2013-01-31
Bakır ve alaşımlarından mamul para pulu tesliminde tevkifat uygulaması hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
31.01.2013 |
SAYI |
: |
39044742-KDV.9-115 |
KONU |
: |
Bakır ve alaşımlarından mamul para pulu tesliminde tevkifat uygulaması hk. |
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin bakır ve alaşımlarından mamül para pulu üretimi yaparak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne teslim ettiği, söz konusu para pulu imalatı sürecinde öncelikle bakır alaşımın döküm yapılarak biyet haline getirildiği, biyetin haddelenerek şerit haline dönüştürüldüğü, bu şeritlerin preste kesme işlemine tabi tutulması sonrasında elde edilen pul ve halkaların kenarlarının şişirilerek ve yazılarak para pulu haline getirildiği, daha sonra yumuşatma ve parlatma işlemlerine tabi tutulan para pullarının paketlenerek tesliminin gerçekleştirildiği belirtilerek, bahse konu para pullarının tesliminin katma değer vergisi tevkifatına tabi olup olmadığı hususundaki Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 9'uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Bu yetkiye istinaden 117 Seri No'lu KDV Kanunu Genel Tebliği'nde tevkifat yapılacak işlemler, tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar ile söz konusu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Ayrıca, konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 63 No'lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No'lu KDV Sirküleri'nin "2.2.3.2. Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Teslimi" başlıklı bölümünde; "117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.3.2) bölümünde, bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul ürünlerin Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara tesliminde, 7/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.
...
Tevkifat kapsamına, bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, pirinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri girmektedir.
Profilin boyanmış veya kaplanmış olması, bunların tesliminde tevkifat uygulanmasına engel değildir. Bu durumda, profilin boyanması veya kaplanmasına ilişkin fason eloksal işçiliği tevkifat kapsamında olmayacaktır.
Bakır, çinko ve alüminyum telin; plastik, cam, kâğıt, emaye, vernik ve benzeri izolasyon malzemeleri ile kaplanması suretiyle elde edilen "izoleli iletken" teslimleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Ayrıca, söz konusu metal ve alaşımlarından imal edilen nihai ürünler ile bunların kesme, sıyırma, kıvırma, kaynak, bükme, vida yeri delme-açma ve benzeri şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen yarı mamul ve mamul mahiyetindeki malların teslimleri tevkifata tabi olmayacaktır.
Ancak, bakır, çinko, alüminyum ve bunların alaşımlarından mamul tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru ve levha ve diğer ürünlerin, mahiyetini değiştirmeksizin belli ebatlarda parçalara bölünmesi veya kesilmesi tevkifat yapılmasına engel değildir.
Bakır, çinko, alüminyum ve bunların alaşımı metallerden elde edilen meşrubat kutusu, otomobil parçası, havalandırma kanal borusu, pano, çerçeve, kapı, kapı kolu, mahya, alüminyum folyo, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, kepenk taşı, flanş, maşon, dirsek, bek, kanca, menteşe, aksesuar ve benzerlerinin teslimi tevkifata tabi olmayacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, Şirketinizce imal edilen ve ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda imalat süreci açıklanan para pullarının, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne tesliminde katma değer vergisi tevkifatı uygulanmayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.