Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-07-19

Yolcu taşıma biletlerinin iptal edilmesi halinde tahsil edilecek tazminat bedeli için düzenlenecek belge hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 19.07.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-117-141
KONU : Yolcu taşıma biletlerinin iptal edilmesi halinde tahsil edilecek tazminat bedeli için düzenlenecek belge hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde; karayolu ile şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetinden dolayı … Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şehirlerarası yolcu terminallerinde ve acenteler aracılığı ile şehirlerarası yolcu taşıma bileti düzenlediğinizi, biletlerin tüm acente ve terminallerde sistematik bir şekilde tek tip yazıcı ile anlaşmalı matbaalarda bastırıldığını belirterek, önceden rezervasyon yaptırarak bilet satın almış olan yolcuların bu biletleri otobüsün hareket saatine 24 saatten az süre kaldığında iade etmeleri durumunda bilete cezai bir şart ve tazminat koymak suretiyle kendilerinden bilet iade bedeli tahsil edileceğini ve bu tahsil edilecek tutar karşılığında müşterilerinize fatura düzenleyeceğinizden bahisle teknik olarak önceden yazıcıya konulmuş biletlerin değiştirilerek fatura nüshasının konulmasının mümkün olmaması nedeniyle söz konusu tahsil edilen tutar karşılığında fatura yerine bilet düzenleyip düzenleyemeyeceğinizi, fatura düzenleme zorunluluğunuzun bulunması halinde bilet nüshasına fatura yerine geçer ibaresi konularak fatura üzerindeki bulunması gereken asgari bilgilerin de yer alması şartı ile bilet üzerinde (bilet/fatura) "Faturadır" ibaresinin konularak müşterilerinize bu belgenin verilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı VUK.nun 229. maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 232. maddesinde de fatura kullanma mecburiyeti olan mükellefler hakkında açıklamalara yer verilmiştir.

Öte yandan, aynı Kanun'un 233. maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

 

  1. Perakende satış fişleri;

     

  2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

     

  3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

Vergi Usul Kanununda her bir vesikanın ayrı ayrı tanımı yapılmış olup, herhangi bir vesikanın üzerine başka bir vesika olduğuna ilişkin şerhler düşülebileceğine ilişkin bir hüküm de yer almamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, satmış olduğunuz biletlerin hareket saatine 24 saatten az bir süre kala iade edilmesi durumunda yolculardan tahsil edeceğiniz bedel için fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, söz konusu tazminat bedeli için yolcu taşıma bileti üzerine "Faturadır" ibaresi ekleyerek müşterilerinize vermeniz mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985