Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-07-18

Röleve, restorasyon ve restitüsyona ilişkin verilen mimarlık hizmetinin KDV, Damga Vergisi ve Harç istisnası karşısındaki durumu hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 18.07.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-337
KONU : Röleve, restorasyon ve restitüsyona ilişkin verilen mimarlık hizmetinin KDV, Damga Vergisi ve Harç istisnası karşısındaki durumu hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerin incelenmesinden, … ilçesi, … Mahallesi, … pafta, … ada, … parselde kayıtlı bulanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun … tarih ve … sayılı Kararı eki listede …envanter numarası ile II. grup yapı olarak tescillenen yapı için rölöve, restorasyon ve restitüsyonuna ilişkin Şirketinizce verilecek mimarlık hizmetinin vergi uygulamaları karşısındaki durumu hakkında bilgi istenildiği anlaşılmış olup, konuya ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

KDVK.nun 17/2-d maddesine göre, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler KDV den istisna edilmiştir.

Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin düzenlemelere 96, 97 ve 100 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

Bu Tebliğlere göre;

 

  • İstisna kapsamına tescilli taşınmaz kültür varlıklarının sadece rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine ilişkin olarak, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak mal teslimleri girmektedir.

     

  • 11.06.2005 tarih ve 25842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, Proje Büroları ile Eğitim Birimlerinin Kuruluş, İzin, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik"te tanımlanan I. grup yapılar hariç olmak üzere, tescilli taşınmazların fonksiyon ve konfor şartları gereği kullanıma yönelik donanımı ve proje hizmetleri (klima, jakuzi, yangın hassas algılama, kapalı devre kamera sistemi, tefriş elemanları vb.) istisna kapsamına dahil değildir.

     

  • Yukarıda belirtilen projelerin uygulanması için iktisap edilseler dahi, tabiat ve kültür varlıklarının satın alınmasında da istisna uygulanmayacaktır. Ancak iktisap edilen tabiat ve kültür varlıklarına uygulanacak projeler kapsamındaki işlemlerde bu Tebliğdeki açıklamalar çerçevesinde istisna uygulanacağı tabiidir.

     

  • Tescilli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin bu istisna uygulamasından yararlanabilmek için bu varlıkların sahibi olmak şart değildir. Sponsorluk vb. sözleşmelerle kültür varlıklarının rölöve, restorasyon veya restitüsyon projelerinigerçekleştirecek olanlar da bu istisnadan yararlanabilecektir.

     

  • İlgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü veya Tapu Sicil Müdürlüğünden tescil kaydı alınan taşınmaz kültür varlığına ait rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri ile proje kapsamındaki işlerde kullanılacak malzemeler liste halinde proje müelliflerince hazırlanacaktır. Hazırlanılan proje ve analizler, belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışında valiliğe onaylatılarak koruma bölge kuruluna sunulacaktır. Koruma Bölge Kurulunca tescilli taşınmaza ait projenin uygun bulunması halinde onaylanacak malzeme listesi, proje ile birlikte ilgili Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne incelenmek üzere verilecektir. Malzeme listesinin projeye uygunluğu tespit edildikten sonra ilgili Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü projeden yararlanacak olana bu Tebliğ ekinde yer alan örneğe uygun olarak hazırlayacağı istisna belgesini verecektir

Buna göre, … ilçesi, … Mahallesi, … pafta, … ada, … parselde kayıtlı ve mülkiyeti … ile …'a ait olan yapı için yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünden istisna belgesi alınması şartıyla bu yapı için rölöve, restorasyon ve restitüsyonuna ilişkin Şirketinizce verilecek mimarlık hizmeti katma değer vergisinden istisnadır.

DAMGA VERGİSİKANUNU YÖNÜNDEN:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun "İstisnalar ve muafiyetler" başlıklı 21. maddesinin birinci fıkrasında, tapu kütüğüne "korunması gerekli kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parsellerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı maddenin ikinci fıkrasında, kültür varlıklarının korunması maksadıyla tespit, proje, bakım, onarım, restorasyon ve kazı ile müzelerin güvenliği için kullanılmak şartıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Savunma Bakanlığı,Bakanlıkça ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce dışardan getirilecek her türlü araç, gereç, makine, teknik malzeme ve kimyevi maddeler ile altın ve gümüş varağın, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu, üçüncü fıkrasında ise, koruma bölge kurullarıkararına uygun olarak bu taşınmaz kültür varlıklarında yapılan onarım ve inşaat işlerinin Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Mezkur kanun hükmünün incelemesinden de anlaşılacağı üzere, tapu kütüğüne korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış taşınmazlar ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olan ve üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilen taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının onarım ve restorasyonu ile ilgili işlemler, sadece Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesna tutulmakta, gerek bu madde gerekse 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda konuya ilişkin herhangi bir istisna ya da muafiyet hükmü bulunmamaktadır.

Bu nedenle, tapu kütüğünde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kaydı bulunan I ve II. grup olarak gruplandırılmış gayrimenkuller ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olan ve üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilen taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller üzerinde bulunan gayrimenkullerin onarım ve restorasyonunailişkin işler nedeniyle düzenlenen Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı olan kağıtların damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, damga vergisinin konusunu somut olaya ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar oluşturmakta olup, başvurunuzda bahsedilen konulara ilişkin olarak düzenlenen kağıtların örnekleri ile başvurulması durumunda ayrıntılı bir değerlendirme yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985