2011-01-02
Ana faaliyet konusu; alış veriş merkezleri, ticaret ve iş merkezleri, turistik ve sportif tesisler kurmak, işletmek olan şirketin gayrimenkul satışında istisnadan yararlanamayacağı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
01.02.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK-5-86 |
KONU |
: |
Ana faaliyet konusu; alış veriş merkezleri, ticaret ve iş merkezleri, turistik ve sportif tesisler kurmak, işletmek olan şirketin gayrimenkul satışında istisnadan yararlanamayacağı Hk. |
İLGİ: …
Dilekçenizde; ana faaliyet konusu, alışveriş merkezleri, ticaret ve iş merkezleri, turistik ve sportif tesisler kurmak, işletmek, her türlü taşınır ve taşınmaz malları satın almak, satmak ve benzeri işleri yapmak olan ancak fiilen … kiralanan arsa üzerine yap-işlet devret sözleşmesine istinaden tarafınızdan inşa edilen … işletmeciliği olan Şirketinizin … ili … İlçesinde bulunan ve aktifinde yer alan bir arsasını satışa konu etmesi halinde bu satıştan elde edilecek kazancın kurumlar vergisi ve katma değer vergisi istisnasına konu edilip edilemeyeceğine ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5520 sayılı KVK.nun "İstisnalar" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde;
"Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'lik kısmının maddede yer alan şartlar dahilinde kurumlar vergisinden istisna olacağı"
Hükme bağlanmıştır.
Anılan madde uyarınca, istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanmakta olup satış kazancının istisnadan yararlanan kısmının satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulması ve satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılmaktadır. İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılmakta olup aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanmaktadır. Ayrıca, bedelsiz olarak veya rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle itibari değeriyle elde edilen hisse senetlerinin elde edilme tarihi olarak, sahip olunan eski hisse senetlerinin elde edilme tarihi esas alınmakta olup devir veya bölünme suretiyle devralınan taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının satışında iki yıllık sürenin hesabında, devir olunan veya bölünen kurumda geçen süreler de dikkate alınmaktadır.
Maddeye göre, menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır.
Konuya ilişkin olarak 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin, "5.6.2.3.4. Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması" başlıklı bölümünde,
"Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları istisna kapsamındaki değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır.
İstisna uygulaması esas itibarıyla bütün kurumlar için geçerlidir. Ancak, faaliyet konusu menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanması olan kurumların bu amaçla iktisap ettikleri ve ellerinde tuttukları kıymetlerin satışından elde ettikleri kazançlar için istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.
Satışa konu edilen kıymetlerin iki tam yıl kurum aktifinde kayıtlı olması da durumu değiştirmeyecektir. Aynı durum, satmak üzere taşınmaz inşaatı ile uğraşan mükellefler açısından da geçerlidir. Ancak, taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabilecek; taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancı ise istisnaya konu edilmeyecektir."
Açıklamaları yer almaktadır.
Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 17. maddesinin dördüncü fıkrasının (r) bendinde ise;
"Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri,
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır."
Hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre ana faaliyet konusu; alış veriş merkezleri, ticaret ve iş merkezleri, turistik ve sportif tesisler kurmak, işletmek, her türlü taşınır ve taşınmaz malları satın almak, satmak ve benzeri işler yapmak olan şirketinizin …1998 tarihinde iktisap ettiği arsayı satması halinde, bu satıştan elde edeceğiniz kazancın 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında kurumlar vergisinden müstesna tutulması mümkün olmadığı gibi, söz konusu taşınmaz tesliminin katma değer vergisinden istisna edilmesi de mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.