2011-01-28
Kooperatifinizin Kurumlar Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında muafiyet şartlarını taşıyıp taşımadığı Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
28.01.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.06.16.01-KDV-1-2010-14008-16-37 |
KONU |
: |
Kooperatifinizin Kurumlar Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında muafiyet şartlarını taşıyıp taşımadığı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Kooperatifinizin Kurumlar Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında muafiyet şartlarını taşıyıp taşımadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
- KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde;
"Tüketim ve taşımacılık kooperatifleri hariç olmak üzere, ana sözleşmelerinde sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması, yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden pay verilmemesi, yedek akçelerin ortaklara dağıtılmaması ve sadece ortaklarla iş görülmesine (Yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir iş yeri veya konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmaz.) ilişkin hükümler bulunup, bu hükümlere fiilen uyan kooperatifler ile bu kayıt ve şartlara ek olarak kuruluşundan inşaatın bitim tarihine kadar yönetim ve denetim kurullarında, söz konusu inşaat işlerini kısmen veya tamamen üstlenen gerçek kişilerle tüzel kişi temsilcilerine veya Kanunun 13. maddesine göre bunlarla ilişkili olduğu kabul edilen kişilere veya yukarıda sayılanlarla işçi ve işveren ilişkisi içinde bulunanlara yer vermeyen ve yapı ruhsatı ile arsa tapusu kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olan yapı kooperatiflerinin kurumlar vergisinden muaf oldukları"
Hükme bağlanmıştır.
1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "4.13.2. Yapı kooperatiflerinin muafiyetinde özel şartlar" başlıklı bölümünde;
"Söz konusu muafiyetten yararlanılabilmesi için yapı ruhsatı ile arsa tapusunun kooperatif tüzel kişiliği adına olması gerektiği"
Belirtilmiş, ayrıca aynı bölümde;
"1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan kooperatif birlikleri veya kooperatifler merkez birlikleri de anılan Kanun uyarınca kooperatif olarak değerlendirildiğinden söz konusu arsa ve arazilerin tapusunun veya yapı ruhsatlarının Toplu Konut İdaresi Başkanlığı veya kooperatif birlikleri ya da kooperatifler merkez birlikleri adına olması halinde de bahse konu yapı kooperatifleri, kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanabilecektir."
Açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, muafiyet hükmünden faydalanılabilmesi için tahsis edilen arsanın tapusunun ve inşaat aşamasında yapı ruhsatının Kooperatifiniz tüzel kişiliği adına olması ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendindebelirtilen diğer muafiyet şartlarının da sağlanması halinde kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.
Öte yandan, Kooperatif ana sözleşmesinin 6. maddesinin (3) ve (4) numaralı bentlerinde belirtilen iş ve işlemlerin ana sözleşmede yer alması kooperatifinizin muafiyetini etkilemeyecek, ancak anılan bentlerde sayılan faaliyetlerin yapılması ve Kurumlar Vergisi Kanununun 4/1-k maddesinde belirtilen diğer şartlardan herhangi birinin ihlal edilmesi halinde, bu şartların ihlal edildiği tarihten itibaren kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesisi gerekmektedir.
- KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME
Konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerinde KDV istisnası ve indirimli KDV oranı uygulamasına ilişkin olarak 56 No.lu KDV Sirkülerinde gerekli açıklama yapılmıştır.
Öte yandan, 5904 sayılı Kanunun 13. maddesinin (b) bendi ile KDV Kanununun 17/4-k maddesinde yer alan "konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri" ibaresi madde metninden çıkarılmış; 5904 sayılı Kanunun 16. maddesiyle KDV Kanununa eklenen geçici 28. maddede de;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerince, üyelerine yapılan konut teslimleri katma değer vergisinden müstesnadır."
Hükmüne yer verilmiştir.
Konu ile ilgili yayımlanan 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 4. bölümünde, 03.07.2009 tarihinden itibaren bina inşaat ruhsatı alan konut yapı kooperatifleri adına, bina inşaat ruhsatının alındığı tarihten itibaren KDV mükellefiyeti tesis edileceği, vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi sözü edilen konut yapı kooperatifleri tarafından takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle KDV beyannamesi verileceği, 03.07.2009 tarihinden önce veya sonra kurulan konut yapı kooperatifleri adına bina inşaat ruhsatı alınmadığı müddetçe KDV mükellefiyeti tesis edilmesine gerek bulunmadığı belirtilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, inşaat yapı ruhsatını 16.10.2009 tarihinde alan Kooperatifinize bu tarihten itibaren KDV mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.