin, okulda bulunan öğrenci ve öğretmenlerin okulda ihtiyaç duydukları sınırlı sayıda malların ticari mahiyet arz etmeksizin okulun öğrenci ve öğretmenleri tarafından işletilmesi durumunda kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmemesi gerekir. Ancak, söz konusu kooperatifin öğrenci ve öğretmenlerin okulda ihtiyaç duydukları sınırlı sayıda malların dışında diğer ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde mal alım satımı (örneğin, dayanıklı tüketim malları, temizlik, gıda ve giyecek v.b.) yapmaları durumunda kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi gerekecektir.
KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI YÖNÜNDEN
3065 sayılı KDVK.nun 1. maddesinin birinci fıkrasının (3/g) bendinde;
"Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların ve bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu"
Hüküm altına alınmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; İlköğretim Okulunuz öğrenci kulübü tarafından işletilen, okul bünyesinde kar amacı gütmeksizin ve sadece öğretmen ve öğrencilerin okulda ihtiyaç duydukları sınırlı sayıda malların satışı yapan okul kooperatifi tarafından yapılan teslimler KDV'nin konusuna girmemektedir. Ancak, kooperatifinizde, öğrencilerin ihtiyaçlarını aşan ve daha ziyade öğretmen ve diğer personelin giyecek veya ev ihtiyaçlarına yönelik miktar ve çeşitteki mal (dayanıklı tüketim malları, temizlik malzemeleri vb.) alım satımı yapılması halinde yapılacak teslimler KDV'ye tabi olacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.