Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-11-23

Döviz büfesi işleten firmanın, vergi oranı sıfıra indirilen kambiyo muameleleri ile ilgili beyanname verme yükümlülüğü ile ihracat bedelinin döviz büfesinde bozdurulması hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 23.11.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-BSMV-2089
KONU : Döviz büfesi işleten firmanın, vergi oranı sıfıra indirilen kambiyo muameleleri ile ilgili beyanname verme yükümlülüğü ile ihracat bedelinin döviz büfesinde bozdurulması hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, döviz büfesi işletmeciliği işiyle iştigal eden firmanızın, vergi oranı sıfıra indirilen kambiyo muameleleri ile ilgili olarak her ay boş ta olsa beyanname verme yükümlülüğünün olup olmadığı ile ihracatçı firmalar tarafından sağlanan dövizlerin döviz bürosu yerine banka ve özel finans kurumlarında bozdurulma zorunluluğunun yasal dayanağı sorulmaktadır.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28. maddesinin ikinci fıkrasında; "Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım - satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir." hükmü, aynı maddenin 6009 sayılı Kanun ile değişik son fıkrasında, 90 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini esas iştigal konusu olarak yapanların bu Kanunun uygulanmasında banker sayıldığı hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun mükellefi belirleyen 30. maddesinde, BSMV yi banka ve bankerlerle sigorta şirketlerinin ödeyeceği, 31. maddesinde, banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahının 28. maddede yazılı paraların tutarı olduğu, kambiyo alım ve satım muamelelerinde ise kambiyo satışlarının tutarı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, konuya ilişkin olarak 26.07.2008 tarihli ve 26948 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 86 No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğinin "B- Kambiyo Muamelelerinde BSMV Uygulaması" başlıklı bölümünde; "6802 sayılı Kanunun "Beyanname verilme zamanı ve yeri" başlıklı 47. maddesinin (a) fıkrasında, "…her mükellef, bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini bir beyanname ile ertesi ayın 15. günü akşamına kadar … banka ve sigorta hizmetleri vergisinde muamelelerin yapıldığı yer vergi dairesine bildirmek mecburiyetindedir." hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin (e) fıkrasında ise; "Herhangi bir vergi döneminde, vergiye tabi muameleleri bulunmayan mükellefler de keyfiyeti aynı müddetler içinde, vergi beyannamesi ile bildirmeye mecburdurlar." hükmü bulunmaktadır.

15.04.2008 tarihli ve 26848 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2008/13459 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında, kambiyo muamelelerine ilişkin BSMV oranı, 01.05.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere kambiyo satış tutarı üzerinden sıfır olarakbelirlenmiştir.

Buna göre BSMV mükellefleri, vergilendirme dönemi içinde vergiye tabi işlemleri bulunmasa da bu durumlarını vergi beyannamesi ile bildirmeye mecburdurlar. Bu nedenle, vergi dönemi içinde sadece vergi oranı sıfır olarak belirlenmiş döviz satış işlemleri bulunan mükelleflerin (yetkili müesseseler dahil) de bu işlemlerini beyanname ile bildirmeleri gerekmektedir." açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen hüküm ve açıklamalara göre, banka muamele ve hizmeti olan kambiyo işlemlerini esas iştigal konusu olarak yapan döviz büfeleri (yetkili müesseseler) banker kapsamında BSMV mükellefi olup, döviz büfelerinin vergiye tabi muamelelerini (döviz satış işlemlerini) BSMV beyannamesi ile vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir. Söz konusu işlemlerin beyanname ile bildirilmemesi, 6802 sayılı Kanunun 47. maddesinde değişiklik yapılmasıyla mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, 2008/13459 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kambiyo işlemlerinde vergi oranının sıfıra indirilmiş olması, bu işlemlerin BSMV beyannamesi ile bildirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

Öte yandan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 8. maddesinde, "İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir. Bakanlık ihtiyaç duyulması halinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir." denilmektedir.

84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Tebliğinin I/1.1.3. bölümünde de belirtildiği üzere; KDV Kanununun 11. maddesikapsamında yapılan KDV iadesi işlemlerinde, hizmet ihracı, bavul ticareti ve ihraç kaydıyla satışlarda satışın bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara yapılması dışındaki işlemlerden doğan iadeler nedeniyle düzenlenecek tasdik raporlarına döviz alım belgelerinin eklenmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, hizmet ihracı, bavul ticareti ve ihraç kaydıyla satışlarda satışın bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara yapılması halinde ise münhasıran 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneğinin vergi dairesine ibrazı gerekmektedir.

Buna göre, hizmet ihracı, bavul ticareti ve ihraç kaydıyla satışlarda satışın bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara yapılması halinde, bu işlemlere ilişkin KDV iadesi taleplerinde, münhasıran 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneğinin vergi dairesine ibrazı gerekmekte olup, döviz bürolarından, o dövizin bozdurulduğuna dair alınan belgelerin ibrazı mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985