Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-14

Alınan siparişler üzerine birden fazla müşteriye aynı araçla sevk edilen malların sevk irsaliyesinin nasıl düzenleneceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 14.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-208-105
KONU : Alınan siparişler üzerine birden fazla müşteriye aynı araçla sevk edilen malların sevk irsaliyesinin nasıl düzenleneceği hk.

İLGİ: …

İlgi kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … Vergi Dairesinin … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, perakende … ticareti yaptığınız, alınan siparişleri şirketinize ait araçlarla birden fazla müşterilerin adreslerine toplu olarak sevk ettiğiniz belirtilerek, bu şekildeki toplu sipariş teslimlerindeki sevk irsaliyesini düzenlerken bir adet irsaliyeye her müşterinin adı, soyadı ,adresi ve mal miktarlarını yazmak suretiyle sevk irsaliyesi düzenlemenin Vergi Usul Kanununa göre mümkün olup olmadığına ilişkin görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

213 sayılı VUK.nun 230/5. maddesinde yer alan, "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)" hükmü ile sevk irsaliyelerinin düzenleme esasları belirlenmiş olup, aynı Kanunun 231/5. maddesinde de "Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içersinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan, 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin C/1-a bölümünde; "Alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerinde teslim edilmek üzere, satıcı tarafından kendi nakil vasıtasıyla mal gönderilmesi halinde; nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek sevk irsaliyesi düzenlenecek, sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası, sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması mümkündür. Bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturaları malın teslimi anında düzenlenecek ve faturalara sevk irsaliyesinin numarası kayıt edilecektir. Ayrıca, her satış için sevk irsaliyesi düzenlenmeyecek, ancak faturaya işyerinde teslim edildiğine ilişkin şerh verilecektir.

Bu şekilde düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallar için yedi günlük süre beklenilmeksizin faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur. Perakende satışlarda ise perakende satış fişinin malın teslimi anında düzenleneceği esasen tabiidir." denilmektedir.

Buna göre, sipariş üzerine yaptığınız teslimatlarda alıcıların kimler olacağı, ne miktarda mal alacaklarının belli olduğu ve alıcılara iş yeri veya ikametgâh adreslerinde teslim edilmek üzere şirketinize ait vasıta ile mal gönderilmesi durumunda, her alıcı için ayrı sevk irsaliyesi düzenleyerek taşıtta bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca, faturanın sonradan düzenlenecek olması halinde, malların teslim edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, aynı araç içerisinde alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere mal bulundurulması halinde bu mallar için muhtelif müşteriler ibareli tek bir sevk irsaliyesi düzenlemeniz mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, teslim edilen mala ait faturanın malın teslimi sırasında düzenlenmesi gereklidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985