Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-01-28

Yurtdışında yapılan alt yapı proje işlerinden (teknik hizmetlerden) sağlanan kazançların istisnaya tabi olup olmadığı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 28.01.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-16-33
KONU : Yurtdışında yapılan alt yapı proje işlerinden (teknik hizmetlerden) sağlanan kazançların istisnaya tabi olup olmadığı Hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz ile … şirketi arasında imzalanan Libya'da bulunan … şehri altyapı proje hizmetlerinin yapımına ilişkin sözleşmeye istinaden, elde edeceğiniz kazancın kurumlar vergisinden istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3. maddesinde;

 

    "Kanunun 1. maddesinde sayılı kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler."

Hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde;

 

    "Yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların kurumlar vergisinden müstesna olduğu"

Hükme bağlanmıştır.

Öte yandan; genel olarak teknik hizmetler, etüd, proje, tamir, bakım ve montaj şeklinde ifade edilmektedir.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.9. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanan kazançlarda istisna" başlıklı bölümünde;

 

      "…

Teknik hizmetlerden elde edilen kazançların da anılan istisnadan yararlanabilmesi için bu işlerin yurt dışında bulunan işyerleri veya daimi temsilciler aracılığıyla yapılması; yurt dışında ayrıca bir işyeri veya daimi temsilci olmadan yapılan teknik hizmetlerin, hizmet ihracatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, teknik hizmetlerin yurt dışındaki inşaat, onarım ve montaj işlerine bağlı olarak yapılma şartı bulunmamaktadır.

İnşaat, onarım ve montaj işlerinin yurt dışında gerçekleştirilmesi için bir işyeri bulunması gerekirken, bu işlere bağlı teknik hizmetlerin yurt dışında herhangi bir işyeri olmaksızın Türkiye'den gerçekleştirilebilmesi de mümkün olabilmektedir. Proje hazırlanması gibi teknik hizmetler, inşaat ve onarma işinin tamamlayıcı bir unsuru olmasına karşın; kurumların yurt dışında devam eden bir inşaat ve onarma işi olmadığı ya da ayrıca bir işyeri veya daimi temsilci bulundurulmadığı durumlarda, bu faaliyetin ihracat olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup yurt dışındaki inşaat işine bağlı olarak Türkiye'de yapılan teknik hizmetlerden sağlanan kazançların bu istisnadan yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, kurumların yurt dışında bir inşaat ve onarım işi varsa, buna bağlı teknik hizmetler ister Türkiye'de isterse yurt dışında yapılsın, elde edilen kazançlar istisnadan yararlanabilecektir. Kurumların yurt dışında yaptıkları bir inşaat ve onarım işinin bulunmaması halinde ise ancak yurt dışında bir işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla yaptıkları teknik hizmetlerden elde edilen kazançlar istisnadan yararlanılabilecektir.

Öte yandan, yurt dışındaki şubelerden elde edilen kazançların genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, faaliyette bulunulan yabancı ülkenin mevzuatına göre hesap döneminin kapandığı tarih itibarıyla ilgili ülke mevzuatına göre tespit edilen faaliyet sonucu, Türkiye'de de aynı tarih itibarıyla genel sonuç hesaplarına kaydedilecektir. Bu hususun Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, kazancın kambiyo mevzuatına göre fiilen Türkiye'ye getirilmesinin herhangi bir etkisi olmayacaktır. Faaliyette bulunulan yabancı ülkede kazanca tasarruf edilebilmesi yeterlidir."

Açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilgi özelge talep formunda yaptığınızı belirttiğiniz … altyapı proje hizmetleri yapım işi teknik hizmetler kapsamında olduğundan, söz konusu işinizin yurt dışında bulunan işyeri veya daimi temsilciler aracılığıyla yapılması halinde, bu iş dolayısıyla elde edilerek Türkiye'deki genel netice hesaplarına intikal ettirilecek olan kazancın Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine göre istisna edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985