2011-03-22
Şehiriçi dolmuş işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükelleflerin düzenlemesi gereken belgeler Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
22.03.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.06.18.02-32233-7985-170 |
KONU |
: |
Şehiriçi dolmuş işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükelleflerin düzenlemesi gereken belgeler Hk. |
…
İLGİ: …
İlgi dilekçenizde; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … T.C. kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, …'da şehiriçi dolmuş işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle düzenleyeceğiniz faturayı sefer başı mı yoksa gün sonu mu düzenlemeniz gerektiği hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.
Konuyla ilgili olarak … Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan … tarihli ve … sayılı yazı ve eklerinin tetkiki neticesinde; … tarihinde … plaka no.lu minibüs ile dolmuş işletmeciliği faaliyetine başlamanız nedeniyle basit usulde ticari kazanç mükellefiyetinizin tesis edildiği, söz konusu faaliyetinizi … tarihinde terk ettiğiniz, … tarihinde gayrimenkul sermaye iradı yönünden yıllık gelir vergisi mükellefiyetinizin tesis edildiği, … tarihinde … plaka no.lu aracınız ile yeniden dolmuş işletmeciliği faaliyetine başladığınızı bildirdiğiniz ve bu tarih itibariyle gerçek usulde mükellefiyetinizin tesis edildiği anlaşılmıştır.
213 sayılı VUK.nun "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227. maddesinde;
"Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu"
Hükme bağlanmış, 229. maddesinde;
"Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika"
Olarak tarif edilmiş, 232. maddesinde de;
"Sattıkları veya yaptıkları işler için fatura vermek ve fatura almak zorunda olanlar"
Hüküm altına alınmış, 233. maddesinde ise perakende satış vesikaları sayılmıştır.
314 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, dolmuş işletmecilerinin uyacakları belge düzeni açıklanmıştır. Söz konusu Tebliğde yer alan açıklamalara göre gerçek usulde vergilendirilen ve işletme hesabı esasına göre defter tutan dolmuş işletmecilerinden günlük hasılatlarını dip koçanlı yolcu taşıma bileti ile belgelendirmek istemeyenlerin günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri uygun görülmüştür.
Buna göre, gerçek usulde vergilendirilmeniz ve işletme hesabı esasına göre defter tutmanız, ayrıca günlük hasılatlarınızı dip koçanlı yolcu taşıma bileti ile belgelendirmek istememeniz durumunda; günlük hasılatlarınız için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Öte yandan, istemeniz halinde günlük hasılatlarınızı dip koçanlı yolcu taşıma bileti ile belgelendirmeniz de mümkündür.
Diğer yandan, bilanço esasına göre defter tutmanız durumunda ise 171 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar uyarınca belge düzenleyeceğiniz tabiidir. Buna göre, kalkış veya varış noktası büyükşehir belediye sınırları içinde (mücavir alanlar dahil) dolmuş işleten mükellef olmanızdan dolayı, taşıma ücretlerini "dip koçanlı yolcu taşıma bileti" ile belgelendirmeniz gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.