|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
12.12.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 12-2208 |
KONU |
: |
Yurtdışındaki bir firmaya internet üzerinden verilen danışmanlık hizmetinin Kurumlar Vergisi ve KDV açısından durumu hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, çalışma hayatıyla ilgili kurumsal gelişim eğitimleri ve insan kaynakları danışmanlığı konusunda Türkiye'de yürürlükte olan yönetmelikler ve Türk Kültür Normları hakkında yurt dışındaki firmaya e-posta yoluyla bilgi verildiği, firmanızın yurt dışında şubesi olmadığı ve bilgi verilen firmanın da Türkiye'de faaliyeti olmadığı belirtilerek, sözleşme gereği yurt dışında bulunan işletmeye verilen danışmanlık hizmetinde kurumlar vergisi ve katma değer vergisi (KDV) uygulaması konusunda bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.
- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinde kurumlar vergisine tabi kurumlar sayılmış olup, aynı Kanunun 3. maddesinin ikinci fıkrasında; "Kanunun 1. maddesinde sayılı kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde, GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; şirketiniz tarafından internet üzerinden yurt dışındaki firmalara verilen "Kurumsal Gelişim ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı" hizmeti faaliyeti nedeniyle yurt dışından elde edilen kazancın, genel esaslar çerçevesinde ilgili dönem kurumlar vergisi matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, söz konusu danışmanlık hizmeti faaliyeti nedeniyle elde edilen kazancın, Kurumlar Vergisi Kanununun "İstisnalar" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen; yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlar kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
- KDV KANUNU YÖNÜNDEN
KDV Kanununun 1 ve 6. maddelerine göre, Türkiye'de gerçekleşen mal teslimleri ile Türkiye'de ifa edilen veya yurt dışında ifa edilmekle birlikte Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabidir. Bu teslim ve hizmetlerin yabancı firmalara yapılması bu durumu değiştirmez.
Öte yandan, KDV Kanununun 11/1-a maddesi ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiştir.Kanunun 12/2. maddesi ile 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümü uyarınca, bir hizmetin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilebilmesi için;
- Hizmetin Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,
- Fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,
- Hizmet bedelinin, döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi ve
- Hizmetten yurt dışında faydalanılması
şartlarının yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Buna göre, firmanız tarafından verilen danışmanlık hizmetleri, yurtdışındaki firmanın yurtdışındaki faaliyetlerine yönelik olması durumunda KDV Kanununun 11 ve 12. maddeleri ile konuyla ilgili genel tebliğlerdeki açıklamalar kapsamında KDV den istisna olacaktır. Ancak söz konusu danışmanlık hizmetlerinin yurtdışındaki firmanın Türkiye'de yürüteceği faaliyetlerine yönelik olması durumunda bu hizmetler genel esaslar çerçevesinde KDV ye tabi tutulacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.