Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-05-30

Bir alıcıdan alınan malların farklı alıcılara tesliminde tek taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
 

 

  TARİH : 30.05.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2010/16-115
KONU : Bir alıcıdan alınan malların farklı alıcılara tesliminde tek taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … hesap numarasında nakliyecilik faaliyetinde bulunduğunuz, bir firmadan mal yükleyerek 2 ila 10 yer arasında değişik firmalara dağıtım yaptığınız, dağıtımı yaptıran firmanın bu mallar için sevk irsaliyesi, şirketinizce de ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenlendiği ve bu taşımalara ilişkin ücretin tamamının nakliyeyi yaptıran firmadan aldığınız belirtilerek, bir firmaya ait malların farklı yerlere taşınması sırasında tek bir taşıma irsaliyesi düzenlenip altına döküm yapılıp yapılamayacağı, ayrıca kendinize ait aracınız kalmadığı zamanlarda dışarıdan kamyonculara iş verdiğiniz durumlarda taşıma yaptığınız kişi yada firmaya taşıma irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hakkında bilgi istenilmektedir.

213 sayılı VUK.nun 240. maddesinin (A) fıkrasında; "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209. maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü bulunmaktadır.

Bu hükme göre, ücret karşılığı eşya nakleden gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için taşıma irsaliyesi düzenlemek zorundadırlar.

Diğer taraftan, 345 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin F bölümünde, farklı adreslerde bulunan birden çok alıcıya eşya taşınması sırasında tek bir "Taşıma İrsaliyesi" düzenlenmesi ve irsaliyenin "alıcı adresi" bölümüne de "ekli listedeki muhtelif müşteriler" ibaresinin yazılması, taşıma irsaliyesine eklenecek listede ise, taşıma irsaliyesinin seri ve sıra numarası, göndericinin adı-soyadı, unvanı, gönderinin cinsi ve miktarı (adet, ağırlık vb.), alıcının adı-soyadı ve gönderinin varış merkezi ile ücretinin yer alacağı açıklanmıştır.

Buna göre, farklı adreslerde bulunan birden çok alıcıya eşya taşımanız sırasında anılan Tebliğ de belirtilen şekilde taşıma irsaliyesi düzenlemeniz mümkün bulunmaktadır. Ancak, farklı yerlere yaptığınız taşımalarda her bir araçta bulunan eşyanın bir alıcıya taşınması halinde her bir araçta bulunan eşya için ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.

Öte yandan, kendi araçlarınızla yaptığınız taşıma faaliyeti sırasında, şirketinizce taşıma irsaliyesi düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca taşıma işinin şirketinizce üçüncü şahıslardan kiraladığınız araçlarla yine şirketiniz tarafından yapılması hâlinde de taşıma irsaliyesi şirketinizce tanzim edilecek ve araçta bulundurulacaktır. Ancak, üçüncü şahıslardan taşıma hizmeti satın almanız hâlinde, taşımayı yapan üçüncü şahıslar tarafından taşıma irsaliyesi düzenlenecek ve araçta bulundurulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985