Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-10

Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin pazarlaması yapılan SPA merkezinde POS cihazı kullanma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 10.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01.1570
KONU : Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin pazarlaması yapılan SPA merkezinde POS cihazı kullanma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hk.

İLGİ: …

Bilindiği üzere; 5520 sayılı KVK.nun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6'ncı maddesinin 1. fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin 2. fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış, 193 sayılı GVK.nun ticari kazancın tarifinin yapıldığı 37. maddesinde de, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hüküm altına alınmıştır.

GVK.nun "Ücretin Tarifi" başlıklı 61. maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez" hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanun'un "Serbest Meslek Kazancının Tarifi" başlıklı 65. maddesinde de "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…" hükmü yer almaktadır.

Ücret ve serbest meslek kazancı emeğe dayanan gelir unsurları olup, emeğin ücret olarak değerlendirilmesinde belli bir işyerine bağlılık, işverene tabiilik ve sözleşme yapılması şartları aranmaktadır. Emeğin serbest meslek olarak değerlendirilmesinde ise şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, faaliyetin devamlı olması ve belli bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması şartları aranmaktadır.

Bu hükümlere göre, kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerin dikkate alınması nedeniyle, tarafınızca çalıştırılan SPA merkezinde kozmetik ürünleri pazarlamasının yanı sıra kişisel bakım hizmetiyle iştigal edilse dahi, tarafınızca elde edilecek kazancın tamamı kurum kazancı olacaktır.

Ancak, şirketiniz tarafından çalıştırılan SPA merkezinde, hizmet akdi ile şirkete bağlı olmaksızın kendi adına çalışan doktor bulunması halinde, yalnızca doktorun elde edeceği kazanç serbest meslek kazancı olacaktır.

Öte yandan, 379 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "2- Serbest Meslek Faaliyetinde Bulunan Hekimler (Diş Hekimleri ile Veteriner Hekimler Dahil) Tarafından Kullanılacak Kredi Kartı Okuyucuları" başlıklı bölümünde serbest meslek icra eden hekimlerin işyerlerinde POS cihazı kullanmaları mecburiyeti getirilmiştir.

Bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde; iş yerinizde kendi hesabına çalışan bir doktorun bulunmadığının tespit edildiği anlaşılmaktadır.

Buna göre, SPA merkezinizde POS cihazı bulundurma mecburiyetiniz bulunmamakta olup, bu merkezde kendi namına çalışan bir hekimin bulunması halinde bu hekimin POS cihazı bulundurması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985