Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-11-18

İnternet ortamından kredi kartı ile yapılan vize ödemelerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 18.11.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01.2045
KONU : İnternet ortamından kredi kartı ile yapılan vize ödemelerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızda; Şirketinizin … şirketiyle imzalamış olduğu sözleşme çerçevesinde, anılan Şirketin … 'da çalıştıracağı işçilere ait vize işlemlerinin yapılması ve işçilerin sevki hizmetinin Şirketiniz tarafından verileceği belirtilerek, söz konusu işlemler esnasında Şirketiniz tarafından internet ortamında ve kredi kartı ile yapılacak bazı ödemelere ilişkin olarak, internet ortamından alınacak ödeme makbuzlarına istinaden bu ödemelerin kayıtlarınızda gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı KVK.nun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından KVK.nun 8. maddesiile GVK.nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

193 sayılı GVK.nun 40. maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, 1. bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safı kazancın tespitinde indirilebileceği belirtilmiştir.

Aynı Kanun'un 41. maddesinin 6'ncı bendinde ise teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı VUK.nun "Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat" başlıklı 3. maddesinin (B) bendinde; "Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır."

"İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227. maddesinde; "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir."

"Faturanın Tarifi" başlıklı 229. maddesinde; "Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

"Faturanın Nizamı" başlıklı 231/5. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, … 'da çalıştırılacak işçilerin vize işlemlerinin yapılması ve yurt dışına gönderilmesi hizmeti karşılığı olarak hizmetin verildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde Şirketiniz tarafından … firmasına fatura düzenlenmesi ve tarafınıza yapılan ödemelerin gelir kaydedilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, vize masraflarının, Şirketinize ait kredi kartı kullanılarak … Konsolosluğu internet sitesi üzerinden ödenmesini müteakip bu işlemi tevsik etmek üzere internetten alınan belgede; ödemenin hangi işçi adına yapıldığının, ödeme nevinin belirtilmesi, Şirketinize ait banka hesap numarasına yer verilerek banka hesaplarınızla ilişkilendirilmesi ve bedellerin yasal defterlerinize kaydedilmiş olması halinde, alınan bu belgelere istinaden gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, Şirketinizin sözleşmenin dördüncü maddesinde belirtilen ödemeleri kanuni süresinden sonra yapması ya da vize müracaatı sırasında hatalı veya eksik işlemlerinden dolayı aynı kişi için birden fazla harç ödemesinde bulunması durumunda, yapılacak bu tür ödemelerin gider olarak indirilemeyeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985