Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-12

Nevi değirişikliği yapan şirketin yükümlülükleri hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
 

 

  TARİH : 12.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 41-1582
KONU : Nevi değirişikliği yapan şirketin yükümlülükleri hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin 31.12.2009 tarihinde nevi değişikliğine giderek anonim şirkete dönüştüğü, nevi değişikliği öncesi yurt dışından sipariş etmiş olduğunuz malların nevi değişikliğin gerçekleştiği 31.12.2009 tarihinden sonra Türkiye'ye geldiği belirtilerek, nevi değiştirmek suretiyle devrolan limited şirket adına düzenlenen belgelerle tevsik edilen siparişlere ilişkin giderler ile yüklenilen katma değer vergisinin anonim şirket tarafından kurumlar vergisi ve katma değer vergisi açısından dikkate alınıp alınmayacağı hususunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

 

  1. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinde; "(1) Bu Kanunun uygulanmasında aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler devir hükmündedir:

     

    1. Birleşme sonucunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun kanunî veya iş merkezlerinin Türkiye'de bulunması.

       

    2. Münfesih kurumun devir tarihindeki bilânço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütünhalinde devralınması ve aynen bilânçosuna geçirilmesi.

    (2) Kurumların yukarıdaki şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmündedir.

    …" hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 20. maddesinde; "(1) Devirlerde, aşağıdaki şartlara uyulduğu takdirde, münfesih kurumun sadece devir tarihine kadar elde ettiği kazançlar vergilendirilir; birleşmeden doğan kârlar ise hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

     

    1. Şirket yetkili kurulunun devre ilişkin kararının Ticaret Sicilinde tescil edildiği tarih, devir tarihidir. Münfesih kurum ile birleşilen kurum;

       

      1. Devir tarihi itibarıyla hazırlayacakları ve müştereken imzalayacakları münfesih kuruma ait kurumlar vergisi beyannamesi ile,

         

      2. Devir işleminin hesap döneminin kapandığı aydan kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar geçen süre içerisinde yapılması halinde, münfesih kurumun önceki hesap dönemine ilişkin olarak hazırlayacakları ve müştereken imzalayacakları münfesih kuruma ait kurumlar vergisi beyannamesini,

      birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde münfesih kurumun bağlı bulunduğu vergi dairesine verirler.

       

    2. Birleşilen kurum, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini münfesih kurumun birleşme sebebiyle verilecek olan kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde vereceği bir taahhütname ile taahhüt eder. Mahallin en büyük mal memuru, bu hususta birleşilen kurumdan ayrıca teminat isteyebilir.

    …" hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun 6. maddesinde ise; "(1) Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanır.

    (2) Safî kurum kazancının tespitinde, GVK.nun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır. Ziraî faaliyetle uğraşan kurumların bu faaliyetinden doğan kazançlarının tespitinde, GVK.nun 59. maddesinin son fıkra hükmü de dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.

    Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesi ile GVK.nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

    Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, nevi değişikliği sonucunda limited şirketin mükellefiyeti ile ilgili bütün yükümlülükleri kulli halefiyet suretiyle anonim şirkete geçeceğinden ve devredilen kurum, faaliyetini bir anlamda devralan kurum olan anonim şirket bünyesinde sürdüreceğinden, nevi değiştirmek suretiyle devrolan limited şirket adına düzenlenen belgelerle tevsik edilen siparişlere ilişkin ödemeler nedeniyle katlanılacak gider veya maliyet unsurlarının devralan anonim şirket kayıtlarında izlenebilmesi ve kazancın tespitinde dikkate alınabilmesi mümkün bulunmaktadır.

     

  2. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    KDVK.nun 17/4-c maddesinde, GVK.nun 81. maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Aynı maddede yer alan parantez içi hükümde ise bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDVK.nun 30. maddesinin (a) bendi hükmünün uygulanmayacağı; işlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılacağı ifade edilmiştir.

    Bu hükme göre, şirketinizin Kurumlar Vergisi Kanununa göre nevi değişikliği yaparak limited şirketten, anonim şirkete dönüşmesi işlemi katma değer vergisinden istisnadır.

    Diğer taraftan, aynı Kanunun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, şirketinizin yurt dışından nevi değiştirmeden önce sipariş ettiği malların nevi değişikliğinin gerçekleştiği 31.12.2009 tarihinden sonra Türkiye'ye gelmesi halinde, limited şirket adına düzenlenen kanuni belgelerle tevsik edilen siparişlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin anonim şirket tarafından KDVK.nun 29/1-a maddesine göre indirim konusu yapılması mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985